Afbeelding
Foto: Peter de Koning

'vakantiegevoel' in kasteelpark stapelen

Jeu de boules met buitenlands tintje...

TONNIE WESSELING

,,Er heerst vandaag een gewéldige ambiance in het park", zei Kees van Etten, die als leek in kasteel Stapelen woont. Hij doelt op het jeu de boulestoernooi in het kasteelpark, het laatste evenement in een serie van honderd ter ere van het eeuwfeest van de paters assumptionisten. De paden in het park waren die dag allemaal in gebruik als boulesbaantjes...

Echtpaar Kup uit Eindhoven speelde onder de naam De Kupidoos een wedstrijd en keek op het deelnemersbord wie de volgende tegenstander is. Dat bleek team Le soleil d'or te zijn, een teamnaam die past bij het Franse spel. Het stel had nooit eerder jeu de boules gespeeld, maar met een gloednieuw koffertje met ballen in de hand groeide het enthousiasme. ,,Stapelen is een prachtig terrein. Alle lof voor de organisatie."

Organisatoren en kartrekkers van het sportieve evenement waren de broers Paul en Marc van Alphen, samen met hun echtgenotes Ger en Monique. Paul had het druk met het bijhouden van de standen en gaf aan dat het gezelschap behoorlijk gevarieerd is. ,,De een leert het van de ander, sommigen spelen voor het eerst en anderen al zo'n dertig jaar." Constant werden partijen gespeeld, zodat iedereen aan het einde van de middag op tijd klaar was voor de prijsuitreiking en een gezellig samenzijn.

The Blues

Alle doublettes, in totaal 120 personen, kwamen opdagen. Bij een korte pauze rond elf uur werden op het buitenterras nabij de spiegeltent de eerste pilsjes genuttigd. Een oudere dame zat te haken. Navraag leerde dat ze uit Australië komt. Haar dochter is getrouwd met een neef van Paul van Alphen. Zo kreeg het toernooi zelfs een buitenlands tintje en speelden de Australiërs onder de naam 'The Blues' tegen het Nederlandse 'Pas de Nom'. Rian van Breugel van 'Pas de Nom' noemde het evenement fantastisch: ,,Het is hier super, echt geweldig." Normaal boulen ze in wedstrijdverband met triplets. ,,Het was wel even wennen aan de harde ondergrond hier." Ze speelde in het kasteelpark met haar man Leo.

Tijdens het evenement kaarten Wim Ketelaars, Gerard Timmermans en Sjaak Beirnaert, kartrekkers van het uitgebreide eeuwfeest van de paters assumptionisten nog even na. ,,Het is een uit de hand gelopen hobby", aldus Ketelaars: ,,Honderd jaar Stapelen leverde honderd evenementen op voor een doelgroep van 0 tot 100 jaar."

Beirnaert noemde het jeu de boulestoernooi 'weer een feestje'. ,,Het is een prachtig gezicht en je krijgt er echt een vakantiegevoel bij", zei hij. De drie mannen zijn meer dan tevreden: ,,Het doel was vooral te zorgen voor verbroedering en een feestelijke verbinding. ,,Hier lukte alles, wat elders niet lukt." Overste Mart Lemmens van de paters meldde zich ook in de spiegeltent. ,,Ik kwam van woonzorgcentrum Molenweide waar ik de mis opgedragen heb en moest tussen allerlei ballen door fietsen! Het is gezellig druk." En met ideale weersomstandigheden, veel gezelligheid en enthousiasme was dit laatste evenement zeker geslaagd te noemen.

Voor de muzikale omlijsting zorgde de Boxtelse Stripe Big Band op het veld. The Syncopaters uit Helvoirt speelde in de spiegeltent ballroommuziek.

De finale werd gespeeld tussen de broers Luuk en Mathijs Hendriks en het koppel Leo en Anneke van der Weide. Beide doubletten zetten de beste score neer na vier gewonnen wedstrijden. In de finale rekenden de broers Hendriks af met het echtpaar Van der Weide: 13-8. Organisator Paul van Alphen 'sloeg' de winnaars tot edelen van Stapelen.

FOTO BOVEN: De paden in kasteelpark Stapelen vormden zondag het decor voor een jeu de boulestoernooi. (Foto: Peter de Koning).

Paul van Alphen (rechts) ridderde Luuk en Mathijs Hendriks, de winnaars van het toernooi, tot edelen van Stapelen. (Foto: Piet van Oers).