Op tien locaties in de gemeente Boxtel werd gisteren invulling gegeven aan de Nationale Buitenspeeldag. Het timmeren was een van de meest populaire activiteiten in de Van Randerodestraat. (Foto: Henk van Weert).
Op tien locaties in de gemeente Boxtel werd gisteren invulling gegeven aan de Nationale Buitenspeeldag. Het timmeren was een van de meest populaire activiteiten in de Van Randerodestraat. (Foto: Henk van Weert). Foto: Henk van Weert

NOG GEEN AANHOUDINGEN AUTOBRANDEN EN VERNIELDE BERGING

Pyromaan Boxtel slaat zeven keer toe

HENK VAN WEERT

Extra surveillance-inzet, breed politie-onderzoek en alertheid van buurtbewoners. Het heeft tot op heden allemaal niet kunnen verhinderen dat een vermoedelijke pyromaan in Boxtel ongestoord zijn gang kan gaan. Sinds vorige week woensdag heeft hij het vrijwel dagelijks vooral gemunt op auto's, maar ook een berghok bij een appartementencomplex brandde volledig uit. De reeks brandstichtingen concentreert zich in en rond de wijk Breukelen.

Om de voortgang niet te doorkruisen houdt de politie zich op de vlakte over het verloop van het onderzoek. ,,We hebben een uitgebreid rechercheteam dat zowel zichtbaar als onzichtbaar in de wijk actief is", meldt woordvoerder Bart Vaessen. Gisteren had de politie nog geen verdachten op het oog. ,,Wel wordt rondom elke locatie waar brand is gesticht buurtonderzoek gedaan en dat heeft geleid tot interessante informatie. Maar we hebben nog geen verdachten op het oog."

Buurtbewoners hebben een brief in de bus gekregen met de oproep om zich (al dan niet anoniem) te melden als zij iets verdachts zien of mogelijke informatie hebben. Ook wordt aan mensen in de wijk gevraagd extra alert te zijn op ongebruikelijke situaties en/of personen die zich vreemd gedragen. De politie beschikt inmiddels ook over camerabeelden, onder meer van cafetaria SmulFood aan de Van Rijckevorselstraat. ,,Maar of die beelden ook bruikbare informatie opleveren, zeggen we niet", aldus Vaessen.

Volgens burgemeester Mark Buijs, die eergisteren de gemeenteraadsfracties bijpraatte, is ondertussen wel duidelijk dat

het waarschijnlijk om een pyromaan gaat.

De reeks incidenten heeft tot op het hoogste niveau aandacht van de politie en brandweer, aldus Buijs. Iets meer dan een uur voordat de raadsvergadering dinsdagavond begon, sloeg de dader voor de zevende keer in één week tijd toe. Aan de Van Hornstraat, op de parkeerplaats bij de garageboxen van appartementencomplex Van Hornstaete, brandde een auto nagenoeg helemaal uit.

STRAAL VAN 500 METER

Afgelopen week vonden in een straal van minder dan vijfhonderd meter zes branden en een poging tot brandstichting plaats. Centraal in die cirkel ligt de plek waar in de nacht van zaterdag op zondag een geparkeerde stationcar volledig uitbrandde in de Van Rijckevorselstraat.

Maandagochtend om kwart voor negen was er ook geen redden meer aan voor een personenauto die in de brandgang stond achter de woningen aan de straat Molenweide. Dat is - strikt genomen - niet in de wijk Breukelen, maar wel aan de rand ervan. Dat geldt ook voor de poging tot brandstichting aan de Gildenhof in de wijk Selissenwal. Daar wist de eigenaar van een busje zondagavond tijdig brandende aanmaakblokjes, waarmee doorgaans een barcebue wordt ontstoken, van zijn autoband te slaan. Met dank aan een passant.

AANMAAKBLOKJES

De serie branden ontstond vorige week woensdag, toen 's avonds laat (óók aan de Van Hornstraat) een geparkeerde personenbus van WSD volledig uitbrandde. Vrijdagochtend ging voor dag en dauw een auto in vlammen op die geparkeerd stond op het plein voor de Heilig Hartkerk. Daarmee raakte wandelsportvereniging De Keistampers onthand. In het voertuig lagen materialen voor de intocht van de vierdaagse diezelfde avond; ze gingen allemaal verloren.

Aanmaakblokjes als op de Gildenhof werden ook zaterdag gebruikt bij een auto op de inrit van een woning aan de Corpus. Bij het linker voorwiel ontstond aan het einde van de middag brand. Dat werd tijdig ontdekt door een passerende scout die aan de bel trok waarna de bewoner met een tuinslang het vuur kon blussen voordat de brandweer arriveerde.

Vrijdagnacht rukte de vrijwillige brandweer, die de afgelopen dagen assistentie kreeg van korpsen uit de regio, uit voor een uitslaande brand in een berghok aan de Elisabeth Bas. Dat zorgde voor veel onrust onder de bewoners van appartementencomplex Wonen-Plus; enkele van hen moesten worden geëvacueerd. Van persoonlijke ongelukken is tot op heden geen sprake. Wel is inmiddels aanzienlijke schade aangericht.

Op pagina 5: 'Ongeloof en gelatenheid overheerst bij autobranden'.

FOTO RECHTS: In de brandgang achter de woningen aan de straat Molenweide sloeg de pyromaan maandagochtend voor de vijfde keer keer toe. Opnieuw vloog een geparkeerde personenauto in brand. (Foto: Henk van Weert).