Afbeelding
Foto: Peter de Koning

VADER EN DOCHTER UIT GEMONDE NAAR HULPPROJECTEN

Kenia verwelkomt Harry en Hilde

Peter de Koning

Nieuwsblad Brabants Centrum moet twee trouwe bezorgers voorlopig missen. Vader Harry en dochter Hilde Geerts uit Gemonde vertrekken morgen, vrijdag 19 juni voor vier weken naar Kenia. Niet alleen om van het mooie land te genieten, maar zeker ook om te helpen in een school en weeshuis. Voor de tweede keer alweer. In 2012 gingen ze voor het eerst en sindsdien hebben ze Kenia in hun hart gesloten.

Het begon in 2012, toen Hilde (nu 16) op basisschool De Bolster zat in Sint-Michielsgestel. Juf Lissa Brugmans en haar vriend Julius Pundo uit Kenia vertelden over het werk van hulpstichting Childrens Perfect Hope in Kenia, waarvoor zij allebei actief zijn. Hilde werd gegrepen door het verhaal, zeker toen de juf tijdens schoolkamp nog eens uitgebreid vertelde over het werk in scholen en weeshuizen. Terug van het kamp wist Hilde het zeker: ze wilde naar Kenia. Maar vader Harry vond haar nog erg jong.

COMPOUND

Het idee liet Hilde niet los. Een jaar later begon ze er weer over en toen zei juf Lissa dat ze met haar en Julius kon meereizen. Harry wist dat zijn dochter het meende. Zijn laatste twijfel verdween toen Hilde vroeg of hij mee ging. ,,Hoefde ik niet lang over na te denken", lacht de 54-ja-


Hulppas voor

alle inwoners

Sint-Michielgestel

De werkgroep Ambassadeurs tegen Armoede, bestaande uit de Gemondse Marom Portier, Willy van den Dungen en Diny Pennings, deed afgelopen jaar onderzoek naar armoede en minimabereik in de gemeente Sint-Michielsgestel. Hieruit blijkt dat er behoefte is aan een 'sociale wegwijzer' in de gemeente. Inmiddels is een speciale hulppas ontwikkeld voor inwoners in de gemeente: een overzichtelijk kaartje met contactgegevens van hulporganisaties.

De eerste hulppassen werden dinsdag aangeboden aan wethouders Ed Mathijssen en Alexander van den Dungen en organisaties die op het kaartje worden vermeld. ,,Uit het veldonderzoek blijkt onder meer dat burgers door de veelheid aan regelingen en voorwaarden de weg niet weten te vinden. Op internet zijn alleen uitgebreide sociale kaarten met gemiddeld twintig verschillende instanties te vinden. Daar komt de burger niet uit", aldus de werkgroep. ,,De hulppas is juist kort, overzichtelijk en herkenbaar."

De pas is verkrijgbaar bij openbare locaties en hulpinstanties in Gemonde.

rige Gemondenaar, enkele dagen voordat hij met zijn dochter voor de tweede keer in het vliegtuig stapt. Ze reizen morgen naar een arm maar veilig gebied, vlakbij het Victoriameer en de grens met Tanzania. ,,We zijn daar als blanke westerlingen een bezienswaardigheid", weet Hilde. ,,Toen we er in 2012 voor het eerst waren, riep iedereen: Muzungu! Dat betekent zoiets als 'vreemdeling', maar dan op een positieve manier. Het is zeker geen scheldwoord." Wat gaan ze er doen? Harry legt uit: ,, Mee koken, meehelpen in de klassen en in de scholen, helpen bij de bouw en inrichting van kleuterklassen. Hier en daar wat klussen, bijvoorbeeld in de nieuwe keuken die momenteel wordt gebouwd. We verblijven op de compound van de leraren in een eigen hut. We nemen ook sponsorgeld mee dat we ter plekke kunnen besteden aan allerlei bruikbare spullen. Dat geld beheren we zelf. We gaan ook andere projecten bekijken en het land verkennen, want de vorige keer hebben we te weinig van de omgeving gezien."

HERINNERINGEN

Bladerend door het fotoboek van 2012 vertelt Hilde: ,,Westerse kinderen zijn nog wel eens humeurig als ze iets niet hebben of krijgen. De kinderen in Kenia zijn blij met niks en kunnen uren spelen met het dopje van een fles. Daar word ik zelf ook heel blij van. Het is een gevoel dat ik moeilijk kan uitleggen." In 2012 sloot ze vriendschap met huishoudhulp Wendy. Hilde kijkt uit naar het waarschijnlijke weerzien: ,,Ik heb al gehoord dat ze de komende weken in de buurt is. Daar verheug ik me erg op. En op de kinderen natuurlijk, en heel het land."

Harry wil wel eens een langere tijd naar Kenia om er nog meer te kunnen doen. Voorlopig zit dat er niet in vanwege de nieuwe studie van Hilde. Zij start na de zomer de opleiding Patisserie aan het Summa College. ,,Die heeft ze, als het goed is, over drie jaar voltooid en wie weet komt er dan een kans om eens voor langere tijd naar Kenia te gaan", denkt Harry. Hilde reageert spontaan: ,,Dan ga ik weer mee."

Harry en Hilde betalen de hele reis zelf, net als in 2012. Toen verkocht Hilde een enorme voorraad zelfgebakken cakejes en taarten om de reis te kunnen betalen. Ook dit keer heeft ze er flink voor gewerkt, vooral heel veel oppassen en turnlessen geven.

Belangstellenden die het werk financieel willen steunen, kunnen een bijdrage overmaken op: NL45 RBRB 8802 6986 86 (Regiobank Gemonde) ten name van H.M.W. Geerts. Hun reisverhalen zijn te lezen op: www.harryenhilde.gaatverweg.nl. Over een maand keren ze terug in Gemonde met een koffer vol dierbare herinneringen.

OP DE FOTO: Harry en Hilde Geerts uit Gemonde tonen foto's van de vorige reis naar Kenia in 2012. Morgen, vrijdag 19 juni, vertrekt het duo opnieuw naar het land. ,,We gaan helpen en het land verkennen." (Foto: Peter de Koning).