Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

herinrichting dr. de brouwerlaan start medio 2016

Drempel én knip voor veilig fietsen

MARIËLLE WIJFFELAARS

Een drempel op de kruising van de Dr. de Brouwerlaan en de Hendrik Verheeslaan én een knip op de kruising met de Nieuwe Nieuwstraat moeten ervoor zorgen dat de verkeersveiligheid in de straat groter wordt. Wethouder Herman van Wanrooij wil uiteindelijk een veilige fietsverbinding realiseren van de wijk Boxtel-Oost naar Munsel.

Volgens de wethouder is de kruising van de Hendrik Verheeslaan met de Dr. de Brouwerlaan erg onveilig. ,,Zeker twee keer per jaar vinden hier ongevallen mét letsel plaats. En dat zijn alleen de aanrijdingen waarvan de politie op de hoogte is", licht Van Wanrooij toe. ,,Het was dus hard nodig om hier actie te ondernemen. Door deze maatregelen hopen we dat de straat een stuk veiliger wordt, met name voor het fietsverkeer."

Van Wanrooij kwam met een plan waarin de Dr. de Brouwerlaan twee verkeersknippen zou krijgen. Na overleg met onder meer Stichting Wijkorgaan Boxtel-Oost (SWBO) werd een ander voorstel gemaakt; de twee verkeersknippen zorgden voor onrust en protesten van de wijkbewoners. Het nieuwe plan voorziet dan ook in één verkeersknip en een drempel. ,,Deze zorgt ervoor dat het verkeer heel rustig moet rijden bij de beruchte oversteekplaats. We hopen écht dat dit voldoende is om het aantal ongevallen op dit punt terug te dringen."

Het tweede knelpunt is de kruising met de Nieuwe Nieuwstraat, hier wordt wél een knip gerealiseerd. ,,Dat heeft wel veel gevolgen voor de buurtbewoners", erkent Van Wanrooij. ,,Mensen moeten wellicht een andere route kiezen, onder meer als ze naar winkelcentrum Oosterhof willen. Ze kunnen dan via de Schijndelseweg rijden." De wethouder stelt dat al overleg is geweest met bewoners van de Nieuwe Nieuwstraat die straks de directe gevolgen van de verkeersknip het meest zullen merken. ,,Zij waren juist positief over de plannen en willen vooral een veilige weg waar zo min mogelijk aanrijdingen plaats vinden. Helemaal voorkomen kunnen we dat nooit, maar ik verwacht dat de maatregelen er een stuk bij helpen."

BIJEENKOMST

De werkzaamheden met betrekking tot de nieuwe verkeerssituatie in de Dr. de Brouwerlaan, worden gecombineerd met het vervangen van de riolering. De kosten van de herinrichting - één miljoen euro - komen vooral door het werk aan het riool, zo meldt Van Wanrooij. ,,Door diverse klussen te combineren, kunnen we de prijs lager houden. Ik hoop medio 2016 te kunnen starten met de herinrichting van de Dr. de Brouwerlaan."

Nog voor de zomervakantie wordt een bijeenkomst gehouden voor bewoners van de wijk Boxtel-Oost waarbij zij worden geïnformeerd over de herinrichting en hun mening mogen geven over het voorlopig ontwerp. Na deze avond wordt een definitief plan opgesteld.

De gemeente Boxtel is voorts bezig met een andere plek voor de Jongeren Ontmoetingsplaats (JOP) die ook aan de Dr. de Brouwerlaan ligt. Nadat eerder klachten binnenkwamen over overlast, is gestart met het zoeken naar een nieuwe plek. Waar de JOP uiteindelijk gerealiseerd gaat worden, is nog niet bekend. Van Wanrooij: ,,We zijn hierover in gesprek met de wijkbewoners."

DE LANGSPIER

Langs de Dr. de Brouwerlaan komt een eenzijdig fietspad dat richting de wijk Munsel voert. Van Wanrooij is in zijn nopjes met de fietsverbinding die straks loopt vanaf het fietstunneltje onder de A2 door de wijk Oost naar Munsel. Als het aan de wethouder ligt, stopt het daar ook niet. ,,Ik zou heel graag een mooie route helemaal naar recreatieplas De Langspier willen realiseren", vertelt hij. ,,Ik heb daarover ook contact met de Gebiedsgerichte Aanpak (GGA) en mogelijk dat de gemeente Boxtel hieruit een bijdrage krijgt voor een dergelijke fietsverbinding."

Want een veilig fietspad naar De Langspier biedt niet alleen voordelen voor de recreatieplas. Ook de sportparken en woningen die aan deze route liggen, profiteren ervan. ,,Als het aan mij ligt wordt deze verbinding snel gerealiseerd, maar geld hiervoor hebben we ook niet zomaar beschikbaar. Het is wél iets waar we concreet mee bezig zijn", aldus de wethouder.

OP DE FOTO: De kruising van de Dr. de Brouwerlaan met de Hendrik Verheeslaan is volgens wethouder Herman van Wanrooij onveilig voor fietsers. De straat én de betreffende kruising worden daarom anders ingericht. (Foto: Albert Stolwijk).


'vraagtekens' bij uitvoering beleid

Jaarverslag van gemeente

moet nóg overzichtelijker

Boxtel sluit het jaar 2014 af met een positief resultaat van 686.000 euro, zo blijkt uit het programmajaarverslag dat dinsdagavond werd besproken in de gemeenteraad. De verschillende fracties hadden met name opmerkingen over de opzet van het verslag, waarbij het volgens de gemeenteraadsleden vooral schort aan uitleg over bepaalde keuzes.

Anja van den Einden (PvdA/GroenLinks) zette vraagtekens bij de uitvoering van beleid in de gemeente Boxtel. ,,Het schort aan verantwoording in het jaarverslag. Als ik zie dat zo'n zeven van de twaalf miljoen euro van het investeringsbudget wordt overgeheveld naar volgend jaar, dan wil ik weten waarom plannen of maatregelen zijn uitgesteld."

Zij kreeg hierin bijval van partijen als CDA en Combinatie95. ,,Een duidelijke communicatie in het jaarverslag met de redenen dat projecten niet gelukt zijn in het betreffende jaar, is nodig", zei Vera Brouns (CDA). Katelijne van Thiel (Combinatie95) zag de ambtelijke fusie met Sint-Michielsgestel als een kans. Marria van den Hoven (INbox) stelde voor eens te kijken naar een jaarverslag in de vorm van een applicatie op mobiele telefoons of een filmpje op YouTube. ,,Inwoners zouden het jaarverslag ook zonder cursus moeten snappen."

Burgemeester Mark Buijs gaf aan dat de hoge ambities in combinatie met minder mensen binnen de gemeentelijke organisatie een oorzaak waren van het forse bedrag dat wordt overgeheveld. ,,De druk binnen de organisatie is gigantisch hoog, terwijl alles zorgvuldig moet gebeuren. Daarnaast heb je ook te maken met lopende procedures."

Wim van der Zanden (Balans) was van mening dat zoiets juist in het jaarverslag uitgesproken moet worden. Dave van de Ven (SP) zag een rol voor de gemeenteraad zelf. ,,Wij hebben de verantwoordelijkheid om tijdens de vaststelling van de kadernota prioriteiten en accenten te leggen op beleid dat uitgevoerd dient te worden. Dan kun je het college op een eerlijke manier afrekenen. Of we moeten als gemeenteraad de ambities bijstellen.

CONSTRUCTIE

Wethouder Herman van Wanrooij, verantwoordelijk voor de financiën in de gemeente Boxtel, gaf aan dat in Sint-Michielsgestel hetzelfde geluid klinkt als in Boxtel over het jaarverslag. ,,Er wordt werk van gemaakt, waarbij we met name denken aan jip-en-janneke-taal."

Ook sprak hij over een technische constructie om grote overhevelingen te voorkomen. ,,Hierbij wordt het geld op de begroting gezet in het jaar dat het project ten einde in. Mochten projecten eerder gerealiseerd worden, dan trekken ze het bedrag naar voren. Het vergt nadere studie, maar is het uitzoeken waard."