De koplopers van de slotetappe van de Ster ZLM Toer in de Prins Bernhardstraat. (Foto: Marc Cleutjens).
De koplopers van de slotetappe van de Ster ZLM Toer in de Prins Bernhardstraat. (Foto: Marc Cleutjens). Foto: Marc Cleutjens

Laatste test Tour de France

Ster ZLM Toer begroet peloton wereldtoppers

De Ster ZLM Toer – Grote Prijs Jan van Heeswijk finisht zondag 21 juni in hartje Boxtel. De etappekoers is gisteren van start gegaan met een proloog in Goes, de thuisbasis van hoofdsponsor ZLM. Voorzitter Anton Ganzeboom uit Liempde is klaar voor een peloton vol klasbakken die twee weken later in de Tour de France van start gaan.

Zo gaan Marcel Kittel, André Greipel, Nacer Bouhanni en Danny van Poppel de strijd met elkaar aan in de massasprints. Daarnaast worden onder meer Sylvain Chavanel, Gianni Meersman, Bjorn Leukemans, Iljo Keisse en Maurits Lammertink van voren verwacht als het gaat om de eindzege. Liefst negen ploegen komen aan het vertrek die ook zullen deelnemen aan de Tour de France.

's Werelds grootste etappekoers begint dit jaar in Utrecht en daarmee lijkt de vijfdaagse wedstrijd op Nederlands en Belgisch grondgebied nog eens extra belangrijk in de voorbereiding van de grote ploegen. Giant-Alpecin, LottoNL-Jumbo, Trek Factory Racing, Etixx-Quick Step, Lotto-Soudal, IAM Cycling, Cofidis, MTN-Qhubeka en Bora-Argon18, ze zijn allen van de partij. Daarnaast behoort onder meer het Nederlandse Team Roompot-Oranje Peloton tot de deelnemende ploegen.

DE BESTE SPRINTERS

Wat in ieder geval opnieuw opvalt, is dat juist de ploegen van de beste sprinters ter wereld graag naar de Ster ZLM Toer komen. In het verleden wonnen topsprinters als Kittel, Greipel en ook Mark Cavendish al meerdere etappes. Ook dit jaar is de kans op massasprints in drie etappes zeer aanwezig en willen de rapste mannen uit het internationale peloton zich meten met elkaar. Daarbij mogen de eerdere genoemde coureurs onder meer concurrentie verwachten van Moreno Hofland, Matteo Pellucchi, Sam Bennett en Gerald Ciolek. Spektakel is dan ook gegarandeerd.

In de vlakke ritten is het voor de klassementsrenners oppassen geblazen, maar vooral in de proloog in Goes en de vierde etappe door de Ardennen moeten zij hun slag slaan. Ook daarbij wordt een strijd verwacht tussen wereldtoppers. Renners als Chavanel, Meersman en Keisse zullen daarbij oog hebben voor andere kanshebbers als Sergent en Lammertink, maar juist in de Ster ZLM Toer is een verrassing nooit ver weg. Er zullen dus ongetwijfeld veel meer renners zijn die azen op de gele trui.

SPRINT IN BOXTEL?

Wordt het wel of geen sprint? In Boxtel kan iedereen er over meepraten dat dat zeker geen zekerheid is in de slotrit van de Ster ZLM Toer. Een jaar geleden won André Greipel in de massasprint, maar een jaar eerder bleef Pim Ligthart het peloton juist net voor. Ook dit jaar zijn er kansen voor aanvallers en sprinters op zondag 21 juni. Gestart wordt om 11.00 uur bij het Klokgebouw aan de Philitelaan in Eindhoven. Twee en een half uur later passeert het peloton de finish aan de Stationsstraat in Boxtel voor het eerst. Daarna volgen nog drie omlopen en finisht de Ster ZLM Toer 2015 rond 15.15 uur.

IDEAAL MOMENT...

Ook voor de start zijn de topwielrenners al te bewonderen. Ongeveer een uur voor het startschot klinkt, verzamelen de ploegen zich in de nabijheid van de start in Strijp-S. Vervolgens zetten alle renners op het podium hun handtekening op het startformulier.

Daarbij worden alle dragers van de leiderstruien nog eens in het zonnetje gezet en worden verschillende renners geïnterviewd. Het ideale moment om hen eens te vragen voor een foto en een handtekening.

Alle actuele informatie over de Ster ZLM Toer staat op www.sterzlmtoer.nl.Vanwege de doorkomst van de wielerkoers gelden in Boxtel en Liempde een groot aantal verkeersmaatregelen.

Routeschema etappe Eindhoven – Boxtel

11.00 uur: Start: Philitelaan, Eindhoven

13.33 uur: Liempde

13.42 uur: 1e passage finish Boxtel

13.51 uur: Sint-Michielsgestel

14.06 uur: Olland

14.25 uur: 2e passage finish Boxtel

14.40 uur: Liempde

14.50 uur: 3e passage finish Boxtel

15.07 uur: Liempde

15.17 uur: Finish: Stationsstraat, Boxtel