Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

GRACELAND NIET OP LANDGOED VELDER

'Streven is meerdere evenementen per jaar'

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Graceland, het religieus getinte festival, zou van 14 tot en met 16 augustus worden gehouden op landgoed Velder in Liempde. De organisatie meldde vrijdag echter dat het festival verhuist naar Zelhem. Hierdoor is het nieuwe evenement Slowlands op 11, 12 en 13 september het enige evenement dat dit jaar plaatsvindt op het Liempdse landgoed.

Eerder werd duidelijk dat er te weinig kaarten waren verkocht om Graceland te laten plaatsvinden. De organisatie meldde echter dat het evenement tóch doorgaat, maar wel op een andere locatie. ,,Erg jammer", aldus Frans van Boeckel, eigenaar van landgoed Velder. ,,Bij het Flavor Festival, de voorganger van Graceland, heerste altijd een heel goede sfeer. We verwelkomden het publiek graag. Als er echter te weinig kaarten zijn verkocht, zal het de sfeer niet bevorderen op zo'n groot landgoed. Bovendien moet je hier allerlei faciliteiten inrichten, zoals de aanleg van toiletten. Of je nou duizend of tienduizend bezoekers hebt, dat zal toch moeten gebeuren. Daarom begrijp ik dat de organisatie ervoor kiest te verhuizen naar een plek waar de faciliteiten al aanwezig zijn. En misschien krijgt Graceland dit jaar nog wel een opleving. Ik weet dat de organisatie gecharmeerd is van landgoed Velder, dus misschien keren ze wel terug als het aantal bezoekers op peil is."

SLOWLANDS

Waar Velder vorig jaar onderdak bood aan evenementen als Reggae Sundance en Dance Nature, blijft het dit jaar bij nieuwkomer Slowlands. Een festival dat volgens Van Boeckel perfect past bij het landgoed. ,,Kernwoorden van Slowlands zijn lokaal en streekproducten. Dat is de goede insteek voor een festival op Velder. Een festival met heel harde muziek past hier bijvoorbeeld minder goed."

De landgoedeigenaar geeft aan dat het streven op drie tot vier evenementen per jaar ligt. ,,Dat het nu bij één groot festival blijft, is dan ook erg jammer. Ik verwacht niet dat we er dit jaar nog een evenement bij krijgen. Organisaties zijn vaak al een jaar voor de startdatum bezig met de locatie. Voor volgend jaar hebben we echter goede hoop. We zijn al in gesprek met diverse partijen", aldus Van Boeckel. Zo is er een goede kans dat Dance Nature, het eendaagse dancefestival dat vorig jaar plaatsvond op Velder, weer terugkeert. ,,Dat was een prima evenement. De organisatie zat goed in elkaar." De kans dat Reggae Sundace terugkeert op het landgoed is klein, aldus Van Boeckel. ,,Dit evenement paste niet bij Velder. We zijn zuinig op dit landgoed met allure en willen onze naam niet te grabbel gooien."


LOKALE TAPAS ETEN OP D'N TIP

SPPiLL zoekt keukenprinsen

voor oogstfeest in Liempde

De Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde (SPPiLL) houdt zondag 27 september met hofkapel De Kromploegers een oogstfeest. Voor dit evenement is de organisatie op zoek naar lokale keukenprinsen en keukenprinsessen die met behulp van regionale producten aan de slag gaan om de lekkerste gerechtjes voor de bezoekers te maken.

Met lokale en regionale leveranciers, plaatselijke horecabedrijven en een legertje keukentalenten wordt tijdens het evenement de voedselketen van bron tot product getoond. Voor jong en oud zal er entertainment zijn, alles geheel in het thema 'oogsten'.

Door deelname van verschillende deelnemers komt er volgens Diane Melis van SPPiLL een grote variatie in keuze. ,Hierdoor ontstaat een enorm tapasdiner." Het oogstfeest wordt gehouden op evenemententerrein D'n Tip. Het nieuwe evenement vindt daags na het Oktoberfest van hofkapel De Kromploegers plaats. Er wordt gebruik gemaakt van de faciliteiten van dit muziekfeest.

KOOKKUNSTEN

SPPiLL wil met de groep keukenprinsen en –prinsessen aan slag te gaan om gerechtjes te bedenken die gemaakt kunnen worden van regionale producten en tijdens het oogstfeest gegeten kunnen worden als tapas. ,,Dit kunnen culinaire hoogstandjes zijn, hippe smaakcombinaties, maar ook gerechtjes uit grootmoeders keuken", vertelt Melis. ,,Dus iedereen die het leuk vindt om zijn kookkunsten aan een breder publiek te presenteren, wordt opgeroepen zich aan te melden."

De gerechtjes van het oogstfeest worden gebundeld in een kookboek, waarbij aangegeven wordt waar welk product vandaan komt en door wie het is gemaakt.

MEEDOEN

Liefhebbers kunnen zich tot 28 juni aanmelden bij voorzitter Diane Melis van de projectgroep Promotie van SPPiLL via e-mail: diane@sppill.nl. Bellen kan ook: 06-47 01 88 79.

FOTO ONDER: Beeld van de oogst van spelt op de akkers van Wim Jennissen in Liempde. Zondag 27 september wordt in Liempde het eerste oogstfeest gehouden. (Foto: Gerard Schalkx).


Gezinsspeurtocht

voor gezinnen

met JAS Liempde

Jong Actief Sportief (JAS) houdt vrijdag 19 juni een gezinsspeurtocht in het dorpshart van Liempde. Aan de hand van foto's en opdrachten lopen deelnemers een fraaie route door meerdere straten en over paadjes.

Wie wil meedoen aan de gezinsspeurtocht, kan zich tussen 18.00 en 19.00 uur melden bij de kiosk in het Concordiapark. Meedoen kost één Op Liemt Gemunt-muntje. Onderweg kan men meedoen aan spelletjes, deelname kost een Op Liemt Gemunt-muntje.