SERVICEPUNT WSP: 'WERK IS DE BESTE ZORG'

Hulp bij aantrekken van personeel met beperking

HENK VAN WEERT

In ruim tien jaar tijd moeten 125.000 mensen met een arbeidsbeperking een baan vinden. Dat hebben werkgevers en overheid twee jaar geleden afgesproken in het sociaal akkoord. In de regio Noordoost-Brabant gaat het dit en komend jaar om 825 werkzoekenden. Om dit doel te bereiken is een werkgeversservicepunt (WSP) gevormd. Oók in de Meierij.

Paul Broeckaert is projectleider van het werkgeversservicepunt. Ondernemers die nog geen mensen met een arbeidsbeperking in dienst hebben, zijn volgens hem vaak huiverig om deze doelgroep aan te boren: ,,Terwijl dat helemaal niet nodig is. Mensen met een arbeidsbeperking een baan geven, biedt het bedrijf juist kansen."

Sociale werkbedrijven als WSD zijn erin gespecialiseerd om mensen die niet volledig in het arbeidsproces kunnen meedraaien aan een baan te helpen. Dat gebeurt vanuit de gedachte dat werk de beste zorg is. Maar ook gemeenten en uitkeringsorganisatie UWV helpen al langer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan werk. Daarnaast zijn er ook wel particuliere bedrijven die dat doen, maar dat moeten er nog meer worden. ,,Ieder doet het op zijn eigen manier. Via het WSP willen we die aanpak harmoniseren. Bovendien willen we werkgevers behulpzaam zijn. Zij kunnen bij ons niet alleen informatie inwinnen als zij mensen met een arbeidsbeperking in dienst willen nemen. Wij helpen ook om een werkplek aan te passen of een loonkostensubsidie aan te vragen", aldus Broeckaert. De dienstverlening door het WSP is gratis.

VIJF REGIO'S

De postbezorging, catering en zorg zijn bedrijfstakken waar al veel mensen met een beperking werkzaam zijn. ,,Maar ik ken ook een voorbeeld van een installatiebedrijf. Dat zou je op het eerste gezicht niet direct verwachten. Daar voert een medewerker met een beperking de jaarlijkse controles aan cv-ketels uit. Dat is redelijk standaardwerk en negen van de tien keer is er niets bijzonders aan de hand. En in het geval dat zich wel een lastig probleem voordoet, wordt alsnog een hoger gekwalificeerde monteur ingeschakeld. Het werkt in die situatie prima", vertelt de WSP-projectleider.

Het WSP bedient heel Noordoost-Brabant, maar is onderverdeeld in vijf regio's, waaronder de Meierij, waar Broeckaert de kartrekker is: ,,Mensen met een arbeidsbeperking zijn doorgaans niet zo mobiel. Vandaar dat we gekozen hebben voor vijf deelgebieden."

THEMA-BIJEENKOMST

Donderdag 25 juni is er een themabijeenkomst over sociaal ondernemen voor werkgevers. Daarvoor hebben zich al een kleine dertig belangstellenden aangemeld. In sociaal werkbedrijf WSD aan de Schouwrooij worden zij tussen 15.30 en 18.30 uur bijgepraat over de sociaal ondernemen en de Participatiewet, die aan de basis staat van het streven om meer mensen met een arbeidsbeperking aan een reguliere baan te helpen. Gastspreker is hier directeur Dennis Bekkema van de op bedrijventerrein Ladonk gevestigde onderneming Holland Recycling. Als directeur van een relatief klein bedrijf met twaalf voltijdbanen, vertelt hij hoe werknemers met een arbeidsbeperking onderdeel van zijn bedrijf zijn.

Belangstellenden voor de themabijeenkomst dienen zich vooraf aan te melden via www.wspnoordoostbrabant.nl. Voor inhoudelijke vragen kunnen zij bellen naar telefoonnummer (073) 700 12 02.