Afbeelding
Foto: Peter de Koning

BOXTEL NEEMT VOORSCHOT OP 'GRAND DÉPART' IN UTRECHT

Ster ZLM Toer zet Boxtel op z'n kop

MARC CLEUTJENS

De doorkomst en finish van de Ster ZLM Toer behoort inmiddels tot een van de vaste sportactiviteiten op de Boxtelse evenementenkalender. De grootste etappekoers die in Nederland gehouden wordt, finisht zondag 21 juni alweer voor het vierde jaar op rij in de Stationsstraat. Dat betekent wel dat een reeks verkeersmaatregelen moet worden genomen om de aankomst van de ongeveer 160 profwielrenners veilig te kunnen laten verlopen.

De slotetappe van de Ster ZLM Toer start zondagochtend op Strijp-S in Eindhoven en finisht rond 15.15 uur in hartje Boxtel. In de Stationsstraat wordt ter hoogte van Scapino en Happy Tokyo een streep getrokken. Voordat de winnaar wordt afgevlagd, koerst het peloton driemaal door de Boxtelse kom. De eerste doorkomst wordt rond 13.40 uur verwacht, aansluitend komen de wielrenners ook om 14.20 en om 14.50 uur nog een keertje langs geraasd.

OMLOPEN

Het peloton rijdt de gemeente Boxtel binnen via de Roderweg in Liempde. Via de Barrierweg, Oude Rijksweg en Eindhovenseweg gaat het via de Keulsebaan en de Parallelweg-Zuid richting finish waar gesprint wordt voor het puntenklassement. Via Prins Bernhardstraat, Baroniestraat, Mgr. Wilmerstraat en Vic. Van Alphenlaan gaat het via Brederodeweg en Bosscheweg richting Sint-Michielsgestel.

Via Olland en Liempde volgen daarna twee identieke korte omlopen. Onderweg passeren de renners onder meer de buurtschap Kasteren en gaat het in volle vaart over de Boxtelseweg en de Nieuwstraat in Liempde. Via de Barrierweg gaat de karavaan vervolgens weer naar Boxtel. De precieze doorkomsttijden staan op www.sterzlmtoer.nl. Doorgaand verkeer is gedurende een korte periode niet mogelijk.

AFSLUITING

In Boxtel wordt een aantal straten van 08.00 tot 17.00 uur (deels) voor alle verkeer afgesloten. Het gaat om het Stationsplein, de Stationsstraat, de Breukelsestraat, Van Leeuwenstraat, Prins Bernhardstraat, Kasteellaan en Van Coothstraat. Parkeren is mogelijk op het Breukelsplein, dat echter uitsluitend toegankelijk is vanaf de Breukelsestraat. De Markt is autovrij vanwege de huldiging van de wielrenners, die rond 15.30 uur zal starten. In Liempde geldt een parkeerverbod op de Molendijk en de Kasterensestraat.

Vanwege de aankomst van de Ster ZLM Toer is het zondag niet toegestaan om te parkeren in de Stationsstraat en de Prins Bernhardstraat. Auto's die er zondag nog staan, worden weggesleept. De Bosscheweg wordt tussen Liduinahof en Mgr. Wilmerstraat ingericht voor eenrichtingsverkeer. De straat wordt gereserveerd voor het parkeren van de tourbussen van de wielerploegen. Na de finish worden de wielrenners hier opgevangen; het is dé plek om een handtekening te scoren.

WIELERSELFIE

De Ster ZLM Toer is voor veel wielrenners de ultieme voorbereiding op de Tour de France, die over een kleine twee weken van start gaat in Utrecht. Topsprinter Marcel Kittel van Giant-Alpecin gebruikt de etappekoers als een test om te zien of hij fit is voor la Grande Boucle.

Wielerfans die een bezoek brengen aan de Ster ZLM Toer in Boxtel en Liempde, maken kans op een VIP-arrangement bij de finish van de Tour de France op Neeltje Jans op zondag 5 juli. De hoofdprijs omvat ook een overnachting voor twee personen in Zeeland. Hoofdsponsor ZLM verzorgt deze prijs. De opdracht is eenvoudig: maak een wielerselfie met hashtag #SterZLMselfie en plaats die op Facebook, Twitter of Instagram. Deelnemers maken ook kans op een van de vijf gele leiderstruien die onder de deelnemers aan de wedstrijd worden verloot.

Lees meer over de Ster ZLM Toer op de sportpagina's van deze krant.

FOTO BOVEN: Twee wielrenners die in Boxtel te zien zijn: Marcel Kittel (links) en André Greipel. Beiden azen op een sprintzege in de Ster ZLM Toer en bereiden zich voor op de Tour de France. (Foto: Peter de Koning).