Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

VIJFTIEN PROFESSIONELE KUNSTENAARS EXPOSEREN TOT EIND SEPTEMBER IN KASTEELPARK STAPELEN

Kunst op Stapel: mooie opstap voor Boxtelse biënnale

HENK VAN WEERT

Kasteelpark Stapelen moet uitgroeien tot een plek waar kunst, natuur en bezinning samenkomen. Met de buitenexpositie Kunst op Stapel wordt daartoe een prima aanzet gegeven. Tot en met eind september stellen rondom de Boxtelse waterburcht vijftien professionele kunstenaars objecten ten toon. Huub Thorissen van de Kunststichting Boxtel verzorgde zaterdag de voorlopig laatste van drie rondleidingen.

Thorissen wordt geassisteerd door Hannie van Schijndel. Beiden zijn vrijwilliger bij de plaatselijke Kunststichting, Van Schijndel ook bij de VVV. Deze zaterdag verzamelen dertien belangstellenden zich op het zonovergoten kasteelplein. De routebeschrijvingen met uitleg over de objecten in het poortgebouw zijn op. Er wordt in het kasteel een nieuwe voorraad gehaald. ,,Het is nog maar een klein restant, maar gelukkig heb ik in het VVV-kantoor nog een volle doos staan. Ik zal zorgen dat die hier komt", straalt Van Schijndel.

Ze is zichtbaar blij met de interesse voor de eerste editie van Kunst op Stapel, die - als alles volgens planning verloopt - voortaan elke twee jaar zal worden gehouden. ,,De afgelopen twee zaterdagen was de groep wat groter en nam ik tussen de twintig en dertig mensen mee tijdens de rondleiding langs de kunstwerken", vertelt Thorissen, die zelf ook als beeldend kunstenaar werkzaam is.

VILT EN MOS

Voorafgaand meldt Thorissen dat uit onderzoek is gebleken dat mensen die musea bezoeken, gemiddeld hooguit negen seconden naar een kunstwerk kijken en dan ook meteen een oordeel klaar hebben. Ze vinden iets al dan niet mooi. ,,Kasteelpark Stapelen heeft als voordeel dat je de kunstwerken zowel van veraf als van dichtbij kunt bekijken. De objecten komen te midden van de natuur prachtig uit", aldus de gids van de Kunststichting.

Aan de brug bij de poort die vanaf de Konijnshoolsedreef toegang biedt tot het kasteelpark hangt een kunstwerk van vilt. Je moet er voor van de weg of en aan de oever van de Dommel gaan staan om het te kunnen zien. Of je moet met een kano over de rivier varen. En ook dat gebeurt. Het zonnige weer nodigt er op deze zaterdagmiddag toe uit, getuige de diverse peddelaars die voorbij komen.

'Gefocust' is gemaakt door Lilian van Rossum, met Bea de Leeuw, de enige twee Boxtelaren onder de vijftien exposanten. ,,We hebben de locaties van de objecten gekozen in samenwerking met de maker", vertelt Thorissen. ,,De met mos begroeide stenen vormen het decor voor de woekering, die in samenspel met het tapijt van mos een tweede laag vormt, vervreemdend en uitvergroot."

VLIEGENGORDIJN

Een beetje oneerbiedig zou je het een reuzenformaat vliegengordijn kunnen noemen. Hangend aan een staalkabel tussen twee bomen aan de oever van de Dommel dienen de slingers met aan elkaar geknoopte houten schijven elzenhout echter een heel ander doel. Als het waait, lijkt het meer op een enorm windorgel. 'Metamorfose' van beeldend kunstenaar Irma Horstman uit Ommen is een van de vijftien opvallende objecten in kasteelpark Stapelen.

Op een weitje achter de kasteelboerderij staat, verscholen achter struweel, 'Zonnebloem' van Anja ter Waarbeek uit Deventer. Met haar uit 1994 daterende beeld van plaatstaal wil ze een aanzet geven om de fantasie van de kijker te prikkelen. De communicatie tussen het werk en de toeschouwer zijn voor haar belangrijk omdat het beeld dan 'tot leven komt'.

,,Door het materiaal op verschillende plekken te verwarmen met de brander ontstaat er een onregelmatig oppervlakte en verschillende warmtekleuren. Hierdoor krijgt de 'Zonnebloem' een doorleeft uiterlijk", vertelt Thorissen.

STAPELEN NOG MOOIER

Henk Clement geniet van de meeste kunstwerken; samen met echtgenote Mea volgt hij de rondleiding. ,,Ik heb de kunstwerken al eens eerder in mijn eentje bekeken, maar zo'n mondelinge toelichting erbij is toch wel prettig. Wij wonen op Hoogheem en maken regelmatig een wandeling door park Stapelen. Zo'n ommetje wordt er met deze kunst alleen maar leuker op", vertelt Clement.

Hij wijst naar het onlangs onthulde stiltemoment, een blijvend kunstwerk van cortenstaal dat in opdracht van de paters assumptionisten, de bewoners van kasteel Stapelen, een permanente plek in het park heeft gekregen en eigenlijk niet tot de expositie behoort. ,,Een prachtig abstract object. Mede door die fraaie dichtregel die erin is verwerkt", vindt de Boxtelaar.

ELKE DAG OPEN

Kunst op Stapel is op verzoek van de Assumptie-stichting, die kasteel Stapelen beheert, opgezet door de Kunststichting Boxtel. De kunstwerken in de openbare ruimte zijn te bezichtigen tot eind september; kijk voor een toelichting op www.kunstopstapel.nl. De bedoeling is dat de kunstmanifestatie voortaan elke twee jaar wordt gehouden. Als het even kan, krijgt Boxtel dus zijn eigen biƫnnale.

De expositie is opgezet in het kader van het eeuwfeest dat de paters assumptionisten momenteel vieren in en rond kasteel Stapelen. Vijf weken lang vonden uiteenlopende activiteiten plaats in het kasteelpark, dat een meer openbaar karakter moet krijgen. De spiegeltent die de paters lieten opbouwen, staat er komend weekeinde voor het laatst.

FOTO'S BOVEN: Aan een staalkabel tussen twee bomen op de oever van de Dommel hangt dit enorm 'vliegengordijn' van schijven elzenhout. Metamorfose heet het object dat is gemaakt door Irma Horstman uit Ommen (links). Rechts 'Zonnebloem' van Anja ter Waarbeek uit Deventer. (Foto's: Gerard Schalkx).

Afbeelding