Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

SPONSORWANDELING KWF IN LIEMPDE WORDT LOGISTIEKE MEGAKLUS

Samenloop voor Hoop in dorps decor

MARC CLEUTJENS

De inwoners van Liempde kunnen zich opmaken voor het grootste evenement dat ooit in het dorpshart is gehouden. Zaterdag 12 en zondag 13 september wordt de Samenloop voor Hoop in Liempde gehouden en gaan een kleine 1.400 mensen 24 uur wandelen voor KWF Kankerbestrijding. Een veelvoud van dat aantal wordt verwacht als sponsor en supporter en dat vereist een logistieke operatie die met militaire precisie wordt voorbereid.

Binnen het organisatieteam is een aparte commissie actief die zich bezighoudt met alle logistieke vraagstukken die met het opzetten van de Samenloop voor Hoop te maken hebben. Het team, dat bestaat uit Harrie Raaimakers, Ton de Rooij, Henk Keijsers, Frans van den Biggelaar en Geert van Laarhoven, is ook belast met de werving en inzet van honderden vrijwilligers, die het wandelevenement in goede banen gaan leiden.

De grootste uitdaging is de inrichting van het evenemententerrein dat in hartje Liempde in gereedheid moet worden gebracht om alle teams en begeleiders een onderkomen te bieden. ,,Waar andere edities van de Samenloop voor Hoop op ruim opgezette locaties werden gehouden, wordt ons evenement gehouden in een historische dorpskern", vertelt commissievoorzitter Raaimakers. ,,Dat betekent dat de wandelaars in een heel mooi decor gaan lopen, maar dat er ook tal van logistieke beperkingen zijn."

Als voorbeeld noemt hij het Broekegangske. Deze 130 centimeter smalle passage tussen de Keefheuvel en de Dorpsstraat is onderdeel van het 486 meter lange parkoers dat 24 uur lang moet worden afgelegd. ,,Omdat het zo smal is, laten we hier geen publiek toe. We hebben Miriam van den Boer bereid gevonden om haar tuin open te stellen, zodat bezoekers een andere doorgang kunnen kiezen en mensenstromen elkaar niet tegenkomen."

KLOPPEND HART

Met Ton de Rooij heeft Raaimakers nadrukkelijk gekeken naar het parkoers. ,,Op momenten dat alle teams met alle deelnemers op de route zijn, is het Broekegangske te smal", aldus De Rooij. ,,Om die reden hebben we voor deze momenten rond start en finish gekozen voor een uitbreiding van het parkoers en gaan de wandelaars door de Vlasspreistraat." Het Concordiapark is het kloppend hart van de Samenloop voor Hoop. ,,Ons zenuwcentrum richten we in het oude raadhuis in", stelt Raaimakers.

Aan het parkoers krijgen alle teams een eigen plek toegewezen waar plek is voor een partytent. ,,Hier kunnen mensen zich laten verzorgen of extra activiteiten organiseren die geld voor KWF Kankerbestrijding in het laatje brengen", vertelt commissielid Keijsers. De meeste teams krijgen een plek in het Concordiapark en aan de Keefheuvel, maar ook aan de Oude Dijk nabij café 't Wapen van Liempde komen partytenten te staan.

Met hulp van Martien Saris wordt gewerkt aan een uitgebreid elektriciteitsplan, zodat niet alleen twee podia voorzien zijn van stroom maar ook alle teams in hun eigen partytent beschikken over elektra. Tim van Gaal is in de arm genomen voor de beveiliging; met een team van gekwalificeerde vrijwilligers draagt hij zorg voor een veilige omgeving voor wandelaars en bezoekers.

GEEN CAMPING

Het idee om op evenemententerrein D'n Tip een kampeerterrein in te richten, is geschrapt. ,,We willen de activiteiten zoveel mogelijk in en om het Concordiapark houden om ook de sfeer 24 uur lang te waarborgen", legt Raaimakers uit. ,,Met een camping op D'n Tip moet je twee locaties opzetten en in de gaten houden."

Om de Samenloop voor Hoop een etmaal lang attractief te maken voor wandelaars en hun supporters, worden tal van muzikale activiteiten ontplooid. Een podium tegenover het oude raadhuis gaat plek bieden aan populaire bands en artiesten. ,,Denk aan een soort Limuscene", lacht Raaimakers. Een kleiner podium verrijst aan de Keefheuvel. Daar gaan deejays muziek maken en worden blaaskapellen en zangkoren verwacht."

VERKEERSPLAN

De gezamenlijke horecaondernemers worden ingezet om alle deelnemers en bezoekers van de Samenloop voor Hoop 24 uur lang te kunnen voorzien van hapjes en drankjes. ,,Wat fijn is, is dat de cafébazen hun winst aan KWF Kankerbestrijding zullen doneren", constateert Keijsers. Hij geeft aan dat de logistieke commissie kan bogen op veel ervaring van andere evenementen die in Liempde worden gehouden. ,,De Samenloop voor Hoop is nieuw maar doordat we de Boeremèrt al vele decennia organiseren, weten we wat er op ons afkomt en worden we niet verrast."

Dat geldt ook voor het verkeersplan, waaraan De Rooij werkt. ,,Vanwege de omvang van de Samenloop voor Hoop roepen we iedereen op om te voet of met de fiets naar het dorpshart te komen. Fietsen parkeren we bij basisschool De Oversteek, automobilisten rijden via de Nieuwstraat, Kerkstraat en Oranjelaan richting de Rosenhofstraat waar een groot terrein beschikbaar is."

VRIJWILLIGERS!

Samenloop voor Hoop is dringend op zoek naar vrijwilligers die zaterdag 12 en zondag 13 september de handen uit de mouwen willen steken. Daarnaast worden mensen gezocht die vrijdag 11 en maandag 14 september willen opbouwen en afbreken. Aanmelden kan via de website: http://samenloopvoorhoop.nl/liempde.

FOTO BOVEN: De commissie logistiek en vrijwilligers loopt met de andere organisatoren van de Samenloop voor Hoop door het smalle Broekegangske. Een flessenhals in het parkoers... (Foto: Gerard Schalkx).