Afbeelding
Foto: Peter de Koning

THEO HAGEMANS NEEMT AFSCHEID VAN 'DE HOBBENDONKEN'

'Aandacht voor het kind staat centraal'

MARC CLEUTJENS

Theo Hagemans (65) is door de jaren heen verweven geraakt met De Hobbendonken. De oudste basisschool in de Boxtelse wijk Oost zwaait 'meester Theo' aan het einde van het schooljaar uit. Dan heeft hij er liefst 42 dienstjaren op zitten en heeft hij lesgegeven aan pakweg twaalfhonderd kinderen. ,,De Hobbendonken is een school die weet van aanpakken. Geen berg is ons te hoog. Dat was vroeger zo en dat geldt nog steeds."

De 22 leerlingen gaan maar wat graag op de foto met meester Theo. Natuurlijk poseren ze bij het logo van de school en is al te zien hoe de nieuwe huisstijl eruit gaat zien. ,,Als alle schilderwerk afgerond is, is De Hobbendonken helemaal klaar voor de toekomst", zegt Hagemans. ,,Het gebouw is door de jaren heen met de kinderen meegegroeid en is volgens een heel slim onderwijsconcept opgetrokken. De patio's bieden tal van mogelijkheden, net als de hal waar vroeger vooral geknutseld werd en we nu computerlessen geven en vieringen doen."

Twee jaar nadat burgemeester Paul Pesch de school aan de Beneluxlaan officieel had geopend, verscheen Hagemans er voor een sollicitatiegesprek. De in Boxtel geboren en getogen leerkracht zou er nooit meer weggaan, ook al heeft hij voorzichtig wel eens aan een job op een andere school gedacht. ,,Eind jaren tachtig beleefden we met De Hobbendonken enkele moeilijke jaren en was er weinig aanwas. Toen hebben we er met heel veel energie de schouders ondergezet en zijn we uit het dal geklommen. In zo'n proces raak je zó betrokken bij de school, dat je graag wilt blijven."

KLEURRIJK

Tijden veranderen. Toen Hagemans in 1973 op De Hobbendonken begon, telde de school twaalf klassen en was de groei welhaast onstuitbaar. ,,We zaten in het hart van Oost, dé groeiwijk van Boxtel. De kleuters zaten toen nog in 't Kasteeltje bij Hoogheem en kwamen van daaruit meestal naar onze school. We hadden alle klassen dubbel, dus er was veel ruimte voor overleg met de leerkracht die de parallelklas draaide."

Het onderwijs veranderde door de jaren heen ingrijpend. Lachend: ,,Vroeger was alles zwart-wit, kenden we geen werkboeken en was luisteren en schrijven heel belangrijk. Nu is het leven op De Hobbendonken helemaal anders. Het is kleurrijk en uitdagend en biedt optimaal aandacht voor het individuele kind."

Hagemans herinnert zich de eerste jaren, waarin vooral klassikaal onderwijs werd gegeven. ,,Door de jaren heen evolueert een school met de leerkrachten en ontstaat alle ruimte voor de individuele ontplooiing van kinderen." Waar kinderen zich vroeger moesten aanpassen aan het tempo van de groep, geldt nu dat de aandacht voor het kind zelf centraal staat. ,,Het gaat erom dat er volop ruimte is voor differentiatie en dat je door allerlei werkvormen te gebruiken iedereen aan boord kunt houden en kunt voorbereiden voor de volgende stap: de middelbare school."

DIGIBORD

Door de jaren heen is Hagemans van alle markten thuis geraakt en geldt hij op onderwijsterrein als een echte manus-van-alles. ,,Natuurlijk staat het lesgeven centraal, maar ik ben ook al jaren ict-coördinator. Een heel belangrijke taak omdat een school zonder goede computers en internetverbinding niet meer kan draaien. Als je 's morgens je digibord niet kunt aanzetten, betekent dat een lastige start van de werkdag."

De leerkracht die op vrijdag 10 juli afscheid neemt, is ook niet vies van andere technische klussen en houdt zich verder bezig met de centrale inkoop. Ook het onderhoud van het gebouw had hij jarenlang in zijn portefeuille. ,,Dat is de laatste jaren natuurlijk een heet hangijzer geworden. Nu zijn we gelukkig volop bezig om onze school weer toekomstbestendig te maken."

Hagemans erkent dat de onzekere toekomst van De Hobbendonken invloed heeft gehad. ,,Leerlingen hebben gelukkig nooit last gehad van die verwikkelingen, maar voor het team was het wel eens moeilijk om de moed erin te houden." Hij vervolgt: ,,Maar wat ons sterk maakt is de grote saamhorigheid, we hebben een geweldige spirit om zaken op te pakken."

OP DE GANG

Met genoegen ziet Hagemans 'zijn' Hobbendonken momenteel een metamorfose ondergaan. De lokalen worden opgeknapt, geschilderd en voorzien van nieuwe vloeren, plafonds en verlichting. Ook de buitenboel wordt aangepakt en in het gebouw ontstaat ruimte voor leerpleinen. ,,Dat zijn plekken waar kinderen in groepjes en individueel aan opdrachten kunnen werken. De gangen en de hal zijn daarvoor erg geschikt. Wie vroeger op de gang zat, had meestal straf. Nu werken kinderen er aan hun eigen individuele ontwikkeling en komen ze met de meest prachtige werkstukken en presentaties terug naar de klas."

De Hobbendonken neemt vrijdag 10 juli van 16.00 tot 17.30 uur afscheid van Theo Hagemans. Tijdens een receptie in de grote hal van de school zijn ook oud-leerkrachten en oud-leerlingen welkom.

FOTO BOVEN: Theo Hagemans poseert te midden van de kinderen van groep 6 en stagiair Wout de Jong. Na 42 jaar neemt de Boxtelaar afscheid van De Hobbendonken. (Foto: Peter de Koning).


Heilig Hartkoor

Het Boxtelse Heilig Hartkoor luistert zondag 14 juni de hoogmis van 10.00 uur op in de Michaëlkerk te Sint-Michielsgestel. De eucharistieviering te volgen via www.michaelparochie.nl.