De historische groep van de Heilig Bloedprocessie in Boxtel liep zondag mee tijdens de ommegang in het Belgische Hoogstraten. (Foto: Rini van Oirschot).
De historische groep van de Heilig Bloedprocessie in Boxtel liep zondag mee tijdens de ommegang in het Belgische Hoogstraten. (Foto: Rini van Oirschot). Foto: Rini van Oirschot

HISTORISCHE GROEP IN HEILIG BLOEDPROCESSIE

Boxtel weer op bezoek in Hoogstraten

CHRIST VAN EEKELEN

Een Boxtelse delegatie van ongeveer 75 personen was zondag aanwezig bij de Heilig Bloedprocessie in Hoogstraten. In de Belgische stad trekt deze ommegang op Drievuldigheidszondag door de straten, maar is de stoet ook een week later op zondag te bewonderen.

De Boxtelse delegatie werd zondagochtend ontvangen in parochiegebouw PAX door voorzitter Johan Ooms van de Heilig Bloedstichting in Hoogstraten. De koffie stond klaar voor onder anderen de zangers van het Sint-Petruskoor, dat onder leiding stond van Kees Doevendans, en organist Tommy van Doorn.

Al enkele jaren wordt de tweede processie in Hoogstraten - de stad kent een processie op zowel de eerste als de tweede zondag na Pinksteren) de 'Boxtelse dag' genoemd. Beide stichtingen wisselen koren en deelnemers uit. Twee weken eerder zong het Hoogstraatse Vialtakoor tijdens de Bloedmirakelse avond in de protestantse kerk.

HOOFDROLSPELERS

Dit jaar nam de Boxtelse historische groep deel aan de Heilig Bloedprocessie van Hoogstraten. De verteller van de groep (Maarten Melis) droeg op de Kempische keien het verhaal voor van het Boxtelse bloedmirakel en wees de 'hoofdrolspelers' van het wonder aan: Eligius van den Aker (Bart van der Velden), de molenaar (Ton Nijhuis), de pastoor (Edwin Hoogedoorn) en de koster (Kees Timmermans). De groep werd gevolgd door 'rode engel' Henriëtte Ausems.

De hoogmis in Hoogstraten werd gecelebreerd door monseigneur Luc van Looy, bisschop van Gent, en werd mede voorgegaan door pastor Richard Niessen uit Boxtel. Burgemeester Mark Buijs en wethouder Peter van de Wiel waren met hun echtgenoten de eregasten in de Sint-Katharinakerk. Aan het einde van de kerkdienst werd burgemeester Buijs verzocht naar Boxtel terug te keren in verband met een reeks autobranden. De burgemeester droeg de ambtsketting over aan wethouder Van de Wiel.

VIER RIJEN DIK

Onder een stralende zon vertrok de Heilig Bloedprocessie. Vorige week, op de eerste zondag na Pinksteren, werd de ommegang in Hoogstraten – evenals in Boxtel – afgelast vanwege regenval. Het was dus een herkansing voor de historische groep uit Boxtel. ,,Da zijn er geen van hier, die zijn van Boxtel", riep een Belgische toeschouwer. ,,Oh, wat mooi, die engel. Daar kunnen die van ons een voorbeeld aan nemen", sprak de buurvrouw. Het publiek stond op sommige plekken vier rijen dik. Ook de terrassen zaten helemaal vol, een groot contrast met Boxtel.

Een Tilburger die met zijn kinderen en kleinkinderen langs de route stond, onderwees zijn kleindochter op het moment dat het schrijn met de Heilig Bloeddoek langs kwam. ,,Kijk, dat is de bloeddoek. Daar liepen ze vorige week nog mee in Boxtel." Na afloop vertelde de Tilburger dat zijn stad altijd een goede band met de Boxtelse processie gehad. Er wordt nog steeds een vaandel uit de 19e eeuw in de devotiestoet meegedragen. Volgend jaar belooft hij ook de Heilig Bloedprocessie in Boxtel te komen kijken.

INGETOGEN

Na de ommegang wordt de slotplechtigheid in de Sint-Katharinakerk afgesloten door het tonen van de Heilig Bloeddoek. Dat gebeurde door bisschop Van Looy. Burgemeester Tine Rombouts van Hoogstraten nam daarna de leiding in een 'wereldse' afsluitíng van de Heilig Bloedweek in haar stad. Ze ontving alle vertegenwoordigers, zoals brandweer, politie, verenigingen en stichtingen, die hebben bijgedragen aan het welslagen van de themaweek en bedankte hen met de andere traditie van Hoogstraten: aardbeien.

In haar speech benadrukte Rombouts de speciale band met Boxtel. Naast een ingetogen processie pleitte zij ook voor een breed gedragen volksfeest. De fietsroute, die pas vernieuwd is door Sjak Doms en Richard Termeer, gaat binnenkort door beide burgemeesters feestelijk 'geopend' worden. De route is te verkrijgen bij de VVV op de Markt in Boxtel en bij het bureau voor toerisme in Hoogstraten.

Burgemeester Rombouts nodigde ambtsgenoot Buijs uit volgend jaar opnieuw een poging te wagen om in de Hoogstratense processie mee te lopen. Locoburgemeester Van de Wiel noemt Hoogstraten de mooiste stad van de Kempen en Boxtel de mooiste 'stad' van de Meierij.

De band tussen Hoogstraten en Boxtel bestaat reeds vierhonderd jaar. Van de Wiel nodigde de burgemeester van de Belgische stad uit voor een tegenbezoek aan Boxtel waar op zondag 22 mei 2016 de Heilig Bloedprocessie wordt gehouden.

Locoburgemeester Peter van de Wiel (tweede van rechts) voert de processie aan in Hoogstraten met (links naast hem) burgemeester Tine Rombouts. Op de foto onder staat de Boxtelse historische groep, die zondag ook meeliep in de ommegang in Hoogstraten. (Foto's: Rini van Oirschot).