Het contrast is duidelijk zichtbaar in de Nieuwstraat in Liempde. In een gedeelte van de straat liggen nog de nostalgische kinderkopjes, terwijl ze in het andere gedeelte al zijn vervangen voor gebakken klinkers. (Foto: Gerard Schalkx).
Het contrast is duidelijk zichtbaar in de Nieuwstraat in Liempde. In een gedeelte van de straat liggen nog de nostalgische kinderkopjes, terwijl ze in het andere gedeelte al zijn vervangen voor gebakken klinkers. (Foto: Gerard Schalkx). Foto: Annelieke van der Linden

VEEL KOFFIE VOOR DE STRATENMAKERS

Einde kinderkopjeskabaal in kern Liempde nadert...

Ruim twintig jaar zorgden de nostalgische kinderkopjes voor veel geluidsoverlast voor de bewoners van de Liempdse Nieuwstraat. Na lang bakkeleien met de gemeente worden ze nu vervangen door gebakken straatklinkers. Ook achterstallig onderhoud wordt meegenomen in de werkzaamheden.

Het contrast is inmiddels duidelijk zichtbaar in de Nieuwstraat. Enkele weggedeelten zijn inmiddels vervangen voor gebakken klinkers, terwijl op andere plekken nog de kinderkopjes liggen. ,,Ik verwacht dat we tot eind volgende week bezig zijn", zegt Henry van Oorschot van Van de Sande Bestrating uit Boxtel, die samen met Tommy Verhagen de klus klaart. ,,We zorgen ervoor dat telkens één weghelft open is, zodat het verkeer minimaal hinder ondervindt aan de werkzaamheden. En iedere avond maken we de weg weer dicht."

Goed nieuws voor het peloton van de Ster ZLM Toer, dat zondag tweemaal door de Liempdse straten zoeft, voordat wordt gefinisht in de Boxtelse Stationsstraat.

lawaai

De medewerker van Van de Sande merkt op dat niet iedereen blij is met de wegwerkzaamheden. ,,Er wordt behoorlijk hard gereden langs de wegafzetting en mensen vragen zich af waarom het nodig is. Ik merk zelf tijdens het werk dat de kinderkopjes voor nogal wat lawaai zorgen. Vanochtend kwam er een auto met aanhangwagen over de stenen, dat rammelt behoorlijk."

De nieuwe klinkers zullen er zeker voor zorgen dat de geluidsoverlast van het verkeer minder wordt, verwacht Van Oorschot. ,,Al duurt dat nog even, omdat de klinkers eerst nog moeten worden ingereden." Hij merkt dat buurtbewoners zelf wél erg blij zijn dat de kinderkopjes worden vervangen. ,,We hebben al veel koffie aangeboden gekregen, dat is toch een goed teken", grinnikt de stratenmaker van Van de Sande.

Tegelijkertijd met het vervangen van de nostalgische bestrating, wordt ook achterstallig onderhoud meegenomen. ,,Zo komen er nieuwe putdeksels, want de oude liggen te diep", vertelt Van Oorschot. Ondanks dat deze putten in het midden van de weg liggen, wordt bekeken of de wegen niet alsnog afgesloten hoeft te worden. ,,Al weten we nog niet hoe we dat precies gaan doen", grinnikt Van Oorschot.