Het publiek in spiegeltent Bon Salon hing gisteravond aan de lippen van 'broodpater' Gerrit Poels uit Tilburg. ,,Het is niet de armoede die het meeste zeer doet, maar het gevoel van schaamte
Het publiek in spiegeltent Bon Salon hing gisteravond aan de lippen van 'broodpater' Gerrit Poels uit Tilburg. ,,Het is niet de armoede die het meeste zeer doet, maar het gevoel van schaamte", liet hij weten aan zijn toehoorders. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

PATER POELS MAAKT INDRUK MET SPREEKBEURT IN BOXTEL

'Uitdelen brood aan armen levenswerk'

STEFAN LATIJNHOUWERS

Hij omschrijft zichzelf als een klein mènneke, maar de Tilburgse 'broodpater' Gerrit Poels (86) is vanwege zijn enorme inzet voor de minderbedeelden een man om huizenhoog tegenop te kijken. Tijdens een bijeenkomst in spiegeltent Bon Salon in Park Stapelen over armoede maakte hij op gedreven wijze duidelijk dat hij heel veel opheeft met degenen die (bijna) niets hebben. Het uitdelen van brood aan arme gezinnen is zijn levenswerk geworden. Zijn verhaal maakte gisteravond diepe indruk op het Boxtelse publiek.

Poels staat te boek als een goedlachse en humoristische man. Maar zodra hij uitweidt over de bureaucratische aanpak van de institutionele, door de overheid gesubsidieerde en gereglementeerde hulpverlening spuwen zijn ogen vuur. Hij moet hier niets van hebben, zo benadrukte hij in de spiegeltent, net als van de manier waarop de belastingdienst en de sociale dienst de allerarmsten soms benaderen en behandelen. ,,Ik vind niet dat deze vorm van hulpverlening overbodig is, maar door de reglementering schiet deze wél ernstig tekort. Vooral voor diegenen voor wie volledige participatie in de samenleving onmogelijk is geworden."

OMDENKEN

Poels (11 mei, 1929) trad in 1969 weliswaar uit als priester, maar geniet desondanks nog steeds bekendheid onder de naam Pater Poels. De Tilburger is onder meer oprichter van opvangcentrum Huize Poels voor dak- en thuislozen, sociaal eethuis De Pollepel en Stichting Broodnodig. Ondanks zijn hoge leeftijd rijdt hij nog elke nacht en in de vroege ochtend met de fiets door de stad om brood uit te delen aan arme gezinnen. ,,Ik ga normaal gesproken om half zeven 's avonds naar bed en sta om een uur of een in de nacht op. In totaal staan negenhonderd gezinnen en individuen bij ons ingeschreven, waarvan ook een groot gedeelte bij mij thuis het brood zelf komt ophalen."

De bijeenkomst in park Stapelen met de titel 'Omdenken in armoede' werd georganiseerd door het plaatselijke netwerk armoedebestrijding, dat normaal gesproken besloten bijeenkomsten houdt. Naast de lezing van Pater Poels werden onder leiding van Mirjam Mulder van de Tilburgse stichting De Vonk enkele casussen behandeld. In groepen bespraken de aanwezigen onder meer hoe ze een paar dat al 55 jaar getrouwd is en het niet bepaald breed heeft, kunnen helpen.

BEWONDERING

Maar het hoogtepunt van de bijeenkomst was de spreekbeurt van Pater Poels. Wethouder Eric van den Broek noemde hem vooraf een groot voorbeeld vanwege de wijze waarop hij de armoede probeert te bestrijden. Ook directeur Sjaak Beirnaert van de Assumptiestichting die Stapelen beheert en onderhoudt, sprak lovende woorden. ,,Ik heb vroeger met veel plezier gewerkt voor opvangcentrum Huize Poels. Ik heb er veel bewondering voor dat u al jarenlang onvoorwaardelijk behoeftige mensen helpt, ongeacht hun achtergrond, ras en afkomst", aldus Beirnaert.

Poels nam afscheid van zijn 'eigen' Huize Poels in 1990 om zich zo volledig mogelijk te kunnen richten op de oprichting van de Stichting Broodnodig en zijn nachtelijke fietstochten. ,,Ik rijd door de stille stad en hang zoveel mogelijk ongezien brood aan de deurknop of gooi het over het balkon van een flat. Mijn fiets zet ik nooit voor de deur, maar ergens om de hoek om niet op te vallen. In de ochtenduren verzamel ik het brood en pak ik het in. Het is niet de armoede die het meest zeer doet bij de betrokkenen, maar het gevoel van schaamte."

Boxtel

Vermiste huisdieren

Aan het Apollopad is zaterdag een landschildpad gevonden. Sinds vorige week wordt in de omgeving van de Breukelsestraat kater Smoesje vermist. Het dier is cypers grijs en heeft een witte bef en witte voorpootjes.. Meer weten over deze en andere gevonden of vermiste huisdieren? Ga naar www.amivedi.nl of bel: (088) 006 46 83.