Basisschool DeSpelelier was vorig jaar een van de deelnemers aan het Dommeltheater. Het cultureel evenement beleeft de tweede editie op 27 september. (Foto: Peter de Koning).
Basisschool DeSpelelier was vorig jaar een van de deelnemers aan het Dommeltheater. Het cultureel evenement beleeft de tweede editie op 27 september. (Foto: Peter de Koning). Foto: Marc Cleutjens

Vier handen én

vier voeten op

het Smitsorgel

De Stichting Kerkconcerten Boxtel (SKB), die dit jaar het gouden bestaansjubileum viert, houdt zondag 21 juni een bijzonder orgelconcert in de Sint-Petrusbasiliek. Het monumentale Smitsorgel wordt bespeeld door het echtpaar Anne-Gaëlle Chanon en Pieter-Jelle de Boer, dat het instrument met vier handen en vier voeten gaat bespelen.

Volgens voorzitter Kees van Houten van de SKB is de uitvoering van 'Carnaval des Animaux' (Grande Fantaisie Zoölogique) van Camille Saint-Saëns (1835-1921) dé muzikale trekpleister van het concert. ,,Dit zeer toegankelijke werk is oorspronkelijk geschreven voor twee piano's en symfonie-orkest, maar voor orgel gearrangeerd door Jérôme Polack", vertelt Van Houten. Het muziekstuk omvat meerdere delen waaronder 'Volière', 'Aquarium', 'Fossiles' en 'Final'.

Het programma omvat verder werken van een groot aantal componisten, te weten Couperin, Mozart, Gárdonyi, Beethoven en Bret. Beide organisten spelen elk twee muziekstukken solo, de overige werken worden vierhandig uitgevoerd.

Pieter-Jelle de Boer studeerde piano, orgel en orkestdirectie aan de conservatoria van Amsterdam, Lyon en Parijs. De Boer startte zijn carrière als dirigent in Frankrijk en heeft ook voor Nederlands orkesten gestaan. Anne-Gaëlle Chanon studeerde aan het Conservatoire National Supérieur de Musique van Lyon en aan de Civica Scuola di Musica 'Claudio Abbado' in Milaan. Haar voorliefde gaat uit naar oude muziek en het Franse repertoire uit de 20e en 21e eeuw.

Kaarten voor dit bijzondere orgelconcert kosten acht euro en zijn voor aanvang in de Sint-Petrusbasiliek verkrijgbaar. De uitvoering begint om 20.15 uur.