Primeur op de Bazaar Boxtel: het roken van een waterpijp. (Foto: Peter de Koning).
Primeur op de Bazaar Boxtel: het roken van een waterpijp. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

• recordaantal bezoekers in park molenwijk • nieuwe editie op 17 juli 2016

Bazaar Boxtel verbindt inwoners met muziek, dans en hapjes

MARIËLLE WIJFFELAARS

Bazaar Boxtel. Het is een happening op de Boxtelse evenementenkalender dat eigenlijk geen uitleg nodig heeft. Ook de veertiende editie van het sfeervolle evenement in park Molenwijk is een groot succes gebleken. De muziek, kinderactiviteiten, dans, kraampjes, een rommelmarkt en lekkere hapjes bleken wederom de ingrediënten voor een gezellige dag waar menig Boxtelaar zichtbaar van genoot.

Vanaf de start om elf uur was het al druk in het park. Logisch, want op de rommelmarkt zijn juist dan nog de leukste items te vinden. Bezoekers struinen langs de vele kraampjes en menig verkoper deed meteen goede zaken. Zo ook Ida van den Berk (9). Na een half uurtje had ze al aardig wat spulletjes verkocht. ,,Dat moet ook, want ik spaar voor een skateboard", vertelde ze.

Ook het kleed van Iris (9), Jochem (7), Lianne (6) en Erik (4) van Alphen vertoonde al snel wat lege plekken. Dat ze hun eigen speelgoed te koop aanbieden, vonden ze geen probleem. ,,We spelen hier allang niet meer mee", legde Iris uit. Jochem: ,,We hebben al veel leuke dingen verkocht zoals een keyboard, spoorlijn en het spel Twister. De leukste spulletjes waren ook als eerste weg." Het viertal gaat het geld voor een deel in hun spaarpot doen. ,,Dan kunnen we ijsjes kopen als we op vakantie zijn!"

WATERPIJP

Bazaar Boxtel kenmerkt zich ook door de kleurrijke kraampjes waar allerlei artikelen uit verschillende windstreken worden verkocht. Van speelgoed tot mooi gekleurde kleding en sieraden. Ook goede doelen hebben als vanouds een plekje gekregen in park Molenwijk. De lokale afdeling van Amnesty International verzamelde handtekeningen voor een petitie voor de vele bootvluchtelingen. Bestuurslid Dimitry de Pont vreesde echter dat het de laatste keer is dat Amnesty te vinden is op de Bazaar. ,,We hebben dringend behoefte aan vrijwilligers die zich voor ons in willen zetten. Zo niet, dan zou het zomaar kunnen dat we ermee moeten stoppen. Jammer, wat het is een goed en zinvol doel."

Hoewel veel workshops en activiteiten jaarlijks terugkeren, kende het evenement dit jaar ook een primeur. In speciaal ingerichte zitjes in het gras, konden bezoekers genieten van de zon én een waterpijp. ,,Mensen vinden het best spannend", meldde Koen Theeuwes. ,,Maar er zit geen teer of nicotine in en het is zeker geen drugs. Het roken van een waterpijp is gezellig om met z'n allen te doen en heeft niks met verdovende middelen te maken."

De henna tatoeages zijn al jarenlang een hit op het festivalterrein. Ook deze keer stond er weer een lange rij voor de tent waar de tattoos gezet konden worden. ,,Ze maken er echt een kunstwerkje van", stelde Jessica. Vriendin Imre vulde aan: ,,We staan hier al minstens een kwartier, maar het is de moeite waard. Een paar jaar geleden heb ik er ook een laten zetten, iedereen was daar heel enthousiast over."

GEHEIM RECEPT

Geen Bazaar zonder lekker eten. En ook dat was er zondag in overvloed te vinden. Loempia's, saté, wokgerechtjes, gefrituurde hapjes, couscous en puntzakken friet vonden gretig aftrek. De vijfjarige Lars smulde van de sateetjes én de kroepoek. ,,En dat terwijl hij eigenlijk vooral dol is op Hollandse pot", vertelde zijn verbaasde moeder. De reden was voor Lars duidelijk: ,,Die mevrouw van de kraam kan ze gewoon het allerlekkerste maken." De Indonesische kokkin glom van trots: ,,Maar het recept blijft geheim hoor!"

De tent waarin bezoekers de Argentijnse tango konden leren, trok veel bekijks. Maar zelf de stoute (dans)schoenen aantrekken, werd slechts door een handvol bezoekers gedaan. De workshop werd gegeven door Willemijn van de Boer die in 's-Hertogenbosch een tango-school runt. ,,Het is een heel sensuele dans, heel anders dan de Europese tango", legde ze uit. ,,De dans verbindt de partners met elkaar. Eigenlijk dans je met z'n drieën: jijzelf, de partner én de muziek."

Ook voor het grote podium midden op het grasveld was een dansvloer geplaatst. Tijdens de vele optredens waagden sommige bezoekers even een dansje. Dat was zeker het geval tijdens het optreden van Sound of Persia. De formatie speelde Iraanse popmuziek in allerlei stijlen. Een van oorsprong Iraanse man stond gedurende het grootste deel van het optreden vooraan. Hij genoot zichtbaar van de aansprekende muziek. ,,Ik moet hier gewoon op dansen, ik geniet zo van deze muziek", vertelde hij.

Maar ook de andere muziekoptredens vielen in de smaak bij de vele bezoekers. Onder meer het Wereldkoor, Dennis Wels, Joia Rath en Matteus betraden het podium. ,,Leuk dat het grootste deel écht Boxtelse acts zijn", stelde een bezoeker. ,,We hebben hier echt veel talentvolle muzikanten." Het muziekprogramma werd afgesloten door Musicmen. De groep bestaande uit Joris en René Cijffers en Freek van Daal - ook bekend als One Two Trio - bracht allerlei covers van bekende nummers voor het voetlicht.

NIET MEER KOKEN

Met het spetterende optreden kwam er meteen een einde aan weer een succesvolle editie van de Bazaar Boxtel. Bezoekers liepen met volle tassen het terrein af. Niet alleen kocht menigeen allerlei leuke spulletjes, er gingen ook diverse hapjes mee naar huis. ,,Hoeven we straks niet meer te koken, daar is het ook veel te warm voor..."

FOTO LINKSBOVEN: Primeur op de Bazaar Boxtel: het roken van een waterpijp. (Foto's: Peter de Koning).

FOTO RECHTSBOVEN: Lekker dansen op de muziek van een djembé.

Lekker dansen op de muziek van een djembé. (Foto: Peter de Koning).