Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

LIEMPDE WERKT KEIHARD AAN RESTAURATIE MUZIEKTENT

Kiosk impuls voor cultureel klimaat

MARC CLEUTJENS

Langzaam maar zeker begint de restauratie van de kiosk in het Concordiapark van Liempde gestalte te krijgen. Deze week is gestart met het metselwerk voor de nieuwe entree van de muziektent. De opknapbeurt moet in september of oktober klaar zijn.

Mart van Dulmen is tevreden over de voortgang van de werkzaamheden. De projectleider van Liemt in Uitvoering, dat is verbonden aan de Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde (SPPiLL), constateerde deze week dat de klus goed verloopt. ,,Al hebben we misschien een beetje hinder van de vele evenementen die in Liempde gehouden worden. Daarmee moeten we natuurlijk rekening houden en de bouwplaats netjes opruimen. Zo voorkomen we dat organisatoren van evenementen last hebben van de restauratie."

Van Dulmen doelt onder meer op Limuscene en de Brabantse Oldtimerdag. ,,Ook later dit jaar zijn er nog evenementen, zoals de Samenloop voor Hoop. We houden er graag rekening mee."

Het metselwerk waarmee deze week is gestart, moet de entree van de kiosk verbeteren. ,,Deze wordt verplaatst richting het bezoekerscentrum dat SPPiLL gaat realiseren in de boerderij aan de Barrierweg." Timmerman Driek Termeer verrichtte het voorwerk, zodat later deze week een begin gemaakt kan worden met het opbouwen van een nieuwe trap.

PLANNING

De kiosk in het Concordiapark vertoont volgens SPPiLL flinke slijtage en wordt daarom de komende maanden opgeknapt. De plannen zijn opgesteld door de projectgroep Liemt in Uitvoering en eind vorig jaar al besproken met de monumentencommissie van de gemeente Boxtel.

De omgevingsvergunning om te starten met de restauratie werd enkele maanden geleden verleend. De werkzaamheden worden grotendeels uitgevoerd door inwoners uit Liempde die als vrijwilliger betrokken zijn bij SPPiLL.

Naast de verplaatsing van de trap richting bezoekerscentrum en oude raadhuis, gaan de vrijwilligers ook het hekwerk vernieuwen en het talud aan de zijkanten versmallen. ,,Het talud neemt momenteel erg veel ruimte in beslag", aldus Van Dulmen. ,,Ook de palen die het dak ondersteunen zijn deels aan het rotten. Een bedrijf gaat aan de slag om deze palen te vervangen en te verstevigen."

NIEUW PLAFOND

De projectgroep vernieuwt ook het plafond dat zo beter bestemd is om bijvoorbeeld geluidsboxen op te hangen tijdens evenementen. Daarmee kan de muziektent nog beter een impuls zijn voor het cultureel klimaat in Liempde. Als één van de laatste werkzaamheden wordt ook het rieten dak vervangen. Hiervoor schakelt SPPiLL een professioneel rietdekkersbedrijf in. ,,De opdracht is verleend", stelt de projectleider. ,,Tenslotte zullen we de schilderswerkzaamheden uitvoeren."

De projectgroep Liemt in Uitvoering heeft plannen om in een later stadium ook het overige gedeelte van het Concordiapark op te knappen. Dit gebeurt onder meer door het aanleggen van nieuwe wandelpaden, het bestaande pad te vernieuwen en door nieuwe beplanting aan te brengen.

Deze week is ook een begin gemaakt met de renovatie van de boerderij aan de Barrierweg, die wordt omgebouwd tot bezoekerscentrum.

OP DE FOTO: Timmerman Driek Termeer bereidde deze week het metselwerk voor bij de kiosk in Liempde. Op deze plek komt een nieuwe stenen trap. (Foto: Gerard Schalkx).