Afbeelding
Foto: Marielle Wijffelaars

120 pagina's met uitspraken en cartoons

Bundel met leuke klèts

MARIËLLE WIJFFELAARS

Pas ès 't 'r 'n vlieèg op oew balle zit,

snapte dè ge mi slaòn nie alles op kunt losse!

Deze en nog veel meer oude Brabantse uitspraken zijn gebundeld in het boekje 'Wènne Klèts, Humor in Brabant'. Piet van Esch - eigenaar van The Read Shop in Boxtel en Sint-Michielsgestel - maakte het 120 pagina's tellende werk samen met tekenaar Danker Jan Oreel die de pittige spreuken van een cartoon voorzag. Het boekje is de opvolger van 'Gin Gelul, Brabants voor beginners' waarvan ruim vijfduizend exemplaren verkocht zijn.

Al sinds de jaren negentig heeft Van Esch een grote interesse in het Brabantse dialect en vooral in de ouderwetse spreuken. Toen hij zich inzette voor Stichting Anders in Schijndel, gaf hij zijn eerste boekje uit. ,,Dat was om geld in te zamelen", herinnert hij zich. ,,Ik verkocht toentertijd vijfhonderd boekjes en er bleek dus zeker een markt voor te zijn."

DOORSLAAND SUCCES

Van Esch kwam in contact met Henk Wittenberg en Danker Jan Oreel - bekend van de Brabantstrip. Gezamenlijk kwam het drietal tot het boekje 'Gin Gelul'. ,,Het bleek een doorslaand succes", vertelt Van Esch enthousiast. ,,Er zijn al duizenden exemplaren van verkocht en dat is ongekend hoog voor zo'n lokale uitgave. We merkten dat het een boekje was dat mensen graag cadeau geven. Ook in de sinterklaastijd vindt het gretig aftrek."

Wat de reden is van het succes, is lastig vast te stellen. Maar volgens Van Esch heeft dat alles te maken met de amusementswaarde. ,,Zodra het boekje op tafel komt, wordt er uitgebreid over gesproken en om gelachen. Mensen die niet in Brabant komen, hebben moeite met de uitspraak en dat zorgt natuurlijk voor humoristische verwarringen. Ook de herkomst van bepaalde uitspraken is onderwerp van gesprek."

In het nieuwe boekje 'Wènne Klèts' dat vanaf vandaag verkrijgbaar is bij de Brabantse boekhandels, komen weer allerlei humoristische en spitsvondige spreuken naar voren. Van Esch haalt deze uit eerder verschenen werken waaronder het Brabants Spreekwoordenboek van H. Mandos. ,,Ook heb ik zelf veel verzameld uit gesprekken die ik opving. Er zijn echt ontelbare uitspraken, dus er is voer genoeg voor leuke boeken", aldus Van Esch.

De tekeningen van Danker Jan Oreel zijn volgens de auteur een mooie aanvulling op de verzamelde spreuken. ,,Daarnaast hebben we alles aangevuld met leuke wetenswaardigheden. We hopen dat de lezers net zo om 'Wènne Klèts' kunnen lachen als om de eerdere uitgave."

FOTO BOVEN: De cover van het boek 'Wènne Klèts' maakt het al duidelijk: het werk staat vol met humoristische spreuken en tekeningen.


Jelle Ruijssenaars

wint tweede prijs

met muziekvideo

Hij was al heel blij met zijn nominatie voor de profielwerkstukwedstrijd van onderwijsorganisatie Ons Middelbaar Onderwijs (OMO). Met zijn One Man Band-video én bijbehorende verslag van veertig pagina's eindigde de Boxtelse havo-5 leerling Jelle Ruijssenaars (17) van het Jacob-Roelandslyceum vrijdag tijdens de prijsuitreiking in Tilburg op een (gedeelde) tweede plaats.

Leerlingen van het Cambreurcollege uit Dongen gingen in de OMO-vestiging met de eerste prijs - een cheque van 1.200 euro - aan de haal. Zij slaagden erin een fictieve rolstoel te besturen door middel van hersensignalen. ,,Ik ben heel blij met de tweede plaats en met de geldprijs van 600 euro. Wat ik er precies mee ga doen, weet ik nog niet", aldus Jelle. ,,Maar als ik slaag voor mijn havo-examen wil ik volgend jaar gaan studeren aan de Academie voor Muziekeducatie van Fontys in Tilburg. Wellicht dat ik het geld daarvoor kan gebruiken of anders voor een nieuwe gitaar die ik wil gaan kopen."

EIGEN NUMMER

Een One Man Band-video is een clip waarbij alle stemmen en instrumenten door een en dezelfde muzikant - in dit geval dus Jelle - ingezongen en ingespeeld zijn. Het betreft vaak video's van bekende popsongs, maar Jelle schreef en componeerde een eigen Nederlandstalig nummer over een man die twee jaar dood in zijn appartement lag. Hij gaf zijn eigen draai aan het bericht dat hij hierover las in een krant en stelde zich voor dat de man zelfmoord had gepleegd. Dit om het nummer een nog dramatischer lading te geven. ,,De video is inmiddels al 5.200 keer bekeken op YouTube. Ik heb bovendien heel erg veel leuke reacties gehad en ben enkele keren geïnterviewd, onder meer door Omroep Brabant. De tweede prijs bij de OMO-wedstrijd is als een kers op de taart."

De One Man Band-video van Jelle Ruijssenaars is te bekijken op YouTube onder de naam 'one man band Jelle Ruijssenaars'.