'2014 was een pittig jaar voor sint-joseph'

Boxtelse woonstichting blikt terug in jaarverslag

,,Het was een pittig jaar voor woonstichting Sint-Joseph én haar huurders." Met deze woorden begint directeur-bestuurder Rob Dekker zijn voorwoord in het jaarverslag van de Boxtelse woonstichting.

Volgens Dekker heeft dit mede te maken met de oplopende verhuurdersheffing en de inkomensafhankelijke huurverhogingen. Toch is hij niet alleen maar negatief en kijkt hij met een goed gevoel terug op de positieve beoordeling van Sint-Joseph in het rapport van de visitatiecommissie. ,,Sint-Jospeh werd goed beoordeeld en we presteerden ruim voldoende op alle onderdelen. Een mooie opsteker", zo meldt hij. Ook is Dekker trots op de bewonersparticipatie waaraan de Boxtelse woonstichting veel belang hecht. Alleen over de inkomensafhankelijke huurverhoging konden de twee partijen het niet eens worden.

De woningcorporaties kwamen landelijk niet zo positief in het nieuws en dat resulteerde in een parlementaire enquête. ,,Dat zorgde ervoor dat het beeld van onze sector niet beter werd. De blikvangers zijn natuurlijk degene die over de schreef gingen, helaas straalde dat uit op de gehele sector", aldus Dekker.

In 2014 werd hard gewerkt aan een aantal grote projecten. Zo werd gestart met het groot onderhoud van de appartementencomplexen aan Hof ter Aa, Harperhof en Keizerstraat; in juli 2015 moet dit klaar zijn. Aan het einde van 2014 werden de nieuwbouwwoningen in het complex Landduin opgeleverd. Ook voor 2015 staan diverse projecten op de rol; zo is al gestart met de realisatie van de huizen in het project Zonnegeolven en wordt dit jaar nog gestart met de realisatie van het complex Cronenborg.

Voorts benadruk Dekker dat de financiële positie van de woonstichting gezond is. ,,Onze continuïteit is daarmee gewaarborgd."


Verschuiving in winkelgebied Selissen

In het winkelgebied in de wijk Selissenwal vindt een aantal verschuivingen plaats. Marskramer gaat weg uit Boxtel en supermarkt Soussie, nu nog gevestigd aan de Van Beekstraat, vult dit gat op. Bovendien opent er binnenkort óók een nieuwe zaak in het winkelcentrum: Kadoshop Celchi.

Toen Fatima Mairouche en haar man, eigenaren van supermarkt Soussie, hoorden dat Marskramer zou vertrekken uit het pand in De Ridder, twijfelden ze geen moment. ,,We wilden al langere tijd uitbreiden en daarvoor is de ruimte zeer geschikt." Op 1 augustus krijgt het echtpaar de sleutel, een maand later openen ze de vernieuwde supermarkt. Klanten kunnen in de tussentijd gewoon nog terecht in de winkel aan de Van Beekstraat. ,,In de nieuwe winkel kunnen we alles wat ruimer opzetten. Zo komen er grotere koelingen en meer producten, zodat we een groter aanbod hebben", zegt Fatima. Ook is er in de nieuwe winkel meer ruimte voor een postservicepunt.

Een positieve ontwikkeling, aldus voorzitter Bart van Roosmalen van de winkeliersvereniging. ,,In plaats van dat er vier panden leeg komen te staan, zijn er nu alweer drie opgevuld." Computerwinkel Mon PC is onlangs verhuisd naar de Van Beekstraat waar voorheen Marije's Dierensjop zat. In het pand aan De Banier waar Mon PC ooit startte, komt Kadoshop Celchi, een winkel met snuisterijen.