Afbeelding
Foto: Peter de Koning

energiecoöperatie boxtel wil intermediair zijn

'Energie en duurzaamheid niet sexy'

MARIËLLE WIJFFELAARS

De Energiecoöperatie Boxtel (ECB) ging in november 2012 van start als burgerinitiatief. Het doel? Als burgers gezamenlijk duurzame stroom opwekken en inkopen. Anno 2015 heeft de coöperatie waar zo'n 300 inwoners van Boxtel, Liempde en Lennisheuvel bij aangesloten, al diverse projecten op haar naam staan. Maar voor het bestuur is het nog niet genoeg; er staat nog van alles op het wensenlijstje.

Dat de rol van ECB voor veel Boxtelaren nog onduidelijk is, is iets wat volgens voorzitter Marc Verbeeten snel moet veranderen. Tijdens gesprekken en huisbezoeken merkt Verbeeten dat de positie van de coöperatie binnen de samenleving niet helder is. ,,Mensen denken dat we van de gemeente zijn of bij een commerciële onderneming horen, maar dat is zeker niet waar", legt Verbeeten uit. ,,We zijn een burgerinitiatief en staan tussen de burgers, bestuurders en bedrijven in. We zijn er echt voor en door inwoners."

Tijdens de oprichting was de doelstelling om gezamenlijk aan de slag te gaan met duurzame energie. Hierbij vonden de oprichters het vooral belangrijk zich te richten op de alternatieven voor fossiele brandstoffen. ,,Zon, wind, water en biomassa zijn gratis en zijn beschikbaar in gigantische hoeveelheden", zegt de voorzitter. ,,We proberen dat aan mensen duidelijk te maken op in 'Jip-en-Janneketaal'. De onderwerpen zijn nou eenmaal niet sexy en mensen hebben er weinig verstand van. Als coöperatie hopen we hen duidelijk uit te kunnen leggen wat de mogelijkheden zijn en wat ze zelf kunnen doen."

PROFESSIONALISEREN

Wie een product afneemt van de ECB, wordt automatisch lid van de coöperatie. Momenteel zijn er ruim 300 leden. De harde kern bestaat uit vijftien enthousiaste mensen die zich elk bezighouden met een van de deelonderwerpen: isolatie, wind, zon, biomassa, het Boxtels Energieakkoord, productie en communicatie. Verbeeten: ,,Dit zijn de leden die eigenlijk de hele coöperatie dragen en zich belangeloos hiervoor inzetten. Het kost veel tijd en er blijft écht geen geld aan de strijkstok hangen." Wel plaatst de voorzitter daar een kleine kanttekening bij: ,,Omdat de ambities steeds groter worden, is professionaliseren bijna noodzakelijk. Maar we willen actief blijven als coöperatie en open en eerlijk met mensen communiceren. De lijn is echt heel dun."

Daarom werd samen met energiecoöperaties uit Schijndel en 's-Hertogenbosch 'De Verbinding' opgericht. Deze overkoepelende coöperatie houdt zich bezig met de financiën waaronder de aanvraag van subsidies. Verbeeten: ,,Zo blijven de lokale coöperaties weg van het geld en blijven ze zuiver."

De afgelopen jaren hield de ECB zich vooral bezig met zonnepanelen. Zo werden huurders van woningen in de wijk Oost benaderd met een aanbod voor het plaatsen van zonnepanelen, dit alles in samenwerking met woonstichting Sint-Joseph. Het animo hiervoor was in eerste instantie niet zo hoog, maar dat veranderde toen enkele wijkbewoners met de ECB in zee gingen. ,,Dat is het 'schaap over de dam'-effect", vertelt Verbeeten. ,,We merken dat mensen weinig verstand hebben van zonnepanelen en er ook niet te veel moeite in willen steken. Als ze de ECB benaderen, regelen wij alles voor hen. En de voordelen van panelen zijn natuurlijk heel groot."

Hoewel mensen vaak meteen de economische effecten en besparingen noemen als pré voor zonne-energie, hoopt de voorzitter dat ze óók denken aan de effecten voor het milieu. ,,Duurzaamheid is voor ons ook een belangrijke drijfveer. Mensen staan daar wel meer voor open, maar het is en blijft niet de belangrijkste reden."

ISOLATIE

De samenwerking met woonstichting Sint-Joseph is goed, dat blijkt mede uit het nieuwbouwproject Zonnegolven. Op de twintig huurhuizen die er gerealiseerd worden, mag de ECB zonnepanelen leggen. Verbeeten: ,,En we zijn ook benaderd mee te werken bij de koopwoningen binnen dat project. De kopers van de huizen worden benaderd om ook zonnepanelen op hun huis te laten plaatsen. Dat we dat vertrouwen krijgen van de ontwikkelaar, daar ben ik écht trots op."

Ook is de ECB gestart met een project rond spouwmuurisolatie. Eerder werd dit al in Lennisheuvel uitgevoerd, vanaf deze week zijn ook inwoners van Boxtel-Oost benaderd. Dinsdag en woensdag werden er buurtbijeenkomsten gehouden en de voorzitter hoopt op een hoog aantal deelnemers. ,,Het is een prachtige kans en spouwmuurisolatie is écht een flinke besparing. In drieënhalf jaar tijd hebben mensen de investering terugverdiend en het is extreem energiezuinig."

Verbeeten vindt het belangrijk om zoveel mogelijk inwoners van de gemeente Boxtel te informeren over de activiteiten van de ECB. De coöperatie manifesteert zich daarom op zoveel mogelijk evenementen in Boxtel. ,,We moeten door de burgers gedragen worden, want we zijn ten slotte een burgerpanel", stelt de voorzitter. ,,En we kunnen het alleen volhouden als mensen ons steunen en diensten afnemen. Niet alleen voor ons, maar vooral voor henzelf én het milieu. Want uiteindelijk is het ons daar om te doen: we willen afstand van de grote oliebaronnen en energiebedrijven. We kunnen dit met z'n allen prima doen."

OP DE FOTO: De bouw van de huurwoningen binnen het project Zonnegolven vordert snel. De daken van de huurhuizen worden door ECB voorzien van zonnepanelen. (Foto: Peter de Koning).