GEMEENTERAAD STEUNT NIEUW PROJECT

Glasvezel in Boxtel:
van buiten naar binnen

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Initiatiefnemer Jan van Kemenade van Glasvezel Boxtel voorspelde eerder in Brabants Centrum al dat het raadsvoorstel over glasvezel brede steun zou krijgen van de gemeenteraad. Hij kreeg gelijk; de fracties stemden dinsdag unaniem in met de strategie om glasvezel in eerste instantie in het Boxtelse buitengebied te realiseren en daarna te kijken of er een haalbaar project te maken is voor de kernen. De gemeente Boxtel draagt 25.000 euro bij.

Glasvezel Boxtel startte eerder met een initiatief voor de realisatie van een glasvezelnetwerk in het buitengebied tussen Boxtel en Oirschot, waaraan ruim negentig procent van de bewoners deelneemt. ,,We hopen dat het glasvezelnetwerk eind dit jaar operationeel is", vertelt Van Kemenade. Voor het nieuwe initiatief is de voorlopige planning dat in 2016 de eerste schop in de grond gaat. Dit project richt zich op de de Roond, Tongeren, Vrilkhoven/Kleinderliempde, Langenberg, Kasteren, Hezelaar, Vleutstraat, Hamsestraat en Dazingstraat. De ervaring in meerdere gemeenten leert dat glasvezel meer kans van slagen heeft als eerst het buitengebied wordt voorzien en dat dit verhaal doorgegeven wordt naar de kernen. In het buitengebied zijn circa achthonderd aansluitingen, aldus Van Kemenade. Hij diende eerder al een subsidieaanvraag voor het project in bij de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM).

In het projectvoorstel van Glasvezel Boxtel wordt de gemeente Boxtel gevraagd om een bijdrage van 25.000 euro. Verschillende fracties waren tijdens de gemeenteraadsvergadering benieuwd waaraan dit geld wordt besteed. ,,Het gaat met name om organisatiekosten en de uitwerking van een leidingenstelsel in de gebieden", legt Van Kemenade uit. ,,Vaak kom je dan op een hoger bedrag uit dan de gevraagde 25.000 euro, maar door mijn contacten in de glasvezelwereld zullen de kosten lager uitvallen."

AANSLUITKOSTEN

Hoe hoog de aansluit- en abonnementskosten voor deelnemers zullen zijn, is nog onduidelijk. Op de vraag van Mariëlle van Alphen (Balans) wat de aansluitingskosten voor inwoners zullen worden, gaf wethouder Herman van Wanrooij tijdens de gemeenteraadsvergadering aan de hoop te hebben dat, net als bij het initiatief Boxtel-Oirschot, géén aansluitingskosten in rekening worden gebracht bij de deelnemers. Van Kemenade: ,,Dat is afhankelijk van allerlei factoren, zoals het enthousiasme van inwoners en de betrokkenheid van financiers. Ik kan hier nog niets over zeggen."

Hij geeft aan dat de eerste stap nu een gesprek met de gemeente is. Wethouder Van Wanrooij benadrukte dinsdagavond dat hij gelooft in het verhaal van Glasvezel Boxtel en dat de gemeente van plan is een deel van de communicatie naar de inwoners op zich te nemen. Van Kemenade onderstreept dit. ,,Hoewel ik van veel mensen hoor dat ze het liefst gisteren al een glasvezelaansluiting zouden willen hebben, zijn er per deelgebied allerlei enthousiaste vrijwilligers nodig die het onderwerp intensief onder de aandacht brengen bij de buurtbewoners, bijvoorbeeld door een bijeenkomst in een buurthuis te organiseren. Want hoe hoger het deelnemerspercentage, hoe lager de eigen bijdrage."

Ook de rol van het Lithoijense bedrijf Mabib, dat een voorlopige aanvraag bij BOM deed om het gehele buitengebied van Noord-Brabant van glasvezel te voorzien, werd besproken in de gemeenteraad. Van Kemenade: ,,Ik heb goed contact met Mabib en we hebben afgesproken elkaar niet in de weg te zitten. In de gemeente Boxtel zie ik voor mezelf een rol als makelaar, waarbij ik uitzoek door wie het glasvezelnetwerk het beste kan worden aangelegd tegen de laagste kosten."


Evaluatie aanpak

in centrum Boxtel

voor zomervakantie

Voor Boxtelse ondernemers vond vorige week een bijeenkomst plaats in grand café Rembrandt waarin de werkzaamheden van stichting Centrummanagement Boxtel werden geëvalueerd. Wethouder Eric van den Broek was als toehoorder aanwezig en meldde dinsdag tijdens de gemeenteraadsvergadering dat vóór de zomer ook een eindevaluatie met de gemeente zal plaatsvinden.

De fractie Balans meldde dinsdag van ondernemers te hebben gehoord dat de opkomst bij de bijeenkomst in Rembrandt laag was en vroeg zich af of er daardoor überhaupt is gesproken over nut en noodzaak van Centrummanagement. ,,Er is deels geëvalueerd", meldde wethouder Van den Broek. ,,Bovendien gaat het bestuur van stichting Centrummanagement nu zelf uitvoerig kijken naar de werkzaamheden van de afgelopen maanden. Vervolgens vindt voor de zomervakantie nog een gesprek plaats met de gemeente, waarna een eindevaluatie wordt opgesteld." Die wordt in een extra ledenvergadering in september teruggekoppeld aan de leden van de stichting en op een later tijdstip aan de gemeenteraad.