BAeSS ACTIEF IN HARTJE BOXTEL

Architecten schrijven inspiratieboek centrum

MARC CLEUTJENS

Het lokale architectencollectief BAeSS gaat werken aan een inspiratieboek dat de sfeer en de beleving in het centrum van Boxtel moet verbeteren. In september moet het werkstuk klaar zijn en hoopt wethouder Eric van den Broek voldoende handvatten te hebben om de uitstraling van hartje Boxtel met een aantal eenvoudige ingrepen te versterken.

Behalve inspiratie voor pandeigenaren, biedt het boek straks ook ideeën voor de combinatie van panden en openbare ruimte. ,,BAeSS biedt lokale betrokkenheid, architectonische en stedenbouwkundige kennis en praktische inspiratie voor een betere uitstraling van ons centrum", licht Van den Broek toe. ,,Het inspiratieboek is weer een nieuwe bijdrage vanuit de gemeenschap, met medewerking van de gemeente. De schwung zit er stevig in de laatste maanden."

De wethouder benadrukt dat het inspiratieboek geen papieren tijger moet blijven die uiteindelijk in een bureaulade verdwijnt. ,, Het boek vormt evenmin een set nieuwe regels die allerlei barrières gaan opwerpen, maar biedt creatieve ideeën om de uitstraling van panden beter te maken."

EERSTE OPDRACHT

Architect Jeroen Weijers, is een van de leden van BAeSS en is opgetogen over de eerste betaalde opdracht die het collectief in Boxtel heeft gekregen. ,,Deze klus past precies binnen de doelstelling waarom we destijds zijn gaan samenwerken", verduidelijkt Weijers. ,,Als afzonderlijke architectenbureaus was het vroeger wel eens lastig om lokale opdrachten te verwerven. Door te kiezen voor samenwerking en de betrokkenheid bij de eigen gemeenschap voorop te stellen, denken we een goede bijdrage aan de toekomst van het centrum te kunnen leveren."

Waar eerdere 'vrijblijvende' studies, onder meer over wonen in Selissen, nog niet werden meegenomen in bestuurlijke afwegingen, waait de wind nu kennelijk anders. ,,Het is duidelijk dat Boxtel stappen wil zetten en geen behoefte heeft aan weer een rapport. Samen gaan we werken aan een inspiratieboek, dat je kunt zien als een totaalvisie die voldonde houvast biedt om resultaten te boeken." Weijers geeft aan dat de BAeSS-studie meer zal behelzen dan 'gevelbeleid'. ,,Denk ook aan ideeën voor een beter straatprofiel, eenduidige inrichting van openbaar gebied en misschien het stimuleren van wonen boven winkels."

BAeSS wil volgens de architect een inspiratieboek schrijven dat gaat prikkelen. ,,Het moet een communicatiemiddel zijn voor ondernemers, gemeente, bewoners en eigenaren, die dit als een vanzelfsprekendheid weer gaan uitdragen", aldus Weijers. Een van de meest beeldbepalende panden in het centrum – Villa Het Hof – wordt meegenomen in de studie. ,,Hier komen heel veel lijnen samen en dus moet hier een uitnodigde plek ontstaan, voor iedereen."


samenwerking tussen diverse scholen

Nieuwe mbo-opleiding van start bij Baanderherencollege

MARIËLLE WIJFFELAARS

Vanaf het nieuwe schooljaar start bij het Baanderherencollege in Boxtel een nieuwe mbo-opleiding. Het Summa College uit Eindhoven en Koning Willem 1 College uit 's-Hertogenbosch hebben het initiatief genomen voor het Topcentrum Autoschadeherstel Zuid-Nederland dat onderdak krijgt bij de Boxtelse onderwijsinstelling.

De nieuwe mbo-opleiding wordt gevestigd in een leegstaand gebouw aan de kant van de Tijvert. Voorheen was hier een dakdekkersopleiding gevestigd. Naast een grote hal waar auto's kunnen worden geplaatst om de praktijk te oefenen, zijn er ook verschillende klaslokalen te vinden. De studie is een zogeheten bbl-opleiding waarbij leerlingen vier dagen per week werken en één dag naar school gaan. De studierichting moet komend schooljaar al van start gaan in Boxtel.

Wethouder Marusjka Lestrade is blij met de komst van de opleiding naar het Baanderherencollege. ,,Het versterkt onze gemeente", zegt Lestrade. ,,We bieden al veel mbo-opleidingen aan bij SintLucas en Helicon, maar het is natuurlijk fijn dat er nóg een studierichting in Boxtel wordt gevestigd."

NEUTRAAL

Summa College en Koning Willem 1 College hebben volgens de wethouder bewust voor Boxtel gekozen. De centrale ligging precies tussen de twee steden in én het NS-station waren daarbij belangrijke argumenten. Lestrade: ,,En er is gekozen voor een neutrale plek, waar de twee opleidingen zich beide in konden vinden."

Vanuit het Regionaal Investeringsfonds MBO is een ruime bijdrage beschikbaar gekomen voor de autoschadeherstelopleiding en ook de gemeente Boxtel draagt een steentje bij. ,,Het zit dan vooral in de lage huurprijs die wij hanteren", meldt de wethouder. ,,Op die manier steunen we de komst van de opleiding." In het betreffende gebouw was eerst een dakdekkersopleiding gevestigd. De leerlingen van deze studierichting krijgen voortaan les op bouwlocaties om zo het vak te leren.