Afbeelding
Foto: Henk van Weert

NIEUWE OPZET VOOR BOSJE BOXTEL-OOST

Buurt aan zet bij herplant
van te rooien populieren

HENK VAN WEERT

De populieren in het bosje tussen De Volder, Puttersdreef en Vorsenpoel in Boxtel-Oost hebben hun langste tijd gehad. Uit veiligheidsoverwegingen gaat de gemeente de circa veertig jaar oude bomen rooien. Steeds vaker vallen er takken uit. De buurt mag ideeën aandragen om het perceel opnieuw in te richten met groen. De meningen daarover lopen nogal uiteen.

Circa twintig omwonenden namen maandagavond ter plekke een kijkje. Samen met wethouder Herman van Wanrooij (Openbare Ruimte, INbox) en drie van zijn ambtenaren. Onder hen groenbeheerder Erik ter Heide, die aangaf dat de aanleg van een speeltuin op deze plek niet mogelijk is. Simpelweg omdat al het geld voor speelplekken op is. ,,Maar verder bepaalt de gemeente niet hoe het perceel ingericht moet worden. Dat is aan jullie als omwonenden zelf", sprak Ter Heide.

Vrijblijvend opperden Sietske Smulders en Piet Rombouts van de werkgroep Eetbaar Boxtel hoe het gebied aangeplant zou kunnen worden met fruitbomen en struiken die bijvoorbeeld bramen en bessen voortbrengen. Waar de ene bewoner pleitte om de populieren te handhaven, opperden anderen om er een omheinde boomgaard van te maken. Een van de bewoners was

WATERSLURPERS

Er werd even heftig gediscussieerd door de buurtbewoners. Zo was Ton Rovers huiverig voor wateroverlast: ,,Deze populieren slurpen dagelijks grote hoeveelheden grondwater. Het is de vraag wat er gebeurt als de bomen gerooid zijn." Ter Heide gaf aan dat de vrees voor grondwateroverlast door het kappen ongegrond is. Ook was Rovers benieuwd hoe het onderhoud van de nieuwe aanplant geregeld zou worden.

Dat Rob Buchholtz aandacht vroeg voor de populieren een eindje verderop, bij de geluidswal langs de rijksweg A2, leidde tot kritiek. ,,Daar hebben we het nu niet over", probeerde een andere buurtbewoner hem de mond te snoeren. Toch waren Buchholtz' woorden niet tegen dovemansoren gezegd. ,,Als er geld overblijft van het budget dat beschikbaar is voor de herinrichting van het populierenbosje dat binnenkort wordt gerooid, wordt ook die groenstrook aangepakt", meldde wethouder Van Wanrooij na afloop van de bijeenkomst.

Jetty van Luijt vertelde dat zij nog niet zo lang in de buurt woont, maar dat haar schoonzoon al een keer een afgebroken tak op zijn hoofd heeft gekregen. Zij pleitte ervoor om als buurt toch vooral samen op te trekken en niet tegenover elkaar te gaan staan bij het aandragen van ideeën voor de herinrichting.

VOEDSELBOS

Van Wanrooij heeft goede hoop dat de buurt er onderling uitkomt om in september bij de gemeente een voorstel op tafel te leggen. Aan het einde van de bijeenkomst werd daarvoor een werkgroep van vijf mensen gevormd. Op voorstel van Eetbaar Boxtel brengt dit gezelschap nog een bezoek aan een voedselbos dat in Nijmegen is aangelegd. Deze week wordt een zogeheten omgevingsvergunning aangevraagd om de bomen te kappen. Die blijft zes weken ter inzage liggen en daarna is er nog een bezwaartermijn van zes weken. Op zijn vroegst gaan de populieren half september tegen de vlakte.

FOTO BOVEN: Circa twintig bewoners van De Volder en de Vorsenpoel spraken maandagavond wethouder Herman van Wanrooij en zijn ambtenaren over de herinrichting van een populierenbosje dat aan de Puttersdreef wordt gerooid. (Foto: Henk van Weert).


Weer winst voor combinatie Rademaker en Van de Brand

De eerste overnachtvlucht van het seizoen vanuit St. Vincent is gewonnen door de combinatie Berrie van de Brand en Jaap Rademaker van de Boxtelse postduivenvereniging De Luchtpost. Ad Blummel klokte de snelste duif op de vlucht vanuit Sens.

Op de meerdaagse fondvlucht van ruim duizend kilometer kwamen 66 duiven van tien deelnemers in actie.

Overige uitslagen: 2, 6, 7, 9, 12, 14, 16, 18, 19, 21 en 22. combinatie Van Heesch/v. Eijndhoven; 3, 4, 11 en 13. C. Willems; 5, 15, 17 en 20. A. Lucius; 9. combinatie Van Rooy/Platenburg; 10. M & L v.d. Schoot.

Ad Blummel bezette ook de posities 14 en 16. In totaal zetten vijftien deelnemers 171 duiven uit.

Overige uitslagen: 2, 15 en 10. F. v. Laarhoven; 3, 13, 17, 18 en 21. R. v.d. Langenberg; 4, 7, 8, 9, 20, 22 en 25. B. v.d. Brand/Jaap Rademaker; 6 en 23. L. v. Hamond; 11, 12, 15 en 24. T. v.d. Langenberg; 19. M & N. Verbeek.

Vanavond, donderdag 16 juni worden de Boxtelse duiven tussen 20.45 en 21.30 uur ingemand voor een vlucht vanuit La Souterraine. De mandenwacht bestaat uit R. van Heesch, B. van Eijndhoven, C. Willems en L. van Hamond. Vrijdag 19 juni wordt van 20.30 tot 21.15 uur ingemand voor de vlucht vanuit Laon. Mandenwacht: M. Ossenblok, P. Hulshoff, J. Rodenburg en M. Verbeek