Afbeelding
Foto: Hans Verberk

GESLAAGD CONCOURS HIPPIQUE BIJ 'SINT-MARTINUS'

'Alleen goede concoursprestatie als paard, mens en omgeving matchen'

HENK VAN WEERT

Aan de vooravond van het concours hippique in Boxtel was het nog even spannend. De tenten die in de dagen ervoor waren opgebouwd op de weilanden aan de Mijlstraat, vlak bij de gemeentegrens met Oirschot, moesten met man en macht overeind worden gehouden door het onweer. Maar dat lukte. En dus beleefde de hippische sportvereniging Sint-Martinus een prachtig tweedaags paardenwedstrijd.

Marc Verbeeten van de Boxtelse rijvereniging straalde zondag rond het middaguur. ,,Hier staat een gelukkige voorzitter. We beleven een heel mooi concours. Niet alleen dankzij het mooie weer, maar ook door de locatie. We hebben de parkoersen opgebouwd op de weilanden van de families Van der Heijden en Hoogenboom. Die liggen wat hoog, zijn gedraineerd en gemaaid: bij uitstek geschikt dus voor dit soort wedstrijden. Wij zijn blij ze te mogen én te kunnen gebruiken."

HAMBURGERS BAKKEN

Jaarlijks houdt Sint-Martinus een concours hippique. ,,Enkele jaren geleden hebben we de wedstrijd verplaatst van mei naar juni en dat bevalt beter. Eerder hadden we nogal te kampen met regen. De maand mei is gewoon wat natter geworden, hebben we gemerkt." Alle leden zijn deze twee dagen actief als vrijwilliger, meldde Verbeeten. ,,De enigen die een geldig excuus hebben om níet de handen uit de mouwen te steken, zijn de leden die zelf aan de start verschijnen tijdens een van de wedstrijden." Jaarlijks organiseert Sint-Martinus één buitenconcours. En in het winterseizoen vinden acht à negen kleine binnenwedstrijden plaats in manege De Langspier aan de Molenwijkseweg.

Naast clubleden hielpen zaterdag en zondag ook andere vrijwilligers mee. Zoals de zoon van de voorzitter, Alwin Verbeeten. Samen met Niels Vermeer bakte hij hamburgers. Op de vraag of hij mee móet helpen van zijn vader, antwoordde de 16-jarige vwo-scholier van het Jacob-Roelandslyceum grinnikend: ,,Nee hoor..." Het klonk niet helemaal oprecht, maar het bleek toch een eerlijk antwoord. ,,Niels en ik staan hier om invulling te geven aan onze maatschappelijke stage."

Alwin was in het verleden ponyruiter, maar heeft die hobby opgegeven. ,,Maar het is fijn om nu weer tussen de paardenmensen te vertoeven. Bovendien is het leuk werk om hier hamburgers te bakken. Je ziet wel, er wordt gretig gebruik van gemaakt", lachte de tiener terwijl hij weer enkele broodjes uitreikte.

NIEUWE KRING

Het concours in Boxtel was de tweede selectiewedstrijd van het seizoen. Deelnemers probeerden zich te kwalificeren voor het kringkampioenschap. De winnaars daarvan gingen door naar de provinciale titelstrijd en daarna wacht het NK. ,,Deze keer is het wel een beetje anders dan eerst", vertelde voorzitter Verbeeten. ,,Voorheen hoorde onze club bij de kring Oirschot, een relatief kleine regio. Maar de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS) heeft de regio-indeling veranderd. Vanaf dit jaar zijn we ingedeeld in de grotere kring 's-Hertogenbosch. Daardoor zie je nu ook andere deelnemers."

CHARMANT

Tussen de vier- en vijfhonderd ruiters en amazones verschenen in Boxtel in de ring: zowel op de onderdelen springen als (afdelings)dressuur. Zaterdag was het de beurt aan de jeugd die met pony's aantrad; zondag kwamen de volwassenen op hun paarden in actie. Hendrik van Esch (57) trad tweemaal aan in de dressuurring. Voordat hij aan de beurt was, vertelde de Gemondenaar dat hij met twee paarden aan de wedstrijd deelnam. ,,De tweejarige Davinci is een makkelijk paard, maar de drie maanden oude Doemaar heb ik meer te stellen. Ik ben benieuwd hoe de resultaten zullen uitpakken."

Van Esch kent het klappen van de zweep. Hij is al bijna vijftig jaar ruiter. Jarenlang kwam hij uit in de Z-klasse, maar sinds een jaar of tien kiest hij doelbewust voor de lagere M-klasse. ,,Mede op aandringen van vrouw en dochter", erkende hij. ,,Het dressuurrijden is tenslotte een jurysport en naarmate je ouder wordt, zit je toch wat minder charmant in het zadel. Dat weet ik maar al te goed. Ik ben zelf immers jurylid tijdens grand prix-wedstrijden. Elke klasse heeft zo zijn charme, als ik lekker mee kan doen vind ik het prima. Om goede prestaties neer te zetten in deze tak van sport zijn drie zaken van belang: mens, paard en omgeving. Als dat goed matcht, kun je mooie prestaties neerzetten."

UITSLAGEN

De best presterende Boxtelse combinaties waren Suus van den Nieuwenhof met Nando bij de pony's en door Ankie van der Heijden met Davina bij de paarden. De uitslagen van de Boxtelse deelnemers staan hierna vermeld.

PONY'S

Dressuur, categorie B/klasse B: 6. Anne Teurlings/Djo-Djo 364 punten; 7. Eline de Bont/Misty 364; 9. Iris v. Olphen/Bleske 363. C/L2: 1. Suus v.d. Nieuwenhof/Nando 397. E/L2: 12. Kim v.d. Sande/Tetu HS 372. D/M1: 8. Carlijn v. Oerle/Leuns Veld's Walter 379. D/Z1: 5. Carlijn v. Oerle/India 412.

PAARDEN

Dressuur, klasse L2: 2. Ankie v.d. Heijden/Davina 212 punten. M1: 4. Johan v.d. Sande/Elfride 393; 5. Susanne Roovers/Elisa Lita C 384.

Springen, Klasse B: 8. Johan v.d. Sande/Darole, foutloze barrage in een tijd van 48.14 sec. 9. Frank v.d. Sloot/Wildrick's Fereusa, foutloze barrage, 42.01 sec. Klasse Licht: 3. Frank v.d. Sloot/Wildrick's Etareuse, foutloze barrage, 45.75 sec. Klasse Midden: 3. Frank v.d. Sloot/Wildrick's Etareuse, 4 strafpunten.

FOTO BOVEN: Benthe Kuijpers kwam uit in de klasse B en behaalde 71 punten op het onderdeel springen.

FOTO ONDER: Dressuurruiter Jan van de Sande in actie met zijn paard Whoopy. (Foto's: Hans Verberk).

Afbeelding