Afbeelding
Foto: Marielle Wijffelaars

geen grote nieuwe projecten op stapel bij sint-joseph

'Focussen op betaalbare huurlasten'

MARIËLLE WIJFFELAARS

De komende jaren staan bij Sint-Joseph geen grote projecten op stapel. De Boxtelse woonstichting legt de focus op de betaalbaarheid van de huurwoningen, met name de huurlasten zijn daarbij een punt van aandacht. Ook zal in een aantal straten groot onderhoud én renovaties worden uitgevoerd, zo blijkt uit het jaarverslag.

Directeur-bestuurder Rob Dekker kijkt terug op een 'pittig' jaar. De woonstichting had voor een flinke klus aan de verhuurdersheffing - die in 2013 verplicht werd gesteld aan woningcorporaties - én inkomensafhankelijke huurverhogingen tot gevolg had. ,,Om het grote bedrag dat we in drie jaar moeten betalen aan de overheid te compenseren, hebben we inkomensafhankelijke huurverhogingen doorgevoerd. In deze constructie kunnen mensen met een hoger inkomen rekenen op een relatief grote stijging van hun huurprijs. Voor huurders met een smallere beurs werd de huur alleen verhoogd met het inflatiepercentage." Deze regels zorgden voor discussie met de huurdersbelangenvereniging. De leden vonden dat de mensen met een inkomen van boven de 43.000 euro te hard werden getroffen. Dekker: ,,Dat is echter niet zo'n grote groep."

Ook in 2015 gaat de woonstichting hiermee aan de slag. Betaalbaarheid van huurwoningen is voor Sint-Joseph een speerpunt. Dat betekent niet dat de huren flink omlaag gaan. ,,Het heeft met andere dingen te maken. Zo willen we mensen beter informeren over de woonlasten. Want bij de kale huurprijs komen nog servicekosten, gas, water en licht, gemeentelijke belastingen en verzekeringen. Dat heeft niet iedereen door", legt Dekker uit. ,,Door mensen hierover te informeren zien ze ook waar mogelijk op bespaard kan worden."

TOEWIJZEN

Sint-Joseph voert ook het passend toewijzen weer in. De afgelopen jaren zaten mensen niet altijd in de goede woningen. Zo waren er mensen met een lager inkomen, die reageerden op duurdere huizen. Dekker: ,,We probeerden hen dan wel duidelijk te maken dat het te hoog gegrepen was, maar dat had niet altijd effect." Maar ook het omgekeerde kwam voor: mensen met een hoog inkomen die in een goedkoop huis wonen. In het nieuwe systeem is dat niet meer mogelijk. Niet alleen worden de huurders in bescherming genomen, ook voor de woonstichting zit er een voordeel aan. ,,Als mensen in een te duur huis verblijven, loopt er soms een huurachterstand op. En dat loopt flink in de papieren."

De Boxtelse woonstichting huisvest zo'n 10.000 mensen en heeft ongeveer 3.800 woningen in bezit. Een groot deel zit in het laagste segment, er zijn ongeveer honderd huizen in de hoogste categorie met een huurprijs boven 710 euro. ,,Het is van belang dat we ook in de laagste prijsklasse de voorraad in stand houden, want de vraag naar woningen met een lage huurprijs stijgt enorm", licht Dekker toe. Dat heeft onder meer te maken met de komst van statushouders. Dit jaar moeten er in Boxtel vijftig woonruimte krijgen, en volgens Dekker lukt dat ook wel. ,,Ook in deze groep zit een groot aantal éénpersoonshuishoudens. En die zijn lastig om te plaatsen", zo meldt de directeur-bestuurder. ,,We hebben per jaar ongeveer 350 huizen beschikbaar en het is soms puzzelen om ze goed toe te wijzen."

PROJECTEN

De betaalbaarheid van de huurwoningen is volgens Dekker niet alleen iets waar Sint-Joseph mee bezig is. Ook de huurders zelf én de gemeente worden hierbij betrokken. ,,Wij nemen onze verantwoordelijkheid maar kunnen het niet alleen", zegt hij. ,,De gemeente kan meedenken door bijvoorbeeld de lokale heffingen onder de loep te nemen. We voeren veel overleg, ook met de sociale wijkteams. We moeten ervoor zorgen dat mensen met lagere inkomens door de economische crisis niet in de problemen komen."

De afgelopen jaren is ook dát een aandachtspunt geweest. Volgens Dekker had die groep het zwaar te verduren en ontstonden bij sommige grote huurachterstanden. ,,Samen met de gemeente Boxtel hebben we bekeken hoe we deze mensen konden helpen. We hebben onder meer besloten om bij mensen die in de bijstand zitten de huur niet extra te verhogen. Zo proberen we hen tegemoet te komen."

Grote projecten staan de komende jaren (nog) niet op de plannen. Over een paar weken wordt de renovatie van de appartementencomplex aan Hof ter Aa, Harperhof en Keizerstraat afgerond. Ook zijn de woning in het complex Landduin opgeleverd en wordt hard gewerkt aan de bouw van de huurhuizen in het project Zonnegolven. Ook deze woningen zijn bijna klaar en bereiken over een week het hoogste punt. Tevens wordt nog dit jaar gestart met de bouw van het complex Cronenborg. Dekker: ,,Daarnaast wordt ons voormalige kantoorpand omgebouwd voor zorgappartementen binnen de formule Herbergier. Maar verder staat er niks op stapel."

ACHTEROVER ZITTEN

Wél voert de woonstichting veelvuldig overleg met de gemeente Boxtel en ontwikkelaars over mogelijke projecten. Zo wordt al jaren gesproken over woningbouw in Liempde en Lennisheuvel. Ook het Ronduutje staat op het wensenlijstje van Sint-Joseph. ,,In de kernen Liempde en Lennisheuvel willen we van alles, maar het komt nog niet écht van de grond", aldus Dekker. ,,Binnenkort gaan we wél in gesprek met het gemeentebestuur en de wijkbewoners in Breukelen om daar onderhoud te gaan plegen. En wellicht dat dan ook het Ronduutje ter sprake komt." Hij vult aan: ,,Het is overigens niet zo dat we koste wat kost zoveel mogelijk willen bouwen. Het is ook belangrijk om te voldoen aan de onderhoudsplicht, want ook daarmee dalen de woonlasten van mensen. Dat is momenteel ons speerpunt."

Ambities zijn er genoeg bij de Boxtelse woonstichting, maar Dekker pakt het stap voor stap aan. ,,We leunen in ieder geval niet achterover in ons nieuwe kantoorpand", zegt hij lachend. ,,Ik hoop ook dat mensen de weg naar ons kantoor weten te vinden en weten dat ze voor vragen altijd binnen mogen lopen."

FOTO BOVEN: De huurwoningen binnen het project Zonnegolven bereikt volgende week het hoogste punt. (Foto: Peter de Koning).

Ook de werkzaamheden aan de complexen aan de Harperhof vorderen gestaag en moeten op 11 juli - de feestelijke afsluiting - klaar zijn. (Foto: Peter de Koning).