Afbeelding
Foto: Peter de Koning

BOXTELAAR HANS VERMEULEN VOORZITTER FANFARE LIEMPDE

Concordia wil swingende muzieklessen

HENK VAN WEERT

Nu de muziekopleiding via het failliete MIK Kunsteducatie is gestopt, heeft de Liempdse fanfare Concordia een andere manier gevonden om haar leerlingen les te geven. Het muziekkorps gaat in zee met de particuliere muziekschool van Jeroen Pennings uit Boxtel, Modern Classic Music School. Die moet zorgen dat de muzieklessen meer gaan aansluiten bij de huidige generatie kinderen. Maar de fanfare heeft nog een nieuw gezicht uit Boxtel: Hans Vermeulen. En daarmee heeft het muziekkorps na drie jaar weer een voorzitter.

Na de zomervakantie starten de lessen in clubhuis De Serenade. Afgelopen vrijdag maakte Pennings echter al kennis met een mogelijk nieuwe 'lichting' leerlingen. Kinderen van basisschool De Oversteek sloten een serie muzieklessen af met een workshop waarbij diverse blaas- en slagwerkinstrumenten werden uitgeprobeerd.

De kennismakingscursus voor de schooljeugd wordt definitief afgerond met het kinderconcert op dinsdag 23 juni van 18.30 tot 19.30 uur in clubhuis De Serenade aan de Oude Dijk. ,,Daar mag ook de jeugd aan meedoen van het blazersbandje dat we op de basisschool hebben gevormd. Er klinkt onder meer een swingend uitvoering van een deel uit de Symfonie no. 5 van Ludwig van Beethoven. Een bekend klassiek nummer, dat op heel verrassende wijze is gearrangeerd voor de jeugd", vertelt Henriëtte Smulders.

NIEUWE KANSEN

De lerares van De Oversteek houdt zich als muzikant van Concordia ook al jaren bezig met de muziekopleidingen binnen de fanfare. Dat MIK is gestopt, vindt ze jammer. ,,Maar van de andere kant biedt het ook kansen. De doorstroming van kinderen die les kregen liep de laatste jaren terug. Wij hopen de muziekopleiding meer eigentijds te maken zodat de jeugd dan wel voor muziek als hobby kiest. Na gesprekken met Jeroen en Charlotte Pennings van Modern Classic Music School denken we dat we in hen de juiste partners hebben gevonden."

De samenwerking met de particuliere muziekschool van gitarist Pennings en zijn zingende echtgenote heeft er al toe geleid dat Michel Bergman, die na de vakantie de trompetleerlingen les gaat geven, de leiding heeft overgenomen van het opleidingsorkest. Bergman werkt bij Modern Classic Music School en heeft zijn muzikale roots in de Essche fanfare. Ook dirigeerde hij jarenlang de Stripe Big Band in Boxtel en hij staat erom bekend snel en goed populaire muziek te kunnen arrangeren. De Aggemarvanhuisaf Band, ook uit Boxtel, speelt veel van zijn bewerkingen. ,,Door Michel aan te trekken als dirigent voor de jeugd, hopen we dat het opleidingsorkest een meer swingende uitstraling krijgt. Daarom hebben we het ensemble ook omgedoopt tot Be COOL, waarbij de laatste vier letters de afkorting vormen voor Concordia OpleidingsOrkest Liempde", vertelt Smulders. ,,Maar een hippe naam bedenken alleen is niet voldoende. Het moet voor de jeugd ook echt cool zijn om mee te kunnen spelen."

'VEEL ENTHOUSIASME'

Hans Vermeulen hoort het gesprek met opleidingscoördinator Smulders glimlachend aan. ,,Ik denk dat de fanfare de goede weg inslaat met deze nieuwe muziekopleiding en heb er vertrouwen in dat dit goed gaat komen." De Boxtelaar is vorige week door de leden van Concordia unaniem gekozen tot voorzitter. En daarmee komt een einde aan een drie jaar durende zoektocht, waarin penningmeester Bert van Ruremonde steeds als waarnemend preses de honneurs waarnam.

,,Mijn vrouw Jeanne speelt sinds een jaar trombone in het opleidingsorkest van Concordia en zelf speel ik thuis af en toe altsaxofoon. Te weinig eigenlijk en alleen tijdens carnaval af en toe in een orkestje. Ik heb de fanfare afgelopen jaar leren kennen als een heel enthousiaste club die prima musiceert. Toen ik hoorde dat het almaar niet lukte om een nieuwe voorzitter te vinden, heb ik me opgeworpen. Ik wil er graag aan mee werken om de club verder te ontwikkelen", zegt de nieuwe fanfarevoorzitter.

Vermeulen is 57 jaar oud en woont sinds 1991 in Boxtel. Hij is werkzaam als ict-manager voor vijf samenwerkende gemeenten in de Hoekse Waard.

BOVENSTE FOTO: Leerlingen van basisschool De Oversteek sloten hun muziekproject vrijdag af met een workshop in fanfarehonk De Serenade. Daar mochten ze tal van blaasinstrumenten uitproberen. (Foto: Peter de Koning).


Zes eerste prijzen
Sint-Willebrordus
op gildedag Gassel

Met liefst zeven zilveren schildjes is het Essche Sint-Willebrordusgilde zondag teruggekeerd van een gildefeest in Gassel bij Grave. Zowel bij het geweerschieten als het vendelen ging de Essche schuts aan kop.

Bij het geweerschieten voor viertallen behaalden Adrie en Silvia Verhoeven en Jeroen en Casper van de Ven de eerste prijs. Bij de individuele schietwedstrijd eiste Jeroen van de Ven het kampioensschild op en bij de wedstrijd vrije hand ging de eerste prijs naar Adrie Verhoeven en de derde prijs naar Silvia Verhoeven.

Het Essche gilde pakte ook drie eerste prijzen bij het vendelen. De ranglijst voor viertallen werd aangevoerd door Jeroen en Casper van de Ven, Martien Verhoeven en Leo Konings. In het individueel klassement wonnen Martien Verhoeven (klasse A) en Leo Konings (vaandelklasse voor 50 jaar en ouder) de eerste prijs.

Tenslotte werd nog een fraai herinneringsschild in ontvangst genomen.

           ...HANS VERMEULEN...