Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

DAGVULLEND PROGRAMMA OP ZATERDAG 20 JUNI

Boxteldag: toetje op feest van Stapelen

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Waar vorig jaar al voor een inspiratieavond werd gekozen in plaats van de nieuwjaarsreceptie, gaat de gemeente op zaterdag 20 juni nóg een stapje verder met de Boxteldag. Het evenement biedt een combinatie van entertainment, informatie en inspiratie.

,,De inspiratieavond was een succes, maar we merkten dat we daarmee tóch dezelfde doelgroep bereikten die ook naar de traditionele nieuwjaarsreceptie kwam. Terwijl we juist álle inwoners willen trekken", vertelt Bas Schel van de gemeente Boxtel. Na overleg met partijen als Boxtel Vooruit en Beleef Boxtel is daarom de eerste opzet van de Boxteldag aangepast. Zo werd eerst gekozen een aantal gasten, onder wie retaildeskundige Cor Molenaar en vertegenwoordigers van Sint-Michielsgestel en Noordoostpolder, extra in het zonnetje te zetten. ,,Dat idee hebben we losgelaten", zegt Marieke Maas van Beleef Boxtel, die samen met de gemeente zorg draagt voor de organisatie. ,,Doel van de Boxteldag is te laten zien wat deze gemeente allemaal in huis heeft."

Het evenement vindt plaats op twee plekken, in het gemeentehuis en op de Markt, en moet volgens Schel 'het toetje zijn van de festiviteiten die de voorbije weken in kasteelpark Stapelen hebben plaatsgevonden'. ,,Daar zag je wat voor mooie dingen er ontstaan als je inwoners bij elkaar brengt. Dat willen we ook met de Boxteldag bewerkstelligen. We laten zien dat we trots zijn op wat we hebben en ontvangen tijdens het evenement ook graag tips, trucs, kritiek en complimenten van inwoners over de werkwijze van de gemeente."

Om kennis te maken met die vernieuwde werkwijze, kunnen partners tussen 12.00 en 16.00 uur een kijkje nemen in het verbouwde gemeentehuis. Nieuwe inwoners en partners van de gemeente Boxtel worden in de ochtend al wegwijs gemaakt. ,,De rondleiding kunnen mensen op ieder tijdstip en op eigen gelegenheid doen", legt Maas uit. ,,Ze krijgen een plattegrond en komen tijdens de route meer te weten over het werk van de gemeente met behulp van presentaties en interactieve spellen. De meeste mensen komen vaak niet verder dan de publieksruimte, dus krijgen zo een mooi inkijkje in het gemeentehuis." Zo geeft de gemeenteraad acte de présence met een speciaal raadsspel. De Boxteldag gaat om 10.00 uur al van start en halverwege de dag, om 13.00 uur,


Foodbattle:

strijden tegen

voedselverspilling

Mensen die graag eens willen deelnemen aan een wedstrijd tegen het Boxtelse college van B. en W. en de gemeenteraad, kunnen zich opgeven voor de Foodbattle: een drie weken lange strijd tegen voedselverspilling. Werkgroep Lokale Agenda 21 organiseert de battle, die van 31 augustus tot en met 21 september zal duren.

Deelnemers geven zich op in groepen van maximaal drie personen en houden drie weken lang bij hoeveel voedsel ze 'verspillen'. ,,Door in groepsverband deel te nemen aan de Lokale Agenda 21 geeft vervolgens allerlei toepasbare tips om dit aantal met twintig tot dertig procent te verminderen en daardoor jaarlijks 150 euro te besparen. Opgeven is tot 30 juni mogelijk door een e-mail te sturen naar judith.joosten@home.nl onder vermeldingen van namen, adressen, telefoonnummers, e-mailadressen en een groepsnaam. De Foodbattle is een samenwerkingsverband tussen Wageningen Universiteit, Voedingscentrum en Milieu Centraal. In de gemeenten Brummen, Lochem en Apeldoorn vond al een pilot plaats. Kijk voor meer informatie op www.foodbattle.nl.

geeft burgemeester Mark Buijs het officiële startschot. Op dat moment wordt op de Markt het nieuwe 'merk' van de gemeente bekend gemaakt. ,,We laten zien dat vaste patronen aan het veranderen zijn en maken een statement. We denken dat het onderwerp voor de carnavalsoptocht van 2016 al geregeld is", grinnikt Schel. Jas de Keistamper komt om 13.00 uur ook een kijkje nemen bij het startsein. Schel: ,,We zijn benieuwd wat hij te zeggen heeft..."

De Markt wordt een plek met inspiratie, entertainment en culinair spektakel. Tussen café 't Hart van Boxtel en restaurant Verde komt een infoplein waar verenigingen en bedrijven zich presenteren. Zo zijn onder meer ContourdeTwern, Boxtel Vooruit en Doevendans Beveiliging van de partij. In het midden van de Markt presenteert Slowlands zich. Dit culinaire festival vindt van 11 tot en met 13 september plaats op landgoed Velder en komt met een speciale 'Foodcaravan' naar de Boxteldag om in samenwerking met de Markthoreca proeverijen te verzorgen. Daarnaast staat er een tent waar de verschillende cafés op de Markt zorgen voor drankjes voor bezoekers. Tussen 12.00 en 13.00 uur is de koffie gratis.

ONGEGENEERD

Trots zijn Schel en Maas ook op het gevarieerde entertainmentprogramma. Muziek van onder meer Two of Us, Joia Rath, Patrick Hendriks, Dennis Wels, Acting the Maggot, One Two Trio en Kasba, cabaret van 'Ik, Wim Kuipers' en hiphop van Meester Alex. ,,Kasba komt zelfs eerder uit Marokko terug om in Boxtel op treden", glundert Schel. ,,Ik denk dat we met het muziekprogramma een dwarsdoorsnede uit de samenleving hebben. Hoofddoel van de Boxteldag is dat we willen laten zien dat er hier zóveel kwaliteit is. Wij zijn in ieder geval ongegeneerd trots en hopen dat de rest van Boxtel dat ook is."

FOTO BOVEN: Mensen krijgen zaterdag 20 juni de kans een kijkje te nemen in alle ruimtes van het verbouwde gemeentehuis. (Foto: Peter de Koning).


Handtekeningen

inzamelen voor

miljonairsbelasting

De Boxtelse afdeling van politieke partij SP houdt zaterdag 13 juni een handtekeningenactie voor de invoering van een belasting voor miljonairs. De partijleden staan vanaf 13.00 uur op de Zwaanse Brug.

,,Ondanks de crisis is Nederland nog steeds een van de rijkste landen ter wereld, maar de rijkdom is ongelijk verdeeld. De vele onderzoeken naar de ongelijkheid in Nederland die de afgelopen jaren zijn verschenen laten duidelijk zien dat de ongelijkheid groot is en steeds groter wordt. De rijken worden rijker en de armen", laat de SP weten.

De partij wil de ongelijkheid terugdringen met allerlei maatregelen, waarvan een belasting voor miljonairs een belangrijke is. SP-bestuurslid Willem van Meurs: ,,Als de rijkste Nederlanders en de grootste bedrijven een eerlijk deel van de belastingen gaan betalen, dan is er genoeg voor iedereen. Het geld kan dan besteed worden aan bijvoorbeeld zorg en onderwijs en verlaging van de lasten van de lage en middeninkomens en kleine ondernemers. Ook miljonairs hebben daar baat bij."