De wandelaars bespreken met behulp van een grote plattegrond hun favoriete plekken in de Kampina, bij boswachter Margreet Zwols (links).
De wandelaars bespreken met behulp van een grote plattegrond hun favoriete plekken in de Kampina, bij boswachter Margreet Zwols (links). Foto: Peter de Koning

BOSWACHTERS EN WANDELAARS IN DEBAT OVER TOEKOMST

Kampina gebruiken én ontzien

Natuurmonumenten hield zaterdag twee droomwandelingen in de Kampina. Deelnemers en boswachters gingen samen op pad en discussieerden onderweg over de toekomst van het Boxtelse natuurgebied en het aangrenzende Oisterwijkse Bossen en Vennen.

De uitkomsten van deze wandelgesprekken gebruikt Natuurmonumenten voor het opstellen van de nieuwe natuurvisie voor de lange termijn. De droomwandelingen van afgelopen zaterdag staan niet op zichzelf, er volgt een breder gesprek met de samenleving.

Het komende halfjaar houdt Natuurmonumenten bijeenkomsten met omwonenden, bezoekers en andere liefhebbers voor beide natuurgebieden. Ook staan gesprekken gepland met betrokken agrariërs en recreatieondernemers.

UITKIJKTOREN

Bij de eerste stop wezen de wandelaars hun favoriete plekken aan op een gebiedskaart. Het Kogelvangersven en Palingven bleken erg in trek. ,,Prachtige plekken die prima bereikbaar zijn. Tijdens het hardlopen kun je er heerlijk omheen trekken", vond één van de deelnemers. Ze zei het ook jammer te vinden dat sommige stukken van de Kampina zijn afgesloten om mountainbikers te weren. ,,Jammer voor wandelaars en joggers. Misschien toch eens nadenken over een aparte mountainbikeroute om ook die groep tegemoet te komen?"

Andere opvallende gedachten waren een uitkijktoren bij huize Kampina, een houten vlonderpad bij het Winkelsven en het openstellen van de Beerze één keer per jaar voor kanoërs. Eén van de wandelaars omschreef de Kampina als een soort savanne. ,,Soms waan ik me midden in Afrika en verwacht ik elk moment een giraf."

Ook het nieuwe, zojuist geopende bezoekerscentrum van Natuurmonumenten, in het pand Groot Speijck bij Oisterwijk, kwam ter sprake. ,,Voor mijn gevoel ligt daar de nadruk te veel op horeca en te weinig op educatie, zoals in het oude bezoekerscentrum", vond één van de wandelaars. Boswachter Inge van Dongen herkende dat geluid: ,,Dat horen we wel vaker. We houden dat in de gaten."

DILEMMA

Ook bij de tweede halte kwam het gesprek moeiteloos op gang. Irma de Potter, adviseur communicatie en recreatie van Natuurmonumenten, trapte af: ,,Medewerkers van Natuurmonumenten zijn 'groene wezens'. Dat is logisch, maar het betekent ook dat wij waarschijnlijk anders denken dan de mensen die van de Kampina genieten." De Potter liet elke wandelaar twee foto's kiezen die passen bij hun 'droom' en 'nachtmerrie' over de Kampina.

Dat bracht het dilemma tussen 'gebruiken' en 'ontzien' feilloos aan het licht. ,,Ik hoop dat dit gebied toegankelijk blijft voor wandelaars en sporters, zonder de natuur te belasten", vonden enkele deelnemers, met een foto van joggers in hun hand. Een ander toonde een foto van een ree en pareerde: ,,Als je die wilt blijven zien, moet het hier wel rustig blijven."

De gedachte aan kamperen in de Kampina deed sommigen bijna kokhalzen, terwijl een ander het idee niet bij voorbaat overboord kieperde: ,,Als je dat eenvoudig en heel kleinschalig houdt, kan het iets zijn om over na te denken."

Een bijzondere gedachte betrof de vennen die nu kunstmatig worden opengehouden. Laat je de natuur z'n gang gaan, dan groeien ze dicht. ,,Laat dat met sommige vennen gebeuren en trek ze dan na tien jaar weer open. Zo zorg je voor nog meer variatie", vond een deelnemer.

WIFI

Aan het eind van de wandeling vatte de groep de belangrijkste kernbegrippen nog eens samen: rust, toegankelijkheid, unieke waarden, ongereptheid en loskomen van de dagelijkse drukte. ,,Dus geen wifi in het bos", lachte een deelnemer met serieuze ondertoon.

Boswachter Inge van Dongen dankte iedereen voor de input en wees alvast op de vervolgbijeenkomst op woensdag 8 juli. Deelnemers aan de droomwandeling ontvangen daarvoor automatisch een uitnodiging.

BREED GEDRAGEN

Na de zomervakantie organiseert Natuurmonumenten meer bijeenkomsten die moeten resulteren in een breed gedragen toekomstvisie. Daarin worden alle ideeën en plannen voor de Kampina en de Oisterwijkse Bossen en Vennen uitgewerkt voor de komende twintig jaar. De verwachting is dat de toekomstvisie eind 2015 of begin 2016 wordt gepresenteerd.

Aan de hand van foto’s bespreken de wandelaars hun ‘dromen’ en ‘nachtmerries’ over de Kampina. Dat levert nogal eens dilemma's op...
Het eind van de wandeling komt in zicht...
Runderen banjeren langs een ven. (Foto: Marc Cleutjens).
De Kampina is voor velen een plek waar rust de boventoon voert...
Bij de Zandbergvennen probeert de groep de waarden van de Kampina onder woorden te brengen.