Afbeelding
Foto: Marielle Wijffelaars

branden zorgden voor onrust in wijk

'Opgelucht? Nee, er is nog helemaal niks zeker'

MARIËLLE WIJFFELAARS

Zaterdag 13 juni, 10.30 uur. Bewoners van de Van Hugenpothstraat in de wijk Breukelen horen autodeuren dichtslaan en vervolgens veel stemmen op straat. Het is op dat moment dat een 35-jarige vrouw in haar woning wordt aangehouden voor mogelijke betrokkenheid bij de vele branden in Boxtel. Na de arrestatie reageren omwonenden gelaten. Want er is nog níks definitief...

,,Ik slaap pas weer rustig als zeker is dat deze vrouw de pyromaan is", meldt Tiny Vorstenbosch. ,,Ik ben gerustgesteld als er nu geen autobranden meer plaatsvinden én als de verdachte een bekentenis aflegt. Want dan is het allemaal pas duidelijk." Vorstenbosch is wel benieuwd naar het motief van de verdachte. ,,Het zal deels frustratie zijn of misschien is ze erg in de war. Maar dat blijft natuurlijk giswerk."

Even verderop staat een groepje buurtbewoners druk te discussiëren. Want wie is de gearresteerde vrouw eigenlijk? ,,Ik ken haar helemaal niet en op zich zegt dat genoeg", vertelt een van de overburen. ,,Het is een straat waar de meeste mensen elkaar kennen. Het is een beetje 'ons kent ons'. Dat niemand precies weet wie de vrouw is, is dus al opmerkelijk." Een andere omstander vult aan: ,,Op een gegeven moment realiseer je je dat het eigenlijk iedereen kan zijn. Maar haar heb ik nooit verwacht, ze past niet in het stereotype plaatje."

WILLEKEUR

Vooral het motief houdt de bewoners van de Van Hugenpothstraat bezig. Want een duidelijke lijn leek er niet in de branden te zitten. ,,Het was volstrekte willekeur en dát zorgde juist voor veel onrust", vertellen ze ,,Het kon iedereen gebeuren, dat maakte het best wel eng." Ook waren velen bang dat de branden uit de hand zouden lopen en voor slachtoffers zouden zorgen. ,,Gelukkig is dat nu niet het geval", zegt de overbuurvrouw van de verdachte. ,,Ik vind het een raar idee dat de gearresteerde vrouw hier tegenover woonde. We kunnen wel allemaal boos worden, maar wie weet is ze wel erg in de war. En deskundige hulp komt vaak te laat en pas als het écht escaleert."

Een paar deuren van de verdachte Boxtelse wonen Jeffrey IJzendoorn en Soraya van de Ven. Het tweetal is opgelucht over de arrestatie, maar zegt pas écht gerustgesteld te zijn als vaststaat dat ze de brandstichtster is. ,,Of we ooit iets aan haar hebben gemerkt? Nee, zeker niet. We kenden haar niet zo goed", vertelt Jeffrey. Soraya: ,,Ik hoop wel dat de politie meteen de echte dader heeft opgepakt. Anders wordt ze straks door iedereen aangekeken terwijl ze onschuldig is. Vooralsnog is ze natuurlijk alleen nog maar verdacht."

De afgelopen weken heeft Soraya zich wel zorgen gemaakt over de vele branden. ,,Het was wel duidelijk dat het iemand uit deze buurt moest zijn, maar zo dicht bij huis... Dat had ik echt niet verwacht." Jeffrey: ,,Ik begrijp echt niet waarom de dader dit allemaal heeft gedaan. Maar pyromanie is een ziekte en dat zullen wij nooit begrijpen." Ook was het tweetal bang dat de branden zouden escaleren. ,,Je hoort vaak dat pyromanen steeds verder gaan en de hele buurt vreesde dat er een keer een woonhuis in vlammen zou opgaan." Soraya: ,,Het is triest voor alle mensen die getroffen zijn. Je spaart hard voor een auto en dan ben je je vervoersmiddel ineens kwijt. Ik moet er niet aan denken."

VERDACHT GEDRAG

De gemeente Boxtel richtte samen met het wijkorgaan Centrum-Breukelen een informatiepunt in. Bij Sint-Ursula aan de Baroniestraat werd sinds vrijdag tweemaal per dag een inloopspreekuur gehouden. Zaterdag werd het spreekuur bezocht door een belangrijke getuige. Na de brand bij restaurant Molenwijk zag de Boxtelse de verdachte lopen. ,,Haar gedrag viel me op, evenals het feit dat ze een mitella droeg. Ik groette haar, maar ze zei niks terug. Dat vond ik vreemd."

Na een half uurtje kwam ze de gearresteerde vrouw weer tegen. ,,Toen groette ze heel vriendelijk en lachte. Het bleef sindsdien in mijn hoofd hangen, vandaar dat ik heb besloten mijn verhaal te doen bij het informatiepunt."

Ook buurtbewoners melden dat de vrouw sinds een paar dagen een mitella droeg. ,,Misschien had ze wel een brandwond of gebruikte ze het om de aanmaakblokjes in te vervoeren. We zullen het waarschijnlijk nooit zeker weten." De inwoners van de wijk Breukelen hopen wel zo snel mogelijk duidelijkheid te krijgen van de politie. ,,Pas dán zijn we echt opgelucht."

FOTO BOVEN: Op donderdagmiddag brandde bij restaurant Molenwijk een auto uit. De verdachte Boxtelse werd kort daarna in het gelijknamige park gezien door een getuige. (Foto: Mariëlle Wijffelaars).


Burgemeester: 'compliment voor buurt en politie'

Burgemeester Mark Buijs werd zaterdagochtend door de politie geïnformeerd over de arrestatie van de 35-jarige Boxtelse vrouw. Buijs meldde in een reactie blij te zijn met de ontwikkelingen en roemde de inzet van de politie én wijkbewoners.

De burgemeester werd door de politie voortdurend op de hoogte gehouden van het onderzoek. ,,Ik ben blij dat er ontwikkelingen zijn en hoop dat we met deze aanhouding een stap dichter bij een oplossing zijn in deze zaak", verklaarde Buijs.

Hij meldde voorts dat de Boxtelaren, en met name de bewoners van de wijk Breukelen waar de meeste branden plaatsvonden, een groot compliment verdienen voor hun houding. ,,Natuurlijk maakten mensen zich zorgen, maar ze vertaalden dat door extra op te letten. Daarmee hebben ze bijgedragen aan een oplossing. Ook de politie, brandweer en medewerkers van de gemeente verdienen een groot compliment", aldus de burgemeester.