De spiegeltent bij kasteel Stapelen werd de voorbije weken regelmatig druk bezocht. Tal van verenigingen  maakten van de tijdelijke accommodatie gebruik. Zoals het Dükerskoor. Dat hield er haar maandelijkse smartlappenavond. (Foto: Peter de Koning).
De spiegeltent bij kasteel Stapelen werd de voorbije weken regelmatig druk bezocht. Tal van verenigingen maakten van de tijdelijke accommodatie gebruik. Zoals het Dükerskoor. Dat hield er haar maandelijkse smartlappenavond. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

BOXTELAREN WETEN SPIEGELTENT TE VINDEN

Feestweken op Stapelen lopen ten einde

HENK VAN WEERT

Wie denkt dat de leden van het organisatiecomité na vijf weken op hun tandvlees lopen, heeft het helemaal mis. De mensen die invulling geven aan het eeuwfeest van de paters assumptionisten op kasteel Stapelen barsten nog van de energie. Komende weekeinde vinden de laatste festiviteiten plaats in en rond de spiegeltent in het kasteelpark, maar de vrijwilligers hadden nog wel even door willen gaan...

Directeur Sjaak Beirnaert blikt met voorzitter Wim Ketelaars van evenementenstichting Boxtel Vooruit en vrijwilliger Gerard Timmermans tevreden terug op het verloop van het activiteitenprogramma dat sinds ruim vier weken geleden van start ging. ,,Bezoekers voelen zich hier welkom en reageren zonder uitzondering heel enthousiast. En dáár was het ons om te doen", glundert Beirnaert.

De paters assumptionisten vieren dit jaar dat zij honderd jaar geleden kasteel Stapelen betrokken. De hoogbejaarde geestelijken beseffen dat hun bijzondere woonplek cultuurhistorisch erfgoed van Boxtel is en willen dat ook voor de toekomst veilig stellen. Nieuwe paters komen er niet meer bij en dus moet Stapelen op den duur een andere bestemming krijgen. Waar het kasteelpark tot voor kort een redelijk gesloten groene oase aan de rand van het Boxtelse centrum was, moet het uitgroeien tot een plek voor ontmoeting en bezinning in de natuur.

BEZIELING

De plaatselijke bevolking kreeg van de paters de kans om vijf weken lang bijeenkomsten te houden in een Vlaamse spiegeltent. ,,En daarvan is dankbaar en veelvuldig gebruikgemaakt. In totaal waren er tussen de honderd en honderdtien activiteiten. Maar met hetzelfde gemak hadden dat er honderdvijftig kunnen zijn", zegt vrijwilliger Timmermans. Boxtel Vooruit-preses Ketelaars knikt. ,,Als het over Stapelen gaat, hebben we het natuurlijk in de eerste plaats over gebouwen. Maar zonder bezieling gaat het nergens over. Die bezieling troffen we vanaf het eerste moment bij alle mensen die hier kwamen. Niet alleen bij de mensen in het organiserend comité, maar ook bij de gasten én bij de medewerkers van spiegeltent Bon Salon. De paters hebben Boxtel een cadeautje willen geven door zes weekeinden lang én de tussenliggende weekdagen een spiegeltent ter beschikking te stellen. En de bezoekers hebben dat gebaar ook zeker als een geschenk ervaren."

RESPECT

Iedereen die tot op heden Stapelen bezocht, toonde respect voor de bewoners én voor het park. ,,We hebben niet één blikje op hoeven te rapen. Niemand liet afval slingeren. Precies zoals we hadden gehoopt. Prachtig toch!", glundert Ketelaars. De voorzitter van Boxtel Vooruit stelt dat vooraf goede afspraken waren gemaakt over de faciliteiten. ,,Iedereen die hier iets wilde organiseren wist waar hij of zij aan toe was. De 'harde kant' was goed geregeld. De assumptionisten stelden de tent beschikbaar en bepaalden de spelregels, de eigenaar van de spiegeltent had vooraf kenbaar gemaakt dat mensen van elders gewoon marktconforme consumptieprijzen moesten betalen en we hadden duidelijk voor welke doelgroepen de activiteiten bedoeld waren. Zodat dat iedereen zich op het feestje kon richten. En een féést is het geworden."

Kasteel Stapelen en het omringende park zullen de komende jaren veel vaker het toneel zijn van activiteiten. De 'proef' met het eeuwfeest in en rond de spiegeltent is geslaagd en biedt daartoe volop inspiratie, zegt directeur Beirnaert van de Assumptie-stichting die het kasteel beheert. ,,Sowieso is er over twee jaar de volgende editie van de manifestatie Kunst op Stapel. We hebben de ambitie om daarvoor het geld bijeen te brengen en ik ben ervan overtuigd dat dit ook gaat lukken."

SINTERKLAAS

Vrijwilliger Timmermans geeft aan dat daarbij vooral ook kleinschalig moet worden gedacht. ,,Zo logeert Sinterklaas dit jaar na zijn aankomst in Boxtel in de ridderzaal van het kasteel. De goedheiligman heeft gisteren de accommodatie gekeurd en die in orde bevonden. We verheugen ons nu al op zijn verblijf. En ja natuurlijk, de kinderen kunnen dan een bezoek brengen aan de Sint."