UITVOERING IN SINT-PETRUSBASILIEK

Twee organisten geven concert op Smitsorgel

De Stichting Kerkconcerten Boxtel, die dit jaar het gouden bestaansjubileum viert, houdt zondag 21 juni een orgelconcert in de Sint-Petrusbasiliek. Het monumentale Smitsorgel wordt bespeeld door de organisten Anne-Gaëlle Chanon en Pieter-Jelle de Boer.

Het programma omvat werken van een groot aantal componisten, te weten Merkel, Guami, Gabrieli, Thomkins, Couperin, Saint-Saëns, Mozart, Gárdonyi, Beethoven, Bret en Saint-Saëns. Beide organisten spelen elk twee muziekstukken solo, de overige werken worden vierhandig uitgevoerd.

Pieter-Jelle de Boer studeerde piano, orgel en orkestdirectie aan de conservatoria van Amsterdam, Lyon en Parijs. Hij geldt als een van de meest veelzijdige Nederlandse musici. De Boer startte zijn carrière als dirigent in Frankrijk en heeft ook voor Nederlands orkesten gestaan als de Philharmonie Zuid-Nederland en het Residentieorkest.

Als pianist leidt De Boer graag concerten van Mozart of Beethoven van achter het klavier en nam hij solo-cd's op met werken van Mendelssohn en Rachmaninov. Als organist verzorgt hij regelmatig uitvoeringen in binnen- en buitenland. Hij schreef ook 'Danses concertantes' voor orgel, koperblazers en slagwerk, dat in première werd gebracht door Anne-Gaëlle Chanon. De organist maakt verder deel uit van een collectief van vijf organist-pianisten die samen de pianoconcerten van Beethoven ten gehore brengen in een unieke bewerking voor piano en orgel.

OUDE MUZIEK

Anne-Gaëlle Chanon studeerde aan het Conservatoire National Supérieur de Musique van Lyon en aan de Civica Scuola di Musica 'Claudio Abbado' in Milaan. Haar voorliefde gaat uit naar oude muziek en het Franse repertoire uit de 20e en 21e eeuw. Diverse componisten waaronder Pieter-Jelle de Boer droegen hun werken aan haar op.

Chanon is momenteel orgeldocent aan het conservatorium van Saint-Quentin in Noord-Frankrijk, waar zij samen met anderen veel energie steekt in educatieve projecten rondom het orgel en dan met name voor jonge kinderen. Diverse orgelconcerten staan op het programma in binnen- en buitenland en ook cd-opnamen. Ze is ook vaste begeleider van het kamerkoor Exprîme.

Kaarten voor dit bijzondere orgelconcert kosten acht euro en zijn voor aanvang in de Sint-Petrusbasiliek verkrijgbaar. De uitvoering begint 21 juni om 20.15 uur.


Informatieavond

over acupunctuur

De Boxtelse acupuncturist Lenie Kinnegen houdt maandag 15 juni een informatieavond over acupunctuur in 't Groeihuys aan de Liduinahof 35 in Boxtel. De informatieavond valt samen met de Week van de Acupunctuur die landelijk wordt gehouden van 15 tot en met 20 juni. Tijdens deze week zijn er tal van activiteiten die deze vorm van geneeskunde in de schijnwerpers zet.

Kinnegen is al vele jaren als acupuncturist werkzaam in Boxtel. Ze heeft haar praktijk ondergebracht in het pand van Tiga Health & Beauty aan de Prins Bernhardstraat in Boxtel. Tijdens de informatieavond zal ze vertellen over de geschiedenis van acupunctuur, die eeuwenoud is en afkomstig is uit China. Daar werden al allerlei kwalen en ziekten op deze manier behandeld.

,,De acupunctuur gaat uit van een ander mensbeeld dan 'gewone' dokters", stelt Kinnegen. ,,In ons lichaam bevinden zich onzichtbare banen waardoor levensenergie stroomt, ook wel 'chi' genoemd. Elk van die banen hoort bij een bepaald orgaan, bijvoorbeeld het hart of de lever. Die onzichtbare banen worden meridianen genoemd."

IN BALANS

De Boxtelse legt uit dat alle meridianen samen een netwerk van energiegeleiders vormen waarop acupunctuurpunten liggen. ,,Wie gezond is, heeft alle energie in balans. Wie niet gezond is, kan bij een acupuncturist terecht om energieën af te remmen of juist te stimuleren."

De informatieavond in 't Groeihuys duurt van 20.00 tot 22.00 uur. Meer informatie en aanmelding: telefoon 06-53 58 89 17 of info@healthandbeautyacupunctuur.nl.