De nieuwe app Afvalwijzer geeft inwoners informatie over afvalinzameling op adresniveau.
De nieuwe app Afvalwijzer geeft inwoners informatie over afvalinzameling op adresniveau. Foto: Annelieke van der Linden

NIEUWE INZAMELINGSROUTES VANAF 6 JULI

Kliko op tijd aan de straat met de nieuwe afvalapp

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Sinds Boxtel begin 2014 overstapte op het zogeheten diftarsysteem, is het aantal afvalcontainers dat aan de straat wordt gezet, fors gedaald. Hierdoor heeft de gemeente besloten vanaf 6 juli de inzamelingsroutes te veranderen. Gistermiddag zijn de nieuwe afvalkalenders op de post gegaan. Tegelijkertijd met de nieuwe routes wordt ook de applicatie Afvalwijzer voor mobiele telefoons gelanceerd, die aangeeft wanneer het afval op adressen wordt opgehaald.

Acht. Dat is het aantal keer dat wethouder Herman van Wanrooij vorig jaar zijn grijze kliko aan de straat zette. En met hebben veel andere inwoners van Boxtel minder vaak de kliko laten legen sinds het diftarsysteem is ingevoerd. ,,We merken dat vuilniswagens minder lang bezig zijn en hebben daarom routes bedacht die efficiƫnter zijn", legt beleidsmedewerker Maaike de Wijk uit. ,,Bovendien kunnen we ook minder wagens inzetten met de nieuwe routes." De afvalkalenders zijn woensdag op de bus gegaan, vanaf 6 juli worden de nieuwe routes ingevoerd.

De gemeente Boxtel besloot vervolgens ook aan te sluiten bij de mobiele applicatie Afvalwijzer, waarvan zo'n tachtig gemeenten in Nederland gebruikmaken. De Wijk: ,,Op deze manier kunnen we op adresniveau informatie verstrekken. Hoewel we de afvalkalender altijd uiterst nauwkeurig controleren, slopen er toch fouten in. Dat is lastig te herstellen als de papieren kaart al is verspreid. Nu hoef je enkel de app een update te geven, waarna alle informatie actueel is." De applicatie Afvalwijzer is te downloaden voor telefoons met de besturingssystemen Windows, iOS en Android. Bij de twee laatstgenoemde systemen is de app ook beschikbaar voor tablets.

pushberichten

Na het downloaden van de applicatie kunnen mensen hun postcode ingeven en zien ze meteen op welke dagen plastic, rest- en tuinafval wordt opgehaald op hun adres. ,,Voor de mensen die graag herinnerd willen worden aan deze tijdstippen, zijn er de pushberichten", legt De Wijk uit. Mensen kunnen aangeven wanneer ze zo'n automatische herinnering willen ontvangen, bijvoorbeeld een dag voordat de kliko wordt geleegd. Vervolgens krijgen ze een melding op hun mobiele telefoon of tablet.

De gemeente stuurt ook meldingen wanneer afval onverhoopt niet wordt opgehaald, bijvoorbeeld door winters weer. ,,Daarnaast zijn er nog allerlei andere opties mogelijk met de applicatie. We kunnen bijvoorbeeld de openingstijden van de milieustraat noemen en per afvalstroom uitleg geven. Zo staat er nu in hoe mensen hun oud papier het beste kunnen aanbieden", legt De Wijk uit. Mensen die niet over een smartphone beschikken,kunnen herinneringen per e-mail ontvangen. Ook is de jaarkalender vanaf www.boxtel.nl te downloaden. De kalender wordt dit jaar nog eenmaal per post verspreid, vanaf 2016 is het papieren document alleen op aanvraag beschikbaar.