Michael van Gerwen geconcentreerd in actie tijdens het dartstoernooi in restaurant De Dishoek van De La Salle in Boxtel. (Foto: Marcel Fischer).
Michael van Gerwen geconcentreerd in actie tijdens het dartstoernooi in restaurant De Dishoek van De La Salle in Boxtel. (Foto: Marcel Fischer). Foto: Marcel Fischer

MICHAEL VAN GERWEN EREGAST BIJ DARTSTOERNOOI ZORGINSTELLING DE LA SALLE

'Ik gooi slechter omdat Michael hier nu is'

STEFAN LATIJNHOUWERS

Een ijskonijn in het heetst van de strijd, maar een warme sociale volksjongen als hij zich tussen de mensen begeeft. Michael van Gerwen stal dinsdagmiddag de harten van veel jongeren van orthopedagogisch instituut De La Salle in Boxtel. Daar was hij aanwezig als eregast tijdens de finale van een onderling dartstoernooi in restaurant De Dishoek. De wereldkampioen van de profbond PDC in 2014 gaf tips aan de deelnemers en speelde na afloop een wedstrijdje tegen winnaar Jerrel die de partij in zijn voordeel besliste. ,,Ik zou graag een koppel met Jerrel vormen. Hij is écht goed", aldus Van Gerwen.

Vooraf was geen ruchtbaarheid gegeven aan de komst van de internationale dartsheld uit Boxtel, die sinds vorig jaar in Gemonde woont. ,,Toen we de jongeren van De La Salle vertelden dat Michael de finale van ons dartstoernooi zou bijwonen, reageerden ze heel enthousiast", lieten de organisatoren van het toernooi Joost Bax en Jasper van Esch, werkzaam als groepsleiders bij De La Salle, weten in De Dishoek. ,,De meesten kennen Michael wel van de televisie. Dat ze hem nu in levenden lijve zien, vinden ze best spannend."

Het was Van Esch die het contact legde met Van Gerwen. ,,Michael is een jeugdvriend van mij. We gingen vroeger veel met elkaar om in Boxtel. Nee, ik kan hem zo bellen en hoef niet eerst contact op te nemen met zijn management", lachte Van Esch. ,,Michael reageerde enthousiast en vond het heel leuk om als speciale gast de deelnemers aan het toernooi van adviezen te voorzien. We hebben de agenda's naast elkaar gelegd en een datum geprikt. Eigenlijk was het heel snel geregeld."

Van Gerwen bevestigde de woorden van zijn vriend. ,,Ik vind het hartstikke leuk om hier te zijn. Die jongens en meisjes zitten hier niet voor niks en als ik ze een plezier kan doen door hier te zijn, is dat een kleine moeite." Mighty Mike nam alle tijd voor zijn fans, waaronder ook opvallend veel medewerkers van De La Salle. Hij deelde veel handtekeningen uit en beantwoordde met veel geduld tal van vragen die op hem afgevuurd werden: waar kom jij vandaan? Ben je wel eens nerveus tijdens een belangrijk dartstoernooi? Drink je wel eens biertje tussen de wedstrijden en blow je wel eens? De deelnemers aan het toernooi wilden álles van hun grote voorbeeld weten.

SPANNING

De antwoorden van Van Gerwen waren kort en bondig. ,,Ik ben opgegroeid in Boxtel, maar woon nu in Gemonde, hier vlakbij", zei de man die een paar dagen eerder in Venray zijn titel in de Dutch Darts Masters prolongeerde. ,,Mentaal ben ik vrij sterk tijdens dartmatches. Bovendien is het heel belangrijk dat ik me afsluit van alles wat er om mij heen gebeurt en dat ik me focus op mijn spel. Talent alleen is niet voldoende, het gaat er ook om dat je op de cruciale momenten goed om kan gaan met de spanning. Mijn mooiste triomf dit jaar? Dat was de Dubai Masters, een evenement dat ik al voor de derde keer op mijn naam geschreven heb."

De jongeren van De La Salle genoten zichtbaar van de aanwezigheid van Van Gerwen en volgden elke beweging van hem. ,,Michael is mijn grote idool. Ik ben altijd heel blij als hij wint, maar toen hij begin dit jaar zijn PDC-wereldtitel verloor aan Gary Anderson uit Schotland vond ik dat heel jammer", vertelde Jan (13). ,,Ik vind het geweldig dat hij tijd vrijmaakt om naar ons toernooi te komen kijken. Zelf ben ik helaas al uitgeschakeld in de voorronde van het toernooi. Daarom mag ik vandaag helaas niet mee te doen aan de kwartfinale, de halve finale en de finale. Maar nu kan ik wel mooi Michael in de gaten houden."

Van Gerwen hield de score bij tijdens de finale tussen Jerrel en Ronny en gaf de jongens af en toe kleine tips en aanwijzingen. ,,Rustig blijven jongen. Je hoeft niet nerveus te worden omdat ik er ben. En ga niet te ver achter de lijn staan", zei hij bijna vaderlijk tegen Ronny, die uiteindelijk zijn meerdere moest erkennen in Jerrel. Mighty Mike had voor de twee beste darters van De La Salle een prijs meegenomen. Jerrel koos voor de dartspijlen en Ronny ontving het bekende groene shirt van de profdarter. ,,Ik gooide wel iets slechter dan normaal omdat Michael hier nu is.", zei Ronny eerlijk. ,,Daarom was ik best nerveus en minder goed op dreef. Maar het was geweldig dat hij ons zo aanmoedigde. Hij is echt aardig. Na vandaag ben ik nog meer fan van hem dan ik al was. Michael is mijn held."

FOTO LINKS: Michael van Gerwen vertoonde na afloop van het toernooi zijn dartskunsten. (Foto: Marcel Fischer).

Afbeelding