Afbeelding
Foto: Peter de Koning

BOXTEL GAAT OVERLAST VAN ALGEN BIOLOGISCH BESTRIJDEN

Mosselen smullen in gemeentevijver

MARC CLEUTJENS

De overlast van algen in de gemeentevijver aan de Dr. Van Helvoortstraat wordt sinds deze week op innovatieve manier aangepakt. Op advies van vier studenten van Helicon Opleidingen zijn in aanwezigheid van het voltallige gemeentebestuur zoetwatermosselen uitgezet die smullen van een algenmaaltje. De mosselen lusten niet alleen groenalgen, maar maken ook gehakt van blauwalgen die meestal in de zomer in de waterpartij opduiken.

Het oorspronkelijke idee om zoetwatermosselen in te zetten bij de bestrijding van de algengroei komt van scholieren van het Jacob-Roelandslyceum. Die deden vorig jaar al onderzoek naar de watergesteldheid van de gemeentevijver. Hun aanbevelingen worden momenteel verder uitgewerkt door tweedejaars studenten toegepaste biologie van Helicon in 's-Hertogenbosch. Onder leiding van docent Kees Margry uit Boxtel en een begeleider van waterschap De Dommel zijn enkele zoetwatermosselen geselecteerd voor het klusje.

De zwanenmossel en de schildersmossel lijken de beste opties voor de bestrijding van de algen, maar ook de driehoeksmossel is een mogelijkheid. Het zijn forse jongens, die mosselen. Sommige exemplaren zijn meer dan een decimeter lang en wel vijf centimeter dik. ,,We plaatsen ze in netjes in het water en kijken de komende weken hoe ze reageren", legt student Rick den Dekker uit. ,,De mosselsoort die het best gedijt, wordt op grotere schaal uitgezet."

De aanpak van de gemeentevijver wordt in het najaar wat grootschaliger. In opdracht van de gemeente Boxtel wordt het water eruit gepompt. Ook alle vissen worden (tijdelijk) weggehaald om zo een dikke sliblaag van de bodem te halen. Daarna wordt nieuw water in de vijver gepompt en moet het ecosysteem zich langzaam gaan herstellen. ,,Het slib gaan we verwerken in Greentech Park", vertelde burgemeester Mark Buijs deze week.

Op pagina 10: 'Boxtel gaat gemeentevijver reinigen'.

FOTO BOVEN: Het voltallige gemeentebestuur nam dinsdag onder leiding van burgemeester Mark Buijs (voorgrond) een kijkje bij de tewaterlating van een aantal zoetwatermosselen. In de vijver staat Helicon-student Werner Verschiere. (Foto: Peter de Koning).