Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

bewoner niet blij met 'ijzeren hein' in wijk selissenwal

Nieuw bankje zorgt voor dichtinspiratie

In de wijk Selissenwal werd in februari aan het Pastoor de Beerpad een zitbankje geplaatst dat is bevestigd aan een grote metalen paal. Een bedankje van Gasunie voor de prettige samenwerking tijdens de vervanging van de hoofdtransportleiding voor aardgas tussen Boxtel en Haaren. Niet alle wijkbewoners lijken blij te zijn met het bankje, zo blijkt uit een gedicht dat op de pijler is geplakt. ,,Wie heeft dit bedacht, dit gewrocht? Zeker een klant die bij Gasunie heeft ingekocht."

Dat blijkt uit een gedicht dat 'een getergde bewoner van deze mooie wijk, bijna 80' op de grote pijp heeft bevestigd. Het bankje staat tussen de vijver achter gemeenschapshuis De Walnoot en de Achterberghstraat, aan de oever van de Dommel.

De stalen pijler waaraan een houten zitbankje is bevestigd, was een deel van een leiding die meer dan vijftig jaar langs Noord-Brabant en Limburg van aardgas voorzien en in 2012 en 2013 door Gasunie werd vervangen. Oorspronkelijk werd een stuk van de pijpleiding zelfs nog gebruikt om de geallieerden aan het einde van de Tweede Wereldoorlog van brandstof uit Engeland te voorzien.

oude bank

Het ontwerp van de bankjes komt van Egbert Jan Lam. De eerste bankjes werden geplaatst bij het hoofdkantoor van Gasunie in Groningen en bij Enexis in Breda, daarna kwamen ze in de volgende gemeenten te staan: Boxtel, Haaren, Gemert-Bakel, Gilze-Rijen, Rucphen, Halderberge, Etten Leur, Breda, Tilburg, Deurne, Oosterhout en Roosendaal.

De anonieme wijkbewoner vraagt zich in het versje af wat er toch is gebeurd in de wijk Selissenwal, noemt het bankje 'een gedrocht' en is van mening dat 'hij/zij die dit heeft bedacht, dit hele natuurgebied heeft verkracht'. De rest van het gedicht luidt als volgt: ,,Onze oude bank, mooi onder de boom, is weggehaald, de nieuwe zorgt voor alleen maar hoon. Wij willen onze 'oude bank weer terug'. En neem deze 'ijzeren hein' maar mee op je rug. Dit besluit is genomen, zo glad als een aal. Dus rot maar op met je gegalvaniseerde paal."

OP DE FOTO: De pijler van het bankje in de wijk Selissenwal is van een oude pijpleiding van de Gasunie. Hierop is een gedicht geplakt waarin een wijkbewoner zijn onvrede uit over het straatmeubilair. (Foto: Annelieke van der Linden).