Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

'dit is een historisch moment'

Rechtbank spreekt faillissement MIK uit

MARIËLLE WIJFFELAARS

Dat het einde van MIK Kunsteducatie in Boxtel nabij was, was bekend. Maar toen het faillissement van de stichting voor cultuureducatie dinsdag door de rechtbank werd uitgesproken, was dat toch even schrikken voor alle medewerkers. De lessen en cursussen gaan tot het einde van dit seizoen - tot 10 juli - door maar daarna is het écht afgelopen; een doorstart van de activiteiten is niet meer mogelijk.

Op 1 mei werd door de rechtbank surseance van betaling toegekend aan MIK. In de week daarna werd gesproken met de zeven gemeenten waar de stichting actief is om zo een doorstart van de activiteiten te realiseren. De gemeentebesturen van Boxtel, Sint-Michielsgestel, Schijndel, Vught, Veghel, Uden en Sint-Oedenrode reageerden hier echter niet positief op, zodat een doorstart niet meer tot de mogelijkheden behoort. Volgens de Boxtelse wethouder Marusjka Lestrade was een van de redenen dat er te veel gemeenschapsgeld nodig was om MIK te laten voortbestaan. ,,En dat vonden we gewoon te veel."

De aangestelde bewindvoerders en de directie van MIK waren genoodzaakt het faillissement aan te vragen. ,,Als surseance wordt aangevraagd, krijgen de bewindvoerders de taak om te kijken in welke vorm en of de activiteiten kunnen worden voortgezet", licht woordvoerder Marion van der Voort namens de curatoren toe. ,,Als aan die opdracht niet kan worden voldaan, moet een faillissement worden aangevraagd." Zodra dat is toegekend, is het zaak voor de curatoren om overnamekandidaten voor de inboedel te zoeken. Bij MIK gaat het dan onder meer om leerlingenlijsten of muziekinstrumenten. De komende tijd gaan de curatoren aan de slag om een zo hoog mogelijke opbrengst hieruit te kunnen krijgen.

HISTORISCH MOMENT

Bij de medewerkers en cursisten van MIK is het nieuws hard aangekomen. Ook directeur Laurens Felix moest even slikken toen het bericht bekend werd. ,,Het heeft een grote impact op iedereen. Niet alleen op de cursisten, maar ook op het team. Veel mensen zijn al zolang werkzaam bij MIK, voor hen heeft het flinke gevolgen." Felix vindt het jammer dat het doorzetten van de activiteiten niet gelukt is, maar hoopt dat cultuureducatie wel behouden blijft voor de hele samenleving. ,,Dat is op dit moment voor mij het belangrijkst."

Felix spreekt van een 'historisch moment' nu na 68 jaar de kunsteducatie uit Boxtel verdwijnt. Dat het in een andere vorm wordt voortgezet, is iets wat Felix van harte hoopt. ,,Er zijn wel plannen voor bij de gemeente Boxtel en ik hoop dat er spoedig concrete duidelijkheid komt. Want onze cursisten moeten na de zomervakantie wél een plek hebben waar ze naartoe kunnen voor allerlei kunst- en cultuurlessen."

Volgens de MIK-directeur is er nu nog veel onduidelijkheid. Zowel onder de medewerkers als onder de leerlingen. ,,Waar moeten mensen die muzieklessen volgen straks naartoe? Hoe gaat het cultuuronderwijs eruit zien? Het zijn dingen waar ook wij geen antwoord op hebben, ik hoop dat de gemeente Boxtel die wél snel kan geven", aldus Felix.


gemeente zoekt andere aanbieders

'MIK niet enige mogelijkheid voor cultuuronderwijs Boxtel'

Nu duidelijk is dat MIK Kunsteducatie écht verdwijnt uit Boxtel en omliggende gemeenten, ligt er een taak bij de gemeentebesturen om het kunst- en cultuuronderwijs opnieuw vorm te geven. De Boxtelse wethouder Marusjka Lestrade ziet hierin een grote rol weggelegd voor de Boxtelse basisscholen, aangevuld met specialistische lessen.

Op vier basisscholen loopt inmiddels het CMK-traject dat staat voor Cultuureducatie Met Kwaliteit. Lestrade wil dit gaan invoeren in het gehele basisonderwijs in de gemeente Boxtel. Leerlingen krijgen tijdens schooltijd les in bepaalde vakken en kunnen ook ná school lessen volgen. Elke basisschool moet een cultuurcoördinator aanstellen die zich gaat buigen over het aanbod. Ook Cultuurbox wordt hierbij betrokken. Deze marktplaats bemiddelt tussen vraag en aanbod en kan onder meer kijken wat er mogelijk is aan naschoolse activiteiten. Lestrade: ,,Afhankelijk van de wensen van de school kan Cultuurbox gericht projecten inkopen die aansluiten bij het onderwijsaanbod."

De wethouder benadrukt dat er allerlei mogelijkheden zijn op het gebied van cultuureducatie. ,,MIK richtte zich duidelijk op muziek, kunst, theater en dans. Maar er zijn veel meer opties zoals erfgoed, film of fotografie", zegt Lestrade. ,,Ik vind het jammer dat MIK verdwijnt want het was van oudsher dé muziekschool. Maar het aanbod en de werkwijze sloten niet meer aan op deze tijd. En dan moet je kiezen voor een nieuwe weg."

Naast de lessen tijdens schooltijd, is er naschools ook een aanbod van cultuur- en kunstlessen. Deze cursussen vormen een verdieping op het lesprogramma. Ook is het voor kinderen mogelijk les te krijgen van gespecialiseerde docenten. Niet meer binnen één instelling, maar op een andere wijze. ,,Er zijn veel meer aanbieders dan alleen MIK", stelt Lestrade. ,,Denk aan Tiga Health & Beauty, musicalschool F-Act, Modern Classic Music School, de harmonieën en fanfares en allerlei zzp'ers die werken als docent. Mensen kunnen hier terecht voor hun lessen."

De wethouder voert momenteel gesprekken met deze aanbieders om te kijken hoe de kunst- en cultuureducatie nu écht georganiseerd moet worden. Ze hoopt op korte termijn betrokkenen hierover te kunnen informeren. ,,Het is wellicht wat kortdag, maar de gemeente is er ook nog niet zolang van op de hoogte hoe de financiële situatie van MIK eruit zag. Zodra we dat wisten, zijn we plannen gaan maken. Het is jammer voor medewerkers en de cursisten van MIK, maar we proberen echt zo snel mogelijk duidelijkheid te scheppen."

OP DE FOTO: Tijdens de open dagen van MIK Kunsteducatie toonden leerlingen hun talenten. In 2013 was er onder meer een demonstratie van deze twee cellisten. (Foto: Albert Stolwijk).