Een lesje drama in De Kersouwe. Hoofdrolspeler Bas leert hoe hij als Quasi Modo moet vallen als hij aangevallen wordt.
Een lesje drama in De Kersouwe. Hoofdrolspeler Bas leert hoe hij als Quasi Modo moet vallen als hij aangevallen wordt. Foto: Marc Cleutjens

SCHOLIEREN VAN DE HOBBENDONKEN NAAR 'KLASSENTHEATER' IN DE KERSOUWE

Eén dag op de bühne van een écht theater

MARC CLEUTJENS

,,Een dagje Efteling? Dit is véél vetter!" De leerlingen van basisschool De Hobbendonken die meedoen aan het klassentheaterproject van De Kersouwe genieten van de workshops die ze krijgen aangeboden. Het natuurtheater in Heeswijk-Dinther is elk jaar in juni viermaal het decor van het klassentheaterproject waarin scholieren kennismaken met alle facetten van een echte toneelvoorstelling. De Hobbendonken koos voor 'De Klokkenluider van de Notre Dame'.

Alle leerlingen uit de groepen 4 tot en met 8 van De Hobbendonken werden vorige week donderdag in alle vroegte gedropt bij De Kersouwe, waar ze verdeeld in groepjes gingen werken aan de voorstelling. 's Middags om halfdrie was alles klaar om de ophaalouders en andere bezoekers te verrassen met een échte theaterproductie, op de bühne van het prachtig gelegen natuurtheater in de bossen van Heeswijk-Dinther.

De Hobbendonken is een van pilotscholen in de regio waar kunstzinnige vorming, theater en drama belangrijk is. ,,En dus ruimen we graag een dag in voor theaterworkshops in De Kersouwe", vertelt leerkracht Ine Venrooij. ,,We hebben alle kinderen in groepjes verdeeld en daarbij flink gehusseld, zodat leerlingen uit verschillende klassen leren samen te werken."

Op alle onderdelen die horen bij een theaterproductie, gaan de kinderen aan de slag. ,,Denk dus aan toneelspel, dans en zang, maar ook decorbouw, grime, kleding en natuurlijk public relations", zegt Venrooij. ,,Er moet ook reclame gemaakt worden om publiek te lokken!" Zowel in het grote als in het kleine theater wordt dus gedanst, gezongen en geacteerd, op muziek van Kinderen voor Kinderen én de Disneyfilm 'Frozen'.

INTERVIEWS

Ook buiten de twee idyllisch gesitueerde theaters is het een drukte van jewelste. Een zanggroepje schrijft een eigen tekst op 'One Way Or Another', de monsterhit van One Direction. Even verderop wordt een groep meiden geschminkt. Grote blauwe muzieknoten verschijnen op de wangen, anderen lopen rond als witte Pierrots. Een clubje stoere jongens bouwt aan de decors. ,,We werken aan een echte Notre Dame", roepen ze in koor. ,,Daar woont de klokkenluider die de hoofdrol in ons stuk speelt."

Lars en Gabriel maken deel uit van de pr-commissie en ontvangen dus ook de pers. ,,We werken de hele ochtend aan het reclamemateriaal", vertelt Lars. ,,We schilderen posters, maar maken ook verkeersborden om de ouders die straks op bezoek komen de juiste weg te wijzen." Gabriel geeft aan dat de pr-commissie ook interviews heeft gemaakt met de spelers van de andere groepjes. ,,Zo kunnen we een verhaal schrijven over deze theaterdag. Bij elk groepje stellen we tien vragen die we daarna uitwerken."

Kort voor aanvang van de voorstelling bemannen alle commissieleden de kassa van het natuurtheater. ,,Iedereen die onze voorstelling bezoekt moet vijftig cent betalen", aldus Lars. De leerling uit groep 7 is enthousiast over het klassentheaterproject. ,,Veel vetter dan de Efteling. Natuurlijk, daar heb je gave achtbanen. Maar hier ben je de hele dag met de hele school samen aan een project aan het werken."Dit is dus veel leuker dan een schoolreisje? Gabriel (groep 5): ,,Jaaa!"

ONGEDWONGEN

Natuurtheater De Kersouwe, dat in 2015 het 75-jarig jubileum viert, organiseert al enkele jaren klassentheaterprojecten voor scholen in de regio. Een hele leuke, maar ook inspannende klus, vertelt Rick Hooijberg, die een van de werkgroepleden is en de hele dag met een megafoon in de weer is als 'schoolcoördinator'. ,,Elk jaar in juni reserveren we vier doordeweekse dagen voor dit project. Daarvoor zetten we in totaal 120 vrijwilligers in die alle groepjes begeleiden. Vandaag hebben we 28 mensen voor De Hobbendonken."

Het concept valt in de smaak en werd in 2012 al beloond met de Bernhezer Cultuurprijs. ,,We zijn trots op dit cultuurprogramma waarmee we kinderen alles willen laten zien wat bij een echte toneelproductie hoort." Hooijberg vult aan dat De Kersouwe daarmee meerdere doelen nastreeft. ,,Natuurlijk willen we kinderen laten proeven aan theater? Maar we hopen ook dat ze samen met hun ouders nog eens terugkeren."

Een blik op het jaarprogramma van De Kersouwe leert, dat de gang naar Heeswijk-Dinther ook vanuit Boxtel best eens wat vaker gemaakt zou kunnen worden. The Common Linnets, Golden Earring, Wende Snijders en Caro Emerald staan er dit seizoen. ,,Maar ook 'De Klokkenluider van de Notre Dame", roepen de leerlingen van De Hobbendonken in koor.

In het openluchttheater wordt de laatste hand gelegd aan het toneelspel. De hoofdrol is voor Bas, die het als Quasi Modo soms zwaar te verduren krijgt. ,,Je moet durven vallen als je wordt aangevallen", zegt zijn theaterdocent. Na een paar keer oefenen lukt het hem prima en staat vast dat hier een topvoorstelling wordt gemaakt.

En daar is het De Hobbendonken om te doen. ,,We hebben een hart voor theater en drama en dus organiseren we deze dag voor de kinderen", zegt leerkracht Venrooij. ,,Niet als vervanger van het schoolreisje, maar als een extraatje. Want zo mag je deze theaterdag in De Kersouwe wel noemen."

De dansgroep van De Hobbendonken repeteert op het hoofdpodium van het natuurtheater in Heeswijk-Dinther. (Foto's: Marc Cleutjens).
Rick Hooijberg van natuurtheater De Kersouwe instrueert de leerlingen van De Hobbendonken voor de groepsfoto.