'behoefte aan 100 woningen in vijf jaar'

Nieuwbouw in Liempde voor kleine huishoudens

MARIËLLE WIJFFELAARS

De locatie Hamsestraat-Roderweg heeft de voorkeur van het Boxtelse gemeentebestuur en Dorpsberaad Liempde voor de realisatie van nieuwe huizen in het dorp. Ook aan de Smaldersestraat is genoeg ruimte om uit te breiden. Dat blijkt uit een onderzoek naar mogelijke bouwlocaties in Liempde dat door de gemeente Boxtel is uitgevoerd. Maandagavond mochten inwoners reageren op de plannen.

In het integraal dorpsontwikkelingsplan van 2010 werd al gesteld dat woningbouw in Liempde een groot aandachtspunt is. De afgelopen jaren werden huizen gebouwd aan de Heideweg en op het terrein van de vroegere witte school. Uit onderzoek van de provincie Noord-Brabant blijkt echter dat er in Liempde de komende vijf jaar behoefte is aan ruim honderd woningen, tot 2030 gaat het zelfs om 270 huizen in totaal. Aanleiding voor de gemeente én het dorpsberaad om mogelijke bouwlocaties in kaart te brengen. Hierbij is zowel gekeken naar inbreiding als uitbreiding.

In de zaal van De Kloosterhof werden de plannen maandagavond gepresenteerd aan vele Liempdenaren. De gemeente ziet de locatie Hamsestraat-Roderweg als meest ideale plek voor de realisatie van huizen. ,,Deze uitbreidingslocatie kent weinig belemmeringen én heeft een goede ontsluiting", lichtte Margreet Kösters van de gemeente Boxtel toe. ,,Wel moeten we rekening houden met het buitengebied en zorgen dat dit er mooi bij verbonden blijft." Datzelfde geldt voor de locatie Smaldersestraat waar respectvol moet worden omgegaan met het Dommeldal.

De provincie ziet eigenlijk liever woningbouw op inbreidingslocaties. In het onderzoek zijn vier plekken in de Liempdse dorpskern meegenomen. Het gaat om locaties aan de Kerkheiseweg-Boxtelseweg, Kerkheiseweg-Nieuwe Erven, Vendelstraat en Cattestraat. Deze laatste twee zijn in ieder geval op korte termijn niet haalbaar, waarbij de Cattestraat sowieso niet echt geschikt is voor woningbouw. ,,Bij de andere twee locaties zijn we afhankelijk van de grondeigenaren", meldde Kösters.

FACILITEREN

Voorzitter Bert van Ruremonde van het dorpsberaad vertelde dat er in Liempde weinig mogelijkheden zijn voor ouderen én starters - de zogenaamde kleine huishoudens. Liempde grossiert vooral in vrijstaande woningen boven de 300.000 euro. ,,En daar moet verandering in komen", aldus Van Ruremonde.

De aanwezigen plaatsten vraagtekens bij de provinciale cijfers. Wethouder Peter van de Wiel gaf aan dat de gemeente Boxtel ook bezig is met een woonwensenonderzoek, de resultaten worden over een maand verwacht. ,,Ik denk dat onze gegevens niet veel zullen afwijken van de prognose van de provincie", stelde Van de Wiel.

Voorts meldde de wethouder dat de gemeente bij de uitvoer van woningbouwplannen alleen een faciliterende rol speelt. Boxtel voert sinds een aantal jaar geen actieve grondpolitiek meer en vooral partijen bij elkaar brengen en gesprekken voeren. ,,Bij de uitbreidingslocaties hebben we vooral te maken met grote projectontwikkelaars, de inbreiding is afhankelijk van grondeigenaren. We willen daarin meedenken."

De ambitie ligt hoog: honderd woningen in vijf jaar. Enkele bewoners stelden dat dat wel érg hoog gegrepen is. Zowel Van Ruremonde als Van de Wiel erkenden dat: ,,Het heeft hoge prioriteit, maar het gaat wel even tijd kosten."