Afbeelding
Foto: Peter de Koning

arrestatie in zaak rond serie autobranden in boxtel

Verdachte nog zeker twee weken vast

MARIËLLE WIJFFELAARS

Met de arrestatie van een 35-jarige vrouw lijkt een einde te zijn gekomen aan een reeks branden die Boxtel de afgelopen weken teisterden. De Boxtelse verdachte werd zaterdagochtend in haar woning aangehouden en wordt verdacht van betrokkenheid bij de serie branden in haar woonplaats. Haar voorarrest werd dinsdag door de rechter-commissaris met twee weken verlengd.

De vrouw die door buurtbewoners wordt omschreven als rustig en teruggetrokken, kwam in de loop van het politieonderzoek in beeld als verdachte. Dit onder meer naar aanleiding van meerdere getuigenverklaringen.

Omroep Brabant meldde deze week dat de vrouw eerder met justitie in aanraking zou zijn geweest. In haar vroegere woonplaats Zwolle werd ze een paar jaar geleden opgepakt voor stalking en dreiging met moord. Ook zou ze beschreven rouwkaarten hebben gestolen en er bedreigende teksten op hebben gezet. Uit privacyoverwegingen willen het openbaar ministerie en de politie deze berichten niet bevestigen.

VERDACHTE SITUATIES

De 35-jarige Boxtelse was woonachtig in de Van Hugenpothstraat. Ze woonde samen met haar partner die het huis huurde van de woonstichting. Door buurtbewoners wordt een beeld geschetst van een rustige vrouw die zich wat afzijdig hield. Sommige omwonenden gaven aan de vrouw eigenlijk niet te kennen. ,,Ik zou niet weten hoe ze eruit ziet, ze was niet echt een opvallende verschijning."

De politie benadrukt dat verder onderzoek noodzakelijk is om te bekijken of de vrouw inderdaad betrokken is geweest bij de reeks branden. Momenteel zit de Boxtelse in hechtenis en wordt ze verhoord. Ook is haar woning aan de Van Hugenpothstraat uitgebreid doorzocht. ,,Het is wel van belang dat mensen hun ogen openhouden en verdachte situaties blijven melden. Want het onderzoek gaat gewoon door", zo meldt een politiewoordvoerder.

Hoewel de vrouw formeel alleen nog verdacht is, lijkt ze al veroordeeld. Op sociale media werd de Boxtelse met naam en toenaam genoemd en de uitspraken liegen er niet om. Zelfs als de verdachte onschuldig blijkt te zijn, zal ze voor de buitenwereld altijd gelinkt worden aan de Boxtelse autobranden.

TIEN BRANDEN

De serie branden startte woensdag 3 juni toen aan de Van Hornstraat een geparkeerde personenbus van WSD volledig in de as werd gelegd. Daarna volgde er nog negen branden én een poging tot brandstichting. Dagelijks kwam er bij de brandweer wel een melding binnen, vrijdag waren dat er zelfs twee. De incidenten vonden voornamelijk plaats in de wijk Breukelen en de directe omgeving daarvan. Met uitzondering van de laatste melding - vrijdag rond middernacht - toen in de wijk Boxtel-Oost een auto vlam vatte. De Boxtelse brandweer kreeg ondersteuning van korpsen uit de omgeving.

FOTO LINKS: De 35-jarige vrouw werd zaterdagochtend aangehouden in haar woning op verdenking van betrokkenheid bij de reeks branden in Boxtel. De vrouw en eventuele medebewoners staan niet op de foto. (Foto: Peter de Koning).