28 aanmeldingen uit boxtel en haaren

Brede afspiegeling in klankbordgroep PHS

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Terwijl op 26 mei de laatste handtekening werd gezet onder de bestuursovereenkomst over de maatregelen rondom Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS), is de gemeente Boxtel druk bezig met het formeren van een klankbordgroep met inwoners die het proces bewaken. 28 burgers hebben zich aangemeld, in september is de eerste vergadering.

Coriene Brons, projectmanager PHS bij de gemeente Boxtel, laat weten dat de intentie was om maximaal vijftien mensen te laten deelnemen aan de klankbordgroep. ,,Nu blijkt dat bijna dertig mensen zich hebben gemeld, denken we aan een maximum van twintig personen." Ze geeft aan dat komende week wordt gekeken naar wie zich hebben aangemeld en dat er uiteindelijk een definitieve vertegenwoordiging wordt gekozen. ,,We willen vooral een brede vertegenwoordiging en letten dus op verschillende achtergronden en belangen."

Ook de Stichting Contra Colenhoef Kapelweg (SCCK) heeft zich aangemeld voor de klankbord, laat projectmanager Brons weten. De stichting is vorige week gestart met een actie tegen de aanleg van een fietstunnel in de Tongersestraat. ,,Deze groep komt op voor de belangen van een bepaalde groep en hoort dus in de klankbordgroep thuis." Ook de Boxtelse afdeling van de Fietsersbond en inwoners uit verschillende wijken hebben zich gemeld voor de klankbordgroep. ,,Als deze groep is geformeerd, vindt begin september de eerste vergadering plaats. De klankbordgroep ziet toe op de kwaliteit van het totale participatieproces", legt Brons uit.

Naast de klankbordgroep komen naar alle waarschijnlijkheid ook verschillende werkgroepen met leden die zich bezighouden met deelgebieden van PHS, zoals milieuaspecten, geluid, trillingen, Keulsebaan, fietstunnel Tongersestraat en overweg Runsdijk. ,,ProRail heeft deelgebieden vastgesteld. Boxtel en Haaren zijn hierbij samengevoegd en trekken dus samen op. Met name in Esch speelt het PHS-verhaal, uit dit dorp hebben ook mensen zich aangemeld", zegt Brons.

Ondertussen is de gemeente óók aan de slag gegaan met een plan van aanpak rondom PHS, een eis die in de bestuursovereenkomst tussen het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, Boxtel, Haaren en de provincie is opgenomen. Hierin komt de fasering van de maatregelen in Boxtel aan bod en ook de verschillende deelprojecten, zoals aanleg van de Verbindingsweg Ladonk-Kapelweg, opwaardering Keulsebaan en realisatie van een fietstunnel in de Tongersestraat.


Kringloopwinkel
Het Goed viert
eerste lustrum

Kringloopwinkel Het Goed aan de Industrieweg op het Boxtelse bedrijventerrein Ladonk viert zaterdag 20 juni van 09.00 tot 17.00 uur het eerste lustrum met verschillende activiteiten voor jong en oud. Het Goed is een landelijke organisatie met 24 vestigingen.

Op het terrein staat een aantal kramen waar klanten hun eigen koopwaar aan de man proberen te brengen, terwijl creatievelingen de kans hebben om onder de noemer 'open podium' op te treden of een expositie of workshop te verzorgen. Tussen 10.00 en 16.00 uur is een taxateur van kunsthandel ArtDumay uit Nuenen aanwezig om voorwerpen van bezoekers kosteloos te taxeren. Voor iedereen is er gratis koffie en thee, met wat lekkers erbij. Bezoekers uit de regio die 20 juni meubels kopen, kunnen erop rekenen dat deze gratis thuisbezorgd worden.