Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

24 STELLEN SLOVEN ZICH UIT IN DE KEUKEN

Esch Kookt is gesprek van de dag in het dorp

Vierentwintig stellen fietsten zaterdag van hot naar her in Esch. De reden? De eerste editie van het culinaire evenement Esch Kookt. Door middel van enveloppen met briefjes werd bepaald waar de deelnemende koppels zouden genieten van hun voor-, hoofd- of nagerecht. Zowel de organisatie als de deelnemers noemen het initiatief, dat is gebaseerd op Helvoirt Kookt, een groot succes. ,,Volgend jaar verdubbelt het aantal stellen dat deelneemt aan Esch Kookt."

Vooraf was voor de deelnemende koppels al duidelijk of ze moesten zorgen voor een voor-, hoofd- of nagerecht. De overige gangen werden genuttigd bij een ander stel. Ieder koppel zat bij elk gerecht met vier andere mensen aan tafel. ,,Dat was erg leuk. Ik heb hierdoor allerlei nieuwe mensen ontmoet", vertelt Bianca van den Bogaart, die samen met vriendin Marcia Bekkers deelnam aan Esch Kookt. ,,Vaak kende ik mensen wel via via, maar ik had er nog nooit mee gesproken."

Het tweetal twijfelde vooraf nog even aan deelname. ,,We kunnen allebei niet echt koken, maar besloten toch de stap te wagen." Uiteindelijk kregen Van den Bogaart en Bekkers het nagerecht toebedeeld en zorgden ze voor een culinaire verrassing: een proeverij met vijf nagerechtjes, zoals crème brûlée en zelfgemaakte bonbons. ,,Ik heb allerlei kookboeken opengeslagen waar ik normaal nooit in kijk. Je wil toch je best doen voor anderen", grinnikt Van den Bogaart. Ook volgend jaar is ze weer van de partij. ,,En ik verwacht dat het deelnemersaantal dan is verdubbeld. Ik merk dat het evenement het gesprek van de dag is in Esch."

Ook de organisatie van Esch Kookt, bestaande uit zes personen, is 'zeer tevreden'. ,,We nodigden alle deelnemers na afloop voor een hapje en drankje uit in pannenkoekenhuis Het Betoverde Bos en daar bleven mensen tot in de nachtelijke uurtjes hangen om na te praten", vertelt Marjolein van Hoeckel. ,,We hadden onszelf niet ingedeeld en aten samen bij ons thuis. Natuurlijk zijn we wel bij wat deelnemers gaan kijken en de sfeer was erg goed. Het evenement is zéker voor herhaling vatbaar." Wanneer de volgende editie van Esch Kookt plaatsvindt, is nog niet bekend. Van Hoeckel: ,,Binnenkort prikken we een datum. We houden hierbij natuurlijk rekening met allerlei andere evenementen in de buurt."

OP DE FOTO: Het mooie weer zorgde er zaterdag voor dat de stellen die deelnamen aan het nieuwe evenement Esch Kookt hun gerechten ook buiten konden voorschotelen aan de gasten. (Foto: Isabel Erkemeij).


Dorpsberaad Liempde houdt

bijeenkomst over woningbouw

Dorpsberaad Liempde houdt maandag 15 juni een thema-avond over woningbouw in Liempde. Tijdens de bijeenkomst presenteert de gemeente Boxtel haar studie naar mogelijke woningbouw in het dorp.

Volgens prognoses is er in Liempde tot 2030 behoefte aan de bouw van 200 tot 300 woningen. Het gaat dan met name om betaalbare starterswoningen en huizen voor senioren. Het dorpsberaad meldt dat er behoefte is aan jonge instroom.

STUDIE

Wethouder Peter van de Wiel presenteert een studie van de gemeente naar mogelijke inbreidings- en uitbreidingslocaties in het dorp. De aanwezigen mogen ook hun mening en ideeën geven over de woningbouw in Liempde. De avond wordt gehouden in De Kloosterhof en start om 20.00 uur.

Liempde

Natuurwandeling

De Natuurwerkgroep Liempde houdt zondag 14 juni een excursie naar het natuurgebied De Mortelen. Bert Vervoort en Jeanne Soetens begeleiden de wandeling waarbij deelnemers allerlei vogels, planten en amfibieën tegenkomen.

Vertrek is om 09.00 uur bij café Het Groene Woud aan de Kasterensestraat 23.


Gemondse kampioenen in de bloemetjes gezet

De gemeente Sint-Michielsgestel hield gisteren een bijeenkomst voor alle kampioenen.

Uit Gemonde werden paardrijster Micky Schelstraete (voorgrond, Brabants kampioen dressuur en reserverkampioen in M2-klasse), shorttrack schaatser Robin Schneider (links, winnaar Benelux Cup) en de leden Stijn Toelen, Judy Schelleken en Lotte van der Horst (recht) van Life Rebels (Nederlands kampioen hiphop streetdance) onder veel belangstelling gehuldigd. en in de bloemetjes gezet. (Foto: Gerard Schalkx).

Afbeelding