Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

GEMONDSE COÖPERATIE BESTAAT 55 JAAR

Gezamenlijke diepvries nog volop in gebruik

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

'Deze diepvrieskluis is gebouwd in 1959 en in gebruik genomen op 1 april 1960. Opgericht door de plaatselijke Boerinnenbond en de N.C.B. in café Frans van de Bogaard, nu café Kloosterzicht. Sinds enige tijd geplaatst op de gemeentelijke monumentenlijst en is een van de laatste diepvrieskluizen die nog in gebruik is'", zo is te lezen op de groene plaquette naast de voordeur van het gebouwtje nabij de Sint-Lambertuskerk. De Diepvriescoöperatie Gemonde, één van de laatste in Nederland, is duidelijk nog niet uit het straatbeeld verdwenen. Ondanks dat bijna iedereen een vriezer thuis heeft, huurt zo'n negentig mensen nog een 'externe diepvrieslade' in het gebouw.

De Diepvriescoöperatie in Gemonde bestaat in 2015 exact 55 jaar. Gemondenaar Jan Geerts (88) staat al net zo lang aan het roer van de organisatie. Hij richtte de coöperatie op, samen met Piet Verbruggen en de Boerinnenbond. ,,Ik woonde een bijeenkomst van deze vereniging bij over vriezen en toen ontstond het idee voor een speciale coöperatie", legt Geerts uit. Hij ging naar school in Eindhoven en trof daar een klasgenoot in Udenhout, die ook bezig was met de oprichting van een diepvriescoöperatie in zijn eigen woonplaats. ,,We zijn daar eens gaan kijken en besloten er toen voor te gaan."

Waar de meeste gezamenlijke diepvriezen in het buitengebied te vinden waren, pleitte Geerts er juist voor de voorziening in de kern te realiseren. ,,Vroeger hadden nog maar weinig mensen een auto en dan is het prettig als je spullen niet ver weg hoeft te brengen. Bovendien kon je het combineren met een bezoek aan de kerk. Ik legde contact met pastoor Frans de Beer en de parochie vond het een goed idee om het gebouw naast de kerk neer te zetten."

OOGSTTIJD

Bij de plaatselijke Boerenleenbank werd een lening van dertigduizend gulden afgesloten en nadat het gebouw er stond, volgens Geerts een klus van een week of twee, zegende pastoor De Beer de diepvrieskluis op 1 april 1960 in. ,,Het nieuws verspreidde zich snel in Gemonde, waardoor we bij de oprichting al ongeveer veertig deelnemers hadden", legt Geerts uit.

In het gebouwtje is 55 jaar geleden een carrousel-installatie geplaatst. Bezoekers


toetsen het cijfer van hun lade in, waarna de machine ronddraait en de betreffende la voor de deur eindigt. ,,We waren onze tijd best vooruit", grinnikt Geerts. Hij geeft aan dat de diepvrieslades met name in de oogsttijd worden gebruikt. ,,Mensen hebben dan behoorlijk veel groenten en kunnen deze daar makkelijk kwijt. Ook spullen die je niet meteen nodig hebt, kun je hier opslaan. Dan liggen ze niet in de weg. Natuurlijk heeft iedereen tegenwoordig een vriezer thuis, maar een extra lade is toch handig om spullen op te slaan."

Slechts één keer is de gezamenlijke diepvries volledig leeggemaakt om de installatie te kunnen schoonmaken. ,,Dat is al meer dan twintig jaar geleden. Toen hebben we alles naar de slagerij gebracht en weer teruggehaald", vertelt Geerts. Aan het systeem is in 55 jaar amper iets veranderd. ,,Alleen aan de prijs hebben we wat gedaan", grinnikt Geerts. ,,Vroeger betaalden mensen dertig gulden per jaar, inmiddels is dat 45 euro. Maar als iets goed loopt, hoef je het ook niet te veranderen. Ik denk dat de Gemondse gemeenschap deze voorziening waardeert en ik hoop dat de vriezer dan ook tot in de lengte van jaren blijft bestaan."

Voor Geerts is het 55-jarig bestaan een mooi moment om het stokje van voorzitter over te dragen. Joris Schellekens, die de vakzaak aan de Dorpstraat runt, wordt als kandidaat voorgedragen. Geerts: ,,Het wordt tijd voor andere mensen. En Joris kan mooi een oogje in het zeil houden. Zijn winkel zit immers tegenover de Diepvriescoöperatie. En ik kom er natuurlijk zelf ook nog regelmatig, maar dan wél als gebruiker..."

FOTO BOVEN: Jan Geerts, nog even voorzitter van de Diepvriescoöperatie Gemonde, toont de vriezer in het gebouwtje nabij de Sint-Lambertuskerk. (Foto: Gerard Schalkx).


Vrouw overlijdt na

tragisch ongeval

in de Koestraat

Een 74-jarige vrouw is vrijdagochtend in Liempde overleden na een tragisch ongeval. Het slachtoffer werd overlopen door een of meerdere koeien, zo meldde de politie.

De vleeskoeien horen bij het boerenbedrijf van de zoon van het slachtoffer. Ze was regelmatig bij de blonde d'Aquitaine-runderen te vinden. Zo ook vrijdagochtend, toen ze de dieren ging voeren. Ze raakte waarschijnlijk ten val en is daarna onder de voet gelopen door een of meerdere van de circa tien 800 kilo zware koeien in het weiland. Een buurtbewoonster zag het gebeuren en toen enkele omwonenden bij het slachtoffer arriveerden, was ze al overleden.

In eerste instantie werd de arbeidsinspectie bij het onderzoek betrokken, maar toen duidelijk werd dat er geen sprake was van een arbeidsrelatie, nam de politie het over.

Gemonde

Jeu de boules

Het gilde Sint-Joris & Sint-Catharina houdt zondag 12 juli de vijftiende editie van het Gemonds open jeu de boulestoernooi. Deelnemers strijden op 35 banen rondom gilde-accommodatie Datmunda aan de Kaal Hoefsteeg om de prijzen. Er wordt gespeeld in doubletten volgens het vier wedstrijdenpuntensysteem. Deelnemers kunnen op 12 juli ter plaatse tussen 12.30 en 13.30 uur inschrijven, deelname kost 2,50 euro per persoon. De wedstrijden beginnen om 13.40 uur. Het totale prijzengeld bedraagt 150 euro.