Afbeelding
Foto: Peter de Koning

HET GOED VIERT EERSTE LUSTRUM IN BOXTEL MET OPEN DAG

'Kringloop: nog een wereld te winnen'

HENK VAN WEERT

In de vijf jaar dat kringloopwinkel Het Goed nu is gevestigd op het Boxtelse bedrijventerrein Ladonk, is het aantal klanten én de omzet almaar gegroeid. Dat vertelt Liesbeth van der Kuijlen, die vanaf het begin vestigingsmanager aan de Industrieweg is. ,,Hergebruik van artikelen worden steeds meer gemeengoed. Zeker in Boxtel. Deze gemeente loopt voorop als het gaat om duurzaamheid en fairtrade. We ontvangen hier dan ook een heel divers publiek."

De jaarlijkse open dag krijgt zaterdag 20 juni een extra feestelijk tintje vanwege het eerste lustrum. Het Goed biedt belangstellenden de gelegenheid voor het eerst ook zelf hun tweedehands artikelen te koop aan te bieden. ,,De animo is nog niet overweldigend, maar er zijn nu zo'n tien marktkramen gereserveerd, ongeveer de helft. Mensen kunnen zich aanmelden, maar zo niet dan vullen de overige kramen zelf. We hebben hier spullen genoeg", grinnikt Van der Kuijlen.

Het personeel van de kringloopwinkel richt ook een open podium in waar bezoekers spontaan een muziekoptreden kunnen verzorgen of een demonstratie kunnen geven van creatieve workshops. Smartlappenkoor A-meezing uit Schijndel zorgt voor de muzikale omlijsting. Kinderen kunnen zich uitleven op een springkussen.

De komst van een medewerker van de Nuenense kunsthandel ArtDumay taxeert voorwerpen die het publiek meebrengt. Elke bezoeker mag tussen 10.00 en 16.00 uur maximaal twee artikelen laten beoordelen in deze lokale versie van het populaire tv-programma Tussen Kunst & Kitsch.


Lezing in bieb
over feit en fictie
in politiethrillers

In het kader van de Maand van het Spannende Boek bezoeken politie-expert Jim de Koning en thrillerauteur Jac Toes diverse bibliotheekvestigingen in het land. Maandag 22 juni doet de Feit & Fictie Tournee de bibliotheek aan de Burgakker in Boxtel aan.

Jim de Koning is operationeel expert en werkzaam bij het tactische opsporingsteam van de politie in Eindhoven. Daarnaast schreef hij Flikken Maastricht Achter de Schermen. Jac Toes is onder meer bekend van zijn thrillers Over de grens en Het hoogste bod.

Het tweetal gaat op zoek naar het spanningsveld tussen feit en fictie in (politie)thrillers. Scènes uit spannende boeken worden aan een analyse onderworpen. Bezoekers kunnen hierbij zelf een belangrijke rol spelen door hun favoriete passage of boek mee te nemen en die door de experts te laten ontleden.

Deze avond in de bibliotheek aan de Burgakker 4 in Boxtel begint maandag 22 juni om 19.30 uur. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via www.bibliotheekmeierij.nl. Kaartjes kosten 4,50 euro voor bibliotheekleden; niet-leden betalen vijf euro.

Wie deze maand lid wordt van de bibliotheek, ontvangt bij het abonnement een gratis huisveiligheidscheck die is ontwikkeld door het politiekeurmerk Veilig Wonen. Met de check is snel en eenvoudig te controleren hoe goed een woning beschermd is tegen inbraak en of bewoners met een gerust gevoel hun zomervakantie tegemoet kunt gaan.

NOG VEEL TE WINNEN

De crisis van de afgelopen jaren zorgde ervoor dat de kwaliteit van de aangeboden artikelen terugliep, vertelt Van der Kuijlen. ,,Mensen deden langer met hun spullen. En als ze die dan wegdeden, waren ze vaak flink versleten. Toch heeft Het Goed in Boxtel daar niet onder geleden. Het aantal bezoekers én de omzet zijn jaarlijks toegenomen."

De vestigingsmanager concludeert dat steeds meer mensen zich bewust worden van de gevolgen van de consumptiemaatschappij. ,,Mensen denken beter na over hetgeen wat ze weggooien en wat gerepareerd kan worden." Toch valt er volgens Van der Kuijlen nog een wereld te winnen. ,,Te veel gaat naar de milieustraat."

Ook tweedehands kleding verdwijnt nog te vaak in de kliko, weet Van der Kuijlen. ,,Jammer, want spullen die niet meer gedragen kunnen worden, zijn ook nog bruikbaar. Die textiel wordt gerecycled om weer als grondstof te dienen bij de productie van nieuwe artikelen. De vestigingsmanager vindt het ook jammer dat op diverse plekken in Boxtel nog altijd commerciële containers voor de inzameling van tweedehands kleding. Ideële instellingen lopen daardoor veel mis.

,,Het Goed ontvangt geen subsidie en moet zelf de broek ophouden. Daardoor werken wij óók commercieel, maar wel met een ideële doelstelling. We hebben gemiddeld veertig medewerkers in dienst via sociaal werkbedrijf WSD; het zijn allemaal mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Die doen hier werkervaring op en stromen weer door reguliere banen", verduidelijkt de vestigingsmanager.

Tijdens de open dag ontvangt kringloopwinkel Het Goed zaterdag 20 juni tussen 09.00 en 17.00 uur met gratis koffie of thee en iets lekkers erbij. Wie een marktkraam wil huren à 20 euro om zelf tweedehands spullen te verkopen kan mailen naar boxtel@hetgoed.nl.

FOTO BOVEN: Liesbeth van der Kuijlen heeft in de voorbije vijf jaar zowel het aantal klanten als de omzet zien groeien van de Boxtelse kringloopwinkel Het Goed. (Foto: Peter de Koning).


Kledingverkoop bij atelier Monny

Kledingatelier Monny in Boxtel houdt van donderdag 18 tot en met zaterdag 20 juni een grote kledingverkoop.

Het atelier is al twintig jaar gevestigd op de hoek van de Breukelsestraat en de Pastoor Erasstraat en is gespecialiseerd in communie- en feestkleding. Maar ook kleurrijke dameskleding maakt deel uit van het assortiment. Monny is geopend op donderdag 18 juni van 12.00 tot 18.00 uur, vrijdag 19 juni van 12.00 tot 20.00 uur en zaterdag 20 juni van 12.00 tot 17.00 uur. Belangstellenden kunnen kleding passen, ook liggen er stoffen om een kledingstuk op maat te laten maken.