De eerste participanten van Herenboeren Wilhelminapark zetten vrijdagavond hun handtekening in de spiegeltent bij kasteel Stapelen. (Foto: Peter de Koning).
De eerste participanten van Herenboeren Wilhelminapark zetten vrijdagavond hun handtekening in de spiegeltent bij kasteel Stapelen. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

eerste participanten tekenen contract herenboeren

'Verantwoordelijk voor eigen voedsel'

MARIËLLE WIJFFELAARS

De eerste handtekeningen zijn gezet en daarmee zijn de plannen van Herenboeren Boxtel een stukje dichterbij gekomen. De voedselcoöperatie wil in het Wilhelminapark tussen Boxtel en Sint-Michielsgestel kleinschalige landbouw en veeteelt realiseren. Zo'n vijftien belangstellende Boxtelaren zetten vrijdag in de spiegeltent van kasteelpark Stapelen hun handtekening en zijn daarmee participant binnen het initiatief.

Niet alleen de eerste deelnemers ondertekenden een participatieovereenkomst. Ook het college van B. en W. van de gemeente Boxtel, het Herenboeren-bestuur en de Marggraf Stichting, grondeigenaar van het Wilhelminapark, zetten hun handtekening. Frits Bevort van de Marggraf Stichting toonde zich enthousiast over de plannen. ,,Het is mooi om op deze manier het eeuwenoude landgoed in stand te kunnen houden."

Ook de Boxtelse wethouder Peter van de Wiel was vol lof. ,,Het is duidelijk dat de Boxtelse gemeenschap duurzaamheid heel belangrijk vindt", stelde Van de Wiel. ,,Ik vind het vooral heel mooi dat dit een plan is van de inwoners. Het is een goed voorbeeld van burgerinitiatief en dat juicht het gemeentebestuur zeker toe."

SAMEN DROMEN

Het idee voor Herenboeren Boxtel - dat tijdens de bijeenkomst in de spiegeltent bekend maakte de naam te veranderen in Herenboeren Wilhelminapark - ontstond een paar jaar geleden tijdens een kampeervakantie van een aantal vrienden. Tijdens een gezellige avond ontvouwde initiatiefnemer Geert van der Veer zijn plannen over voeding. ,,Ik vond dat de voedselindustrie anders ingericht moest worden en dat kan ook. Zonder bestrijdingsmiddelen en helemaal biologisch. Mijn vrienden zagen wel wat in mijn plannen en we zijn toen gewoon van start gegaan."

Hoewel Boxtel voorloper is, is het initiatief inmiddels ook in andere gemeenten van start gegaan. Pim Ketelaars is voorzitter van de Boxtelse afdeling van Herenboeren en zette in deze functie zijn handtekening onder de overeenkomst met de gemeente en de Marggraf Stichting. ,,Tijdens onze zoektocht naar een geschikte locatie werden we verliefd op het Wilhelminapark. Het is een prachtig gebied waar we onze idealen prima kunnen uitvoeren."

Herenboeren Wilhelminapark heeft zo'n tweehonderd participanten nodig die ieder 2.000 euro inleggen om hun plannen te verwezenlijken. Maar zodra er vijftig zijn, kan al worden gestart met de eerste werkzaamheden, meldde Ketelaars. ,,De mensen die als eerste de overeenkomst hebben getekend, zijn ambassadeurs", aldus de voorzitter. ,,We hopen dat zij ook andere inwoners weten te enthousiasmeren zodat meer mensen zich aansluiten. De ambassadeurs delen nu mee in onze droom en mogen samen met ons bekijken hoe we het initiatief echt vorm gaan geven."

KOEIENVLEES

En dat is iets waar de deelnemers naar uit kijken. Frans Sannen hoopt een rol te mogen spelen in Herenboeren Wilhelminapark. ,,Ik ben opgegroeid met een moestuin en beleefde daar veel plezier aan", vertelde hij vrijdagavond. ,,De reden dat ik meedoe is simpel: ik wil weten waar mijn eten vandaan komt. Ik wil zeker weten dat ik koeienvlees zit te eten en dat het niet stiekem van een paard komt. Lokaal en biologisch voedsel, daar maak ik me hard voor."

Datzelfde geldt voor Marieke van Amelsfort. De Boxtelse eet al vaak biologische én duurzame producten. ,,Dat is beter voor je en een stuk gezonder", legde ze uit. ,,Toen ik hoorde van deze plannen, was ik meteen enthousiast. Ik hoop dat we snel aan de slag kunnen gaan en ga zeker mijn best doen meer mensen te motiveren zich aan te sluiten. Hoe meer, hoe beter."

FOTO BOVEN: De eerste participanten van Herenboeren Wilhelminapark zetten vrijdagavond hun handtekening in de spiegeltent bij kasteel Stapelen. (Foto: Peter de Koning).

Frits Bevort van de Marggraf Stichting (links), voorzitter Pim Ketelaars van Herenboeren Wilhelminapark en wethouder Peter van de Wiel tekenden een overeenkomst. (Foto: Peter de Koning)