Afbeelding
Foto: Peter de Koning

STICHTING WIL DOMMELBRUGGEN EEN NAAM GEVEN

Dommeltheater kiest voor 'Symfonie'

MARC CLEUTJENS

Een jaar na 'Als de Dommel kon vertellen' gaat Boxtel een nieuwe editie beleven van het evenement Dommeltheater. Zondag 27 september om klokslag 15.00 uur zal een lange stoet van bootjes en andere drijvende creaties vanaf kasteel Stapelen de Dommel afzakken. Onderweg kan het publiek kennismaken met allerlei kunstzinnige creaties die inspelen op het thema 'Symfonie'.

Waar de organisatoren van Dommeltheater vorig jaar konden rekenen op achttien deelnemende groepen, staat de teller nu al op zestien. Volgens voorzitter Paul van Alphen zou dat wel eens kunnen betekenen dat de tweede editie nog meer creatievelingen op de been gaat brengen. Met welke vondsten ze op de proppen zullen komen, blijft vaak tot op het laatst geheim. ,,Sommige groepen werken nu al aan een vaartuig, anderen komen pas in de laatste week tot een creatie."

Dommeltheater is de Boxtelse knipoog naar de veel groter opgezette Bosch Parade, die in 's-Hertogenbosch al vele jaren op rij duizenden mensen op de been brengt. In de sfeer van Jeroen Bosch zien ze allerlei creatieve vondsten over de Dieze varen. De eerste editie, die vorig jaar september werd gehouden, trok ook in Boxtel veel publiek en de verwachting is dat 'Symfonie' nog meer bezoekers naar de Dommeloevers zal lokken.

ESTAFETTE

Niet alleen de deelnemende groepen laten zich inspireren door het thema. ,,We nodigen nadrukkelijk muzikanten en muziekgroepen uit om zich aan te melden voor een optreden op de oevers van de Dommel", vertelt Van Alphen. ,,We zouden graag zien dat alle muzikanten op gehoorsafstand van elkaar een plek innemen langs de Dommel en zo om de beurt een stukje uit een symfonie van bijvoorbeeld Beethoven gaan spelen."

Op die manier ontstaat een soort muzikale estafette, die bezoekers duidelijk maakt dat Dommeltheater eraan komt. ,,Tussen de bruggen bij Stapelen en de brug in de Mgr. Wilmerstraat willen we een heleboel muzikanten en muziekgroepen neerzetten, die telkens het stokje van elkaar overnemen", stelt de voorzitter. ,,Natuurlijk mogen ze allemaal hun eigen interpretatie van de symfonie laten horen. Dat kan akoestisch zijn, maar misschien is er ook een deejay die een leuke dancemix kan laten horen."

BRUG ZONDER NAAM

Het bestuur van Dommeltheater werkt momenteel aan een idee om meerdere bruggen over de Dommel in Boxtel een naam te geven. ,,Iedereen kent de Zwaanse Brug omdat dat een begrip is. Maar er zijn meer bruggen over de Dommel die het verdienen om een eigen naam te hebben", meent Van Alphen.

In eerste instantie wil hij in samenwerking met de gemeente, de straatnamencommissie en de Heemkundekring Boxtel onderzoeken of een passende naam voor de brug in de Raaphof bedacht kan worden. ,,We willen daarbij ook het publiek betrekken, dat misschien hele leuke suggesties kan aandragen." Op 27 september moet de naam officieel door het gemeentebestuur onthuld worden. Andere bruggen, bijvoorbeeld in de Mgr. Wilmerstraat, zouden tijdens een volgende editie van Dommeltheater, een naam kunnen krijgen.

KLASSIEK CONCERT

Dommeltheater wil het evenement dit jaar openen met een klassiek concert in of rond kasteel Stapelen, dat dit jaar al zo nadrukkelijk uit de eigen schaduw is gekomen. Boxtel's Harmonie en de Boxtelse Cantorij zijn benaderd om een optreden te verzorgen, dat voorafgaat aan de praalstoet ober de Dommel. ,,We zoeken nauwe samenwerking met andere culturele partijen in Boxtel", vertelt voorzitter Van Alphen.

Niet alleen zijn de banden met de Assumptie Stichting aangehaald, ook wordt gezocht naar samenwerking met de Kunststichting Boxtel, die in het kasteelpark de expositie Kunst op Stapel opzette. Die tentoonstelling is op 27 september voor het laatst te zien. Bezoekers van Dommeltheater kunnen die dag dus nog eenmaal kennismaken met het kunstpark dat in de 'achtertuin' van de paters assumptionisten is ingericht.

Kunstzinnige en muzikale groepen die willen meedoen aan het evenement Dommeltheater, kunnen voor meer informatie en aanmelding terecht op de website van Dommeltheater: www.dommeltheater.nl. Mailen kan ook: info@dommeltheater.nl.

FOTO BOVEN: Een groep acteurs van MIK Kunsteducatie verraste vorig jaar tijdens de eerste editie van Dommeltheater met een spectaculaire voorstelling, compleet met vuurspuwer. (Foto: Peter de Koning).

Boxtel

Collectanten ANGO

De organisatoren van de jaarlijkse collecte voor de Algemene Nederlandse Gehandicapten Organisatie (ANGO) in Boxtel zijn nog op zoek naar extra collectanten, die beschikbaar zijn voor de periode 22 tot en met 27 juni.

Belangstellenden kunnen zich melden bij Gerda van Esch, Jan van Brabantstraat 6 in Boxtel, telefoon 06-19 38 51 79.

Opbrengst collecte

De jaarlijkse collecte voor Maag Lever Darmstichting heeft in Boxtel een bedrag van 2.256,26 euro opgebracht.