Afbeelding
Foto: Marc Cleutjens

FEESTELIJKE AFSLUITING OP STAPELEN

Boxtel gaat Spiegeltent elke twee jaar boeken

MARC CLEUTJENS

Spiegeltent Bon Salon wordt een vaste verschijning in kasteelpark Stapelen. Het gemeentebestuur heeft besloten om de spiegeltent elke twee jaar naar Boxtel te halen om een podium te kunnen bieden aan tal van culturele en maatschappelijke activiteiten.

Burgemeester Mark Buijs kwam zondagavond tijdens de feestelijke afsluiting van de festiviteiten in park Stapelen met de verrassende mededeling dat de spiegeltent vaker terug zal keren. ,,Boxtel heeft zes weken lang massaal genoten van de tent en vooral van de meer dan honderd grote en kleine evenementen die er gehouden zijn. Dit heeft onze gemeenschap zoveel goeds gebracht, dat we als gemeentebestuur hebben besloten de spiegeltent elke twee jaar terug te laten keren."

Buijs bevestigde dat de rekening ditmaal niet bij de paters assumptionisten wordt neergelegd, maar dat Boxtel de huur van de tent zal betalen. ,,We willen daarmee de gemeenschapszin stimuleren en verenigingen een podium bieden in dit prachtige kasteelpark." De burgemeester toonde zich trots over de manier waarop Boxtel erin geslaagd is om Stapelen te omarmen. ,,Soms is het best moeilijk om mensen te verbinden en lijken drempels hoog. Maar als je kijkt naar de festiviteiten op Stapelen en de Bazaar, dan zie je hoe simpel het eigenlijk kan zijn. Zet een tent neer en mensen kruipen erin om samen iets leuks te doen."

10.000 BEZOEKERS

De spiegeltent bood zondagavond onderdak aan de honderden vrijwilligers die zes weken lang hebben bijgedragen aan de organisatie van meer dan honderd activiteiten in en om Stapelen. Volgens Wim Ketelaars van Boxtel Vooruit, die met Gerard Timmermans kartrekker was voor de werkgroep Stapelen, hebben de paters assumptionisten tijdens de verschillende evenementen minimaal 7.500 bezoekers mogen begroeten.

,,Tel daarbij de mensen op die spontaan op bezoek zijn gekomen en Kunst op Stapel hebben bezichtigd, dan komen we uit op minstens 10.000 bezoekers", aldus Ketelaars. De voorleessessies in de spiegeltent, waarbij het prentenboek van Marjolein Krijger over reus Jas de Keistamper centraal stond, trokken meer dan duizend peuters en kleuters.

Ketelaars en Timmermans werden tijdens de bijeenkomst in de spiegeltent in het zonnetje gezet vanwege hun vele verdiensten voor Stapelen. Directeur Sjaak Beirnaert van de Assumptiestichting verraste ze met een Japanse esdoorn. Beirnaert op zijn beurt werd met overste Mart Lemmens van de paters assumptionisten verrast met een diamant. ,,We kennen in Boxtel al het initiatief Parels van Boxtel. Jullie zijn zelfs diamanten omdat jullie met het openstellen van Stapelen hebben bijgedragen aan de sociale cohesie in ons dorp", sprak Ketelaars. In zijn ogen hebben de paters assumptionisten de gemeenschap met het weghalen van alle bordjes 'Verboden Toegang' een enorme dienst bewezen. ,,De burgemeester heeft er pardoes een evenemententerrein van zes hectaren bijgekregen", aldus de voorzitter van de werkgroep Stapelen.

ZEVEN RIDDERS...

Overste Mart Lemmens van de paters assumptionisten greep de feestelijke slotbijeenkomst in de spiegeltent aan om terug te blikken op de vele festiviteiten in en om Stapelen. ,,Nu ik weet hoeveel mensen hier de laatste weken op bezoek zijn geweest, zie ik de toekomst van Stapelen en de assumptionisten weer helemaal zitten. Als je bedenkt dat hier meer dan duizend kinderen op bezoek zijn geweest, betekent dat dat de kiem is gelegd voor een nieuwe tijd. Ooit zullen zij hier misschien komen wonen."

Lemmens blikte in een humorvolle toespraak terug op de totstandkoming van het feestprogramma. ,,Wij zijn nog maar met zeven ridders woonachtig in het kasteel." Grinnikend: ,,Zonder jonkvrouwen!" De overste toonde zich opgetogen over het verloop van de festiviteiten. ,,We zijn blij dat we de gemeenschap dit feestje hebben mogen aanbieden."

Ook directeur Beirnaert van de Assumptiestichting sprak van een gedenkwaardige viering van het eeuwfeest. ,,De paters zijn erin geslaagd park en kasteel de openheid te geven die passend is. Daarmee is het gelukt om de weg naar verbinding met de inwoners van Boxtel weer te vinden. Wie had dat vier maanden geleden kunnen denken..."

OP DE FOTO: Wim Ketelaars (midden) en Gerard Timmermans van de werkgroep Stapelen spreken een dankwoord uit in spiegeltent Bon Salon. Rechts directeur Sjaak Beirnaert van de Assumptiestichting. (Foto: Marc Cleutjens).