Afbeelding
Foto: Marielle Wijffelaars

Wandeltochten weer van start in esch en gemonde

'Samen wandelen: vooral erg gezellig'

MARIËLLE WIJFFELAARS

Zaal De Schuif in Gemonde barstte dinsdagavond bijna uit zijn voegen. Niet door de vele cafébezoekers, maar vanwege de start van de avondwandelvierdaagse in het dorp.

Welgeteld 157 wandelaars meldden zich bij het startpunt om mee te doen aan de wandeltocht over vijf of tien kilometer.

,,Meer wandelaars dan vorig jaar en dat nog wel terwijl de fietsvierdaagse van voetbalvereniging Irene in dezelfde week wordt gehouden", vertelt Alwien Geerts van de organisatie trots. ,,Het is natuurlijk jammer dat die twee evenementen gelijktijdig zijn, volgend jaar proberen we dat weer anders te plannen." De organisatie van de Gemondse wandelvierdaagse voerde dit jaar wat veranderingen door om te zorgen voor meer animo. Geerts: ,,We rijken prijsjes uit aan de basisschoolklas met de meeste deelnemers en loopgroepjes kunnen een prijs winnen voor de leukste naam. Ook verloten we een verrassing onder de deelnemers aan de tien kilometer." Want deze afstand bleek de laatste jaren niet zo populair. Dankzij de actie trok de tien kilometer deze keer weer 24 deelnemers.

Het loopgroepje bestaande uit Sander (11), Maud (10), Thijs (12) en Veerle (10) koos voor de vijf kilometer. ,,Dat is wel lang genoeg hoor", vertelde Veerle. Sander vulde aan: ,,Aan die afstand doen meer kinderen mee, dus dat is veel gezelliger." Het nieuwe vertrekpunt - niet meer bij gemeenschapshuis De Kei maar afwisselend bij de zalen De Schuif en Kloosterzicht - bracht de kinderen wel even in verwarring. Thijs: ,,We stonden al bijna bij De Kei!" Maud verheugde zich vooral op de gezelligheid onderweg: ,,En als we lekker rustig aan doen, mogen we later naar bed..."

De Gemondse wandelaars worden morgen, vrijdag 12 juni, feestelijk ingehaald. Datzelfde geldt voor Esch, waar gisteravond de wandeldriedaagse van start ging met liefst 447 deelnemers. Drie dagen lang lopen zij door de omgeving van het dorp om vrijdag te worden opgewacht door (groot)ouders en andere bekenden.

OP DE FOTO: Lekker wandelen door de Gemondse omgeving... (Foto: Peter de Koning).


DEELPROJECT IN DORPSKOM ESCH LOOPT VERTRAGING OP

Nog volop plannen voor Essche Stroom

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Met de onthulling van een kunstwerk van beeldhouwer Joop Utens verklaarde watergraaf Peter Glas van waterschap De Dommel zaterdag het beekherstel van de Essche Stroom bij Bleijendijk, aan de oostzijde van rijksweg A2 tussen Boxtel en Vught, als afgerond. Tegelijkertijd is het waterschap alweer druk bezig met het volgende deelproject in de Essche dorpskern en buurtschap De Ruiting.

Bij de afronding van het herinrichtingsproject nabij landgoed Bleijendijk werd zaterdag uitgebreid stilgestaan. In de ochtend werd een inspiratiebijeenkomst gehouden met als thema 'Ruimte voor Stroming'. Daarvoor kwamen genodigden uit de Nederlandse waterwereld bijeen in Kloosterhotel Zin te Vught. Hier ging het vooral over het belang van de samenhang tussen waterveiligheid en het ontwikkelen van natuur en landschap.

Onder bezieling van dagvoorzitter Hans Leeflang namen sprekers als watergraaf Glas en Eric Luiten, de Rijksadviseur Landschap en Water, de toehoorders mee van geschiedenis naar toekomst. Eregasten tijdens het symposium waren gedeputeerde Johan van den Hout van de provincie Noord-Brabant en Anneke Teulings, eigenaresse van landgoed Bleijendijk. Zij was vol lof over de samenwerking met het waterschap. ,,Samen hebben we ervoor gezorgd dat het landgoed en de Essche Stroom nu zo mooi met elkaar zijn verbonden. Dat mogen wij echt samen vieren."

MUNTSCHAT

Op landgoed Bleijendijk werd het kunstwerk van Utens onthuld dat doet herinneren aan de Romeinse muntschat die is gevonden op het landgoed. Het beeldhouwwerk stond voor de openingshandeling tijdelijk midden in de Jufferswei op het landgoed en krijgt vanaf volgende week een definitieve plek op de dijk langs de Essche Stroom. Ook wordt er een informatiepaneel bij geplaatst. Ruim vijfhonderd bezoekers genoten zondag tijdens de feestelijke afsluiting van wandelingen, vaartochten en educatieve activiteiten.

Het volgende herinrichtingsproject is inmiddels al in de ontwerpfase en heeft betrekking op het gebied nabij het spoor aan de Runsdijk tot de Helweg in Boxtel. Dit gedeelte is weer opgedeeld in deelgebieden. Hans Koekkoek, projectleider van waterschap De Dommel, gaf tijdens een informatiebijeenkomst in april aan dat in de periode 2006-2009 een uitgebreid planproces plaatsvond rondom de Essche Stroom in de dorpskern en buurtschap De Ruiting. Het project werd uiteindelijk opgeschort, maar is nu weer nieuw leven ingeblazen.

Waar projectleider Koekkoek vorig jaar aangaf dat de eerste schop eind 2015 de grond in moet, is inmiddels duidelijk dat het project vertraging heeft opgelopen. ,,We zijn achter de schermen druk bezig", laat woordvoerster Lenneke Woltermann van waterschap De Dommel weten. ,,Waar de meeste tijd in zit, zijn de berekeningen en onderzoeken om tot een compleet ontwerpplan te komen. Er gaat met name veel tijd zitten in de berekeningen voor de dijken. Een aantal bewoners woont heel dicht bij de waterkering, waardoor de gevolgen groot zijn."

NATUURSPEELPLAATS

De verwachting is dat het eerste ontwerp eind dit jaar wordt gepresenteerd. Ondertussen wordt één van de onderdelen, de realisatie van een natuurspeelplaats nabij de Sint-Willibrordusschool, wél verder uitgewerkt. Woltermann: ,,Deze week gaat de leerlingenraad van de school samen met landschapsarchitect Kees Ykema op excursie naar een natuurspeelplaats in Oisterwijk. Vervolgens worden in samenwerking met de leerlingen ideeën voor de eigen voorziening ontwikkeld en gaat Ykema aan de slag met een ontwerp."

Ook in Esch werd er volop gewandeld. Drie dagen lang lopen deelnemers door de omgeving van het dorp. (Foto: Peter de Koning)
Het kunstwerk van beeldhouwer Joop Utens. Van links naar rechts: watergraaf Peter Glas, landschapsarchitect Rien van de Berg en wethouder Koos Loose van de gemeente Sint-Michielsgestel.