Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

toernooi bij de walnoot voor het goede doel

Boulers spelen voor WensAmbulance

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

In zonnige omstandigheden, mét de gele WensAmbulance op de achtergrond, speelden 120 deelnemers maandag honderden potjes jeu de boules op de banen van vereniging De Walnoot aan de straat Selissenwal. En dat naar aanleiding van een foldertje van WensAmbulance Brabant…

Set de Jong, lid van jeu de boulesvereniging De Walnoot, organiseerde vier jaar geleden al een boulestoernooi voor het goede doel, toen voor KWF Kankerbestrijding. ,,Een half jaar geleden zag ik achter de bar van de accommodatie een folder over de WensAmbulance liggen en dat bracht me op het idee om voor dit goede doel een toernooi te organiseren." De Jong pakte de handschoen op met clubgenoot Ludo Mennen en kwam in contact met Boxtelaar Barry van Brakel, enthousiaste vrijwilliger bij de WensAmbulance Brabant. ,,Barry stelde zelf voor om tijdens het toernooi met de ambulancewagen naar onze accommodatie te komen. Tenzij er een wens tussen zou komen. Die gaat altijd voor."

Dat was niet het geval, waardoor vanaf de jeu de boulesbaan de gele ambulancewagen duidelijk te zien was. Van Brakel gaf uitleg aan belangstellenden over de WensAmbulance en showde hen de wagen. ,,Al merk je dat de deelnemers vooral druk zijn met de 'knikkers'", grinnikte de vrijwilliger. Hij is blij met de aandacht voor het goede doel, waarbij wensen worden vervuld van mensen die terminaal ziek zijn en amper of niet meer kunnen lopen. ,,Wij rijden ze overal naartoe, in Nederland en ver daarbuiten", vertelt Van Brakel. ,,Of ze nu naar Lourdes willen of naar een concert van André Rieu, wij zorgen ervoor dat ze een fijne dag hebben."

geen straf

120 mensen kwamen maandagochtend naar de wijk Selissenwal om vier partijen jeu de boules te spelen. ,,We komen zelf ook regelmatig op toernooitjes en hebben ons eigen evenement flink gepromoot", legt De Jong uit. Dit resulteerde in deelnemers uit Boxtel, maar óók uit Haaren, Vught, Tilburg, Udenhout en Diessen. Alle deelnemers spelen vier wedstrijden, daarnaast is er tijd om van de zon te genieten én te luisteren naar accordeonmuziek van Peter van der Donk van Gimmese Smart. ,,Ik speel niet zo vaak jeu de boules, maar een toernooi voor het goede doel is altijd een mooie reden om mee te doen", vertelde José Klijn uit Boxtel. ,,En met het prachtige weer is dat zeker geen straf."

Het entreegeld gaat naar de WensAmbulance, daarnaast is er een loterij georganiseerd. ,,En dan gaat óók nog een gedeelte van de opbrengst van de consumpties en de worstenbroodjes naar de WensAmbulance.", vertelt De Jong. Hij schat dat er zo'n vijfhonderd euro naar het goede doel gaat. Van Brakel is blij met het initiatief van jeu de boulesvereniging De Walnoot. ,,We zijn van plan jaarlijks zo'n toernooi te organiseren, telkens voor een ander goed doel."

Vrijwilliger Van Brakel geeft aan dat naamsbekendheid erg belangrijk is voor de WensAmbulance. ,,We zetten ons belangeloos in voor zieke mensen, zij kunnen kosteloos gebruik maken van de WensAmbulance." Terwijl Van Brakel bevlogen over het goede doel praat, drukt iemand hem een tientje in zijn handen. ,,Ik doe niet mee, maar wilde wél iets bijdragen", zegt de man. Van Brakel is er even stil van en schudt de man daarna hartelijk de hand. ,,Dit is toch geweldig..."

FOTO BOVEN: De ballen vlogen in het rond op de banen van jeu de boulesvereniging De Walnoot. 120 mensen namen deel aan een toernooi waarvan de opbrengst naar de WensAmbulance ging. (Foto: Gerard Schalkx).


VERBROEDERINGSFEEST OP ANTONIUS BLEEK AAN OUDE DIJK

Liempde verovert gildeschild op Boxtel

Tijdens de jaarlijkse verbroederingsdag heeft het Liempdse gilde Sint-Antonius Abt het zilveren wisselschild van het gemeentebestuur definitief veroverd op het gilde Sint-Barbara & Sint-Joris uit Boxtel. Met ruim verschil wonnen de gastheren zondag de kruisboogwedstrijd op het schietterrein Antonius Bleek aan de Oude Dijk.

Bij aanvang van de wedstrijd, die bij toerbeurt in Boxtel en Liempde wordt gehouden, complimenteerde wethouder Peter van de Wiel beide gilden. ,,Jullie geven volgens met deze verbroederingsdag invulling aan de onderlinge verbinding, die


ook het college van B. en W. nastreeft."

Hoofdman Roger van Laere van Sint-Antonius Abt had een bijzonder presentje in petto voor zijn Boxtelse gasten. ,,Tijdens jullie koningschieten eind april zag ik dat de houten papegaai in de schutsboom een grote pauwenstaart droeg", leidde Van Laere zijn geschenk in. Hij vroeg zich hardop af of daarmee niet het eeuwenoude gebruik van het papegaaischieten geweld aan werd gedaan. Om te voorkomen dat over twee jaar opnieuw een koningsvogel de veren van een pauw draagt, kreeg waarnemend hoofdman Henk Voermans van Sint-Barbara & Sint-Joris een tegoedbon voor een half ons veren van een Liempdse papegaai. De geste werd lachend in ontvangst genomen.

Na een traditionele vendelgroet startte de kruisboogwedstrijd, waaraan de tien beste schutters van elk gilde deelnamen. Inzet was het zilveren wisselschild dat de gemeente Boxtel beschikbaar stelde. Het gilde dat in een periode van vijf jaar de prijs driemaal verovert, mag die definitief op het zilvervest spelden. Nadat Sint-Antonius Abt al twee keer eerder met het fraai gegraveerde zilverstuk aan de haal ging, wisten de Boxtelse schutters vorig jaar in eigen huis het schildje voor een jaar op eisen. Nu trokken echter de Liempdenaren weer aan het langste eind.

In de individuele wedstrijd wisten slechts drie schutters in alle vijftien beurten raak te schieten. Cor van der Leest van Sint-Antonius Abt beschikte uiteindelijk over de sterkste zenuwen. Hij liet André Spitters en Guus Eltink uit Boxtel achter zich in de barrage. Bij de viertallen gaven beide gilden elkaar geen duimbreed toe. Beide kwartetten scoorden 53 punten en dus moest ook hier via het zogeheten afkampen een eindwinnaar geforceerd worden en dat werd Liempde.

Er waren eveneens luchtbuks- en handboogspelletjes. Daaraan konden ook de partners deelnemen. Hierbij werd de top drie bevolkt door louter Liempdenaren. Dien van der Leest werd eerste, vóór Adri van Abeelen en Kees van Loon.

FOTO ONDER: De gildekoningen Wynand Bressers en Guus Eltink openen de verbroederingsdag samen met de hoofdmannen Roger van Laere en Henk Voermans en in het bijzijn van vaandrig Adri van Abeelen en wethouder Peter van de Wiel. (Foto: Henk van Weert).

Afbeelding