Voor de voormalige Heilig Hartkerk ging vrijdagochtend in alle vroegte de auto van Gerard Spijkers in vlammen op. (Foto: Henk Renders).
Voor de voormalige Heilig Hartkerk ging vrijdagochtend in alle vroegte de auto van Gerard Spijkers in vlammen op. (Foto: Henk Renders). Foto: Henk Renders

'Verschrikkelijk dat zoiets in Boxtel kan gebeuren' • 'HET IS GELUKKIG SLECHTS MATERIËLE SCHADE'

Ongeloof en gelatenheid in een week vol autobranden

HENK VAN WEERT

Ondanks dat er ongerustheid heerst in Boxtel over de reeks brandstichtingen, is er vooralsnog geen sprake van paniek. Dat merkte burgemeester Mark Buijs zondagmiddag al nadat hij in de Van Rijckevorselstraat met buurtbewoners sprak én met de eigenaar van de auto die de nacht ervoor uitbrandde. Maar ook in de dagen erna valt onder gedupeerden en toeschouwers van branden geen grote onrust te merken. Wel is, met name op sociale media, woede merkbaar. De dader (of daders, dat is nog niet duidelijk) krijgt ernstige verwensingen naar zijn of haar hoofd geslingerd.

,,Het is slechts materiële schade", sprak Jos Verberne maandagochtend redelijk laconiek. Hij keek toe hoe de Boxtelse brandweer de vlammen bluste die uit zijn auto achter het huis sloegen. ,,Meestal parkeer ik vóór het huis, maar nu staat ie in de brandgang bij mijn garagebox omdat ik aan het verhuizen ben. Makkelijk om in te laden." ,,Maar ik moet er niet aan denken als het bij mij zou zijn gebeurd", wierp buurtbewoner Jos Vervoort, die de brand samen met andere buurtbewoners ontdekte, tegen. ,,Mijn auto staat immers onder een carport..."

Leo Bekers uit de Van Hornstraat raakte dinsdagavond ook niet over zijn toeren. ,,We zaten net met het bord op schoot voor de tv toen we een enorme knal hoorden." ,,Ons hondje begon te blaffen en ik dacht in eerste instantie dat twee auto's op elkaar knalden op het parkeerterrein van Action hiernaast. Maar toen we uit het raam van ons appartement keken, zagen we vuur", vulde zijn partner Henny Kerkhoff aan.

Bekers: ,,Ik zag meteen dat het onze auto was. Jammer, het was potdorie zo'n fijn karretje. We hebben de voorbije dagen regelmatig de hoop uitgesproken dat de pyromaan ons niet zou treffen, maar dat is nu dus wel het geval. Gelukkig lag er niets van waarde in de auto, alleen een gevarendriehoek. De rest hadden we er uit voorzorg al uitgehaald." Kerkhoff knikt. ,,We waren al alert omdat gisteren of eergisteren een vreemde man tussen de auto's liep. En 's nachts ben ik een paar keer uit bed gegaan om te kijken of er toch niets aan de hand was..."

EMOTIONELE WAARDE

De auto die vrijdag kort na zonsopgang uitbrandde op het parkeerterrein voor de voormalige Heilig Hartkerk was van Gerard Spijkers. ,,Toen ik donderdagavond na de derde etappe van de avondvierdaagse thuiskwam, was er voor mijn woning aan de Baroniestraat geen plaats meer. Hier op het plein was nog net één plekje vrij en daar heb ik de auto neergezet. Hij lag vol met spullen voor de wandeltocht. Hesjes, beachvlaggen, routepijlen en gereedschap. Het is allemaal verbrand", vertelde de secretaris van wandelsportvereniging De Keistampers.

Spijkers, tevens marsleider van de Boxtelse vierdaagse, kwam maandag net terug van een gesprek met de verzekeringsagent, toen hij zijn verhaal deed: ,,De schade wordt wel vergoed denk ik. Maar met de emotionele waarde is het anders. Ik was echt aan deze auto gehecht omdat ik die bij mijn pensionering cadeau had gekregen van het bedrijf waar 42 jaar heb gewerkt. Het voertuig was zeven jaar oud en er stond 72.000 kilometer op de teller. Ik had er nog makkelijk tien jaar mee kunnen rijden."

Toen Spijkers vrijdagochtend rond zes uur de sirenes hoorde loeien, ging hij een kijkje nemen: ,,Het vuur was al gedoofd, maar ik stond helemaal te shaken. En de schrik heeft nog wel even doorgewerkt. Menigeen zal gemerkt hebben dat ik 's avonds bij de intocht van de vierdaagse nog niet helemaal mezelf was..."

BERGHOK

Zaterdag aan het einde van de middag fietste Luuk van Gils naar zijn moeder die in Den Bongerd woont. Hij kwam van een scoutingbijeenkomst en had zijn uniform nog aan. Op de Corpus schonk hij aanvankelijk geen aandacht aan de rooklucht die hij bespeurde, maar nadat hij zijn rijwiel had weggezet, ging hij toch maar een kijkje nemen.

,,Ik zag dat de linker voorband brandde van een auto die op de oprit van een hoekwoning stond geparkeerd. Er lagen aanmaakblokjes bij. Ik heb vijfmaal aangebeld en het dochtertje van de bewoner deed open. Ik zei dat ze haar vader moest roepen. Die heeft snel de tuinslang uitgerold en het vuur geblust", vertelde Van Gils even na het voorval. De band is gesmolten en aan de auto ontstond lakschade. Een gealarmeerde blusploeg van de brandweer kon onverrichter zake terug naar de kazerne keren.

Maar in de nacht die erop volgde moesten de brandweerlieden wél 'aan de bak'. Rond half drie kwam de melding dat een berging bij appartementencomplex Wonen-Plus aan de straat Elisabeth Bas in brand stond. In de opslagruimte stonden afvalcontainers en lag oud papier.

Omwonenden zagen metershoge vlammen uit de bergruimte slaan en alarmeerden de hulpdiensten. Enkele bewoners van wooncomplex werden geëvacueerd en brachten de nacht elders door. Door de intense hitte sprongen ruiten van enkele woningen in het naastgelegen appartementencomplex, maar de brandweer kon voorkomen dat het vuur oversloeg. Volgens politiewoordvoerder Rick Ebli hadden sommige buurtbewoners gezien dat de deur van het opslaghok openstond. Hoewel het hier niet om een autobrand gaat, is het incident wel onderdeel van het rechercheonderzoek.

TELEVISIEPLOEGEN

Ondanks dat er op dat moment al vijf gevallen van brandstichting bekend waren, reisde burgemeester Buijs zondagochtend toch naar het Belgische Hoogstraten. Hij voerde een Boxtelse delegatie van ruim zeventig mensen aan die daar de Heilig Bloedprocessie bij zou wonen.

,,Nee, ik heb niet overwogen de trip af te zeggen. Elke ochtend en avond heb ik overleg met politie en brandweer om op de hoogte te blijven over de brandstichtingen. Bovendien, de gewone gang van zaken moet ook doorgaan en in geval van nood ben je in veertig minuten weer thuis", aldus de burgemeester. ,,Boxtel keek uit naar het bezoek aan Hoogstraten omdat een week eerder hier de processie afgelast was. Wel was uit voorzorg wethouder Peter van de Wiel meegereisd om de honneurs waar te nemen op het moment dat ik zou worden teruggeroepen."

En tot een voortijdige terugkeer kwam het ook. Niet door een nieuwe brand, maar doordat cameraploegen van SBS6 en Omroep Brabant in de wijk aan het filmen waren. ,,Ik vond het zaak om daarna ook zelf met buurtbewoners te kunnen praten. Want als er televisieploegen rondlopen, zorgt dat toch voor onrust", meldde hij gisteren. Buijs sprak zondag ook met Michel der Kinderen, de man van wie de nacht ervoor zijn auto uitbrandde. Dat gebeurde vlak voor de deur van zijn woning aan de Van Rijckevorselstraat. ,,De gedupeerde vertelde dat hij er pas woonde en net een andere baan had. Hij zag er tegenop om zijn nieuwe baas te bellen met de mededeling dat hij maandagochtend niet op tijd op zijn werk kon verschijnen. Ik heb hem gezegd dat zijn chef mij maar moest bellen, als het problemen op zou leveren", vertelde Buijs zondagmiddag.

CAMERABEELDEN

,,De burgemeester kwam ook even bij ons binnenlopen en dat stelde ik erg op prijs", meldde Leo Borsje van cafetaria SmulFood aan dezelfde straat. ,,De branden zijn het gesprek van de dag onder mijn klanten, maar van echte onrust merk ik niets. Wel hopen mensen allemaal dat het ze niet zelf overkomt. Én dat er geen slachtoffers vallen. Er overheerst een gevoel van ongeloof. Het is verschrikkelijk dat zoiets in Boxtel gebeurt."

De politie heeft de videobeelden meegenomen die de beveiligingscamera bij SmulFood zaterdagnacht registreerde. ,,Die camera heb ik geplaatst nadat hier ruim twee jaar geleden een poging tot overval plaatsvond. Zelf heb ik van de brand in deze straat niets meegekregen. De cafetaria was al gesloten en ik was al thuis, in Boxtel-Oost. Of er op de camerabeelden überhaupt iets nuttig is te zien, is maar de vraag...", aldus Borsje.

Gerrit en Helma Elissen wandelden dinsdagmiddag door de buurt: ,,Wij wonen aan de Corpus, maar waren zaterdagmiddag niet thuis. Via de buurtapp werden we geïnformeerd wat er aan de hand was. En van de brand zaterdagnacht hebben we helemaal niets meegekregen. Maar door deze toestanden proberen we wel onze auto zo te parkeren dat we er zicht op hebben. We liggen niet bij elk verdacht geluid stijf in bed, maar gaan er nu 's nachts wel af en toe uit om te kijken of er geen gekke dingen gebeuren. Niet dat je het daarmee kunt voorkomen dat het nogmaals gebeurt, maar als iedereen ogen en oren openhoudt moet de dader toch eens gepakt kunnen worden."

RAADSVRAGEN

De gemeenteraadsfractie van Balans vroeg dinsdag of al is overwogen om op een aantal plekken in de wijk camera's te plaatsen. ,,Mogelijk wordt hiermee de pakkans van de dader vergroot", lichtte fractievoorzitter Wim van der Zanden. Burgemeester Buijs gaf aan dat de politie 'gebruik maakt van eigen middelen die véél en véél verder gaan dan een paar camera's'. ,,Geloof me, de inzet is hoog."

Gisteren, woensdag 10 juni cirkelde aan het einde van de middag een tijdlang een politiehelikopter boven Boxtel. Menigeen zal gedacht hebben dat dit ook alles te maken had met de speurtocht naar de brandstichter, maar dat was niet het geval, meldt de politie. ,,Dat was puur toeval", aldus een woordvoerder.

Van de stationcar die Michel der Kinderen zaterdagnacht voor zijn woning aan de Van Rijckevorselstraat had geparkeerd, bleef niet veel over. (Foto: Sander van Gils).
Een uitslaande brand in berghok voor afvalcontainers en oud papier zorgde vrijdagnacht dat enkele bewoners van het aangrenzende wooncomplex moesten evacueren. (Foto: Sander van Gils).
Dinsdag was werd de auto van Leo Bekers op het parkeerterrein bij Van Hornstaete het doelwit van de pyromaan. (Foto: Anja Boeijen).