Afbeelding
Foto: Henk van Weert

BUITENSPEELDAG OP TIEN LOCATIES

Jeugd heeft het één middagje voor het zeggen op de rijbaan

Op tien plekken in de gemeente Boxtel werd gisteren Nationale Buitenspeeldag gevierd. Dankzij de stralende zon was het geen straf om een middagje níet voor de televisie te hangen of met een tablet in de hand computerspelletjes te doen. Lekker ravotten en in beweging zijn met vriendjes en vriendinnetjes. Héérlijk.

Eén van de locaties in Boxtel waar de jeugd zich vermaakte was de Van Randerodestraat. De rijbaan was ook afgesloten voor doorgaand verkeer, maar de activiteiten speelden zich toch hoofdzakelijk op het grasveldje in het plantsoen af. Daar hadden ouders 's ochtends al houten frames in elkaar gezet. De kinderen zelf beschilderden witte lakens met allerlei kleurige tekeningen en teksten. En met die versierde lakens en de stokken werden heuse wigwams gebouwd. In één ervan zaten twee kinderen met een zelfgemaakte indianentooi ,,We spelen hier vaak, maar nu is het extra leuk", glunderde de vijfjarige Amy. De een jaar jongere Osman vermaakt zich ook: ,,Vooral omdat er zoveel kinderen meedoen."

Maar nog het meest in trek was de timmertafel. Die was veel te klein voor alle kinderen plek te bieden. En dus deden ook de stoep en het wegdek dienst als 'werkbank' om zwaarden en vogelhuisjes te maken. ,,Een van de vaders is timmerman en brengt afvalhout mee van zijn werk. Ook krijgen we voorraad van enkele houthandels. En van een doe-het-zelfzaak krijgen we elk jaar van Gamma en we verzamelen door het jaar heen dopjes van flessen die als versiering op de plankjes worden getimmerd", vertelt Anneke Dolman, een van de organiserende ouders.

De jeugd in Liempde kon zich tijdens de buitenspeeldag uitleven aan de Barrierweg en aan de Knolschans. Buurtvereniging Looeind organiseerde voor het eerst verschillende activiteiten op evenemententerrein D'n Tip, waaronder het beschilderen van een sloopauto, buikschuiven, spelen in een grote zandbak, tafeltennissen en voetballen. ,,In voorgaande jaren hielden we het evenement op de kruising van Looeind en Eikendaal met de Hofstad, maar nu kunnen de kinderen lekker hun gang gaan op D'n Tip", zei Diane Melis, voorzitter van de buurtvereniging. ,,Hier hebben ze veel meer ruimte en gras als ondergrond in plaats van de straat."

Een paar honderd meter verderop was het ook een dolle boel aan De Knolschans. Daar vermaakten zo'n dertig kinderen zich onder meer met zaklopen, hinkelen en met waterflessen. ,,En we gooien elkaar helemaal nat", vertelde Myntje Spriensma met een big smile. Cas de Kort was druk bezig met het uit elkaar halen van een wasmachine. ,Normaal mag je nooit dingen kapot maken, maar vandaag tijdens de buitenspeeldag wel. Moeten ze vaker organiseren, zo'n evenement."